Співпрацю лікарів та фармкомпаній треба контролювати, – європейські експерти

— 23 січня 2019, 11:28

Фармацевтична індустрія та медичні працівники працюють не прозоро і це може негативно впливати на пацієнтів.

Про цей йдеться у звіті найбільшої незалежної профільної організації Mental Health Europe (Ментальне Здоров’я Європи, MHE).

Дослідження цікаве тим, що розглядає зв’язок між медично-фармацивтичною промисловістю та медичними працівниками та тим, який вплив це має на громадське здоров’я, пацієнтів та тих, хто потребує ментальної допомоги.

Співпрацю лікарів та фармкомпаній може впливати на те, як лікарі прописують медикаменти.
Фото 18percentgrey/Depositphotos

Звіт вказує на те, що 94% лікарів так чи інакше контактують з представниками індустрії.

Щорічно фарма виплачує лікарям та медичним організаціям тисячі мільйонів євро.

MHE занепокоєна тим, який вплив це чинить на систему охорони здоров’я.

Зокрема, це може впливати на те, як лікарі прописують медикаменти та призводити до зловживання медичними препаратами (особливо часто це трапляється в психіатрії, де медичні препарати розглядають як основне лікування ментальних хвороб).

Також це може призводити до упереджених досліджень, протоколів лікування, використання ліків не за призначенням (так звана практика off-label – УП.) та упереджених фінансових рішень.

Дослідники порівняли Массачусетс, де діють прозорі закони зі штатами, де таких законів бракує. Виявилось, що в штаті Массачусетс лікарі рідше прописують антидепресанти та антипсихотичні засоби.

Клаудія Марінетті, директор організації, пояснює, що співробітництво індустрії з лікарями може проходити у формі платних консультацій, членства в експертній раді, гонорарів за виступ на різних заходах, фінансуванні досліджень, подарунків, пригощань та безкоштовних зразків медичних препаратів.

"Дуже непокоїть, що фармацевтична індустрія інвестує так багато у свій маркетинг та створює можливості для конфлікту інтересів серед лікарів", – каже Марінетті.

Згідно зі звітом лише 9 країн Європи впровадили прозорі закони, які зобов’язують учасників сфери охорони здоров’я розкривати інформацію щодо свого співробітництва з індустрією.

Ці країни:

  • Бельгія
  • Данія
  • Франція
  • Греція
  • Латвія
  • Португалія
  • Румунія
  • Словеччина
  • Туреччина

Наприклад, у Словаччині діє два закони, які зобов’язують фармацевтичні компанії щорічно звітувати Міністерству охорони здоров’я про те скільки вони витратили на рекламу та маркетинг. А також про не монетизовані бонуси, які компанія надавала лікарям.

В Туреччині такі закони були прийняті у 2015 році. Про передані цінності, вартість яких перевищує 10% від мінімальної заробітної плати необхідно звітувати у Турецьку фармацевтичну агенцію та Агентство з медичних приладів.

Україна не має чітких юридичних механізмів, які б дозволили контролювати стосунки фарми та медичних працівників й організацій.

В Україні використовується положення про розкриття інформації Європейської федерації фармацевтичної промисловості та асоціацій. Згідно з положенням цієї федерації фармацевтичні компанії мають звітувати про надані цінності.

В Україні звітують лише про готівкові надходження. Але не звітують про зразки ліків та іншу фармацевтичну продукцію.

ЩО РОБИТИ

Для досягнення прозорості в цій сфері, MHE пропонує наступне:

  • Впроваджувати та приймати закони, які будуть зобов’язувати розголошувати фінансові та професійні зв’язки між медиками та індустрією.
  • Створити зручну у користуванні базу даних та механізми, які б допомогли відстежувати виконання законів.
  • Встановити мінімальні стандарти, які б допомогли впорядкувати прозору звітність у Європі.
  • Інформувати медиків та студентів-медиків щодо конфлікту інтересів та шляхів розв’язання цієї проблеми.
  • Підтримувати ініціативи, які пропонують незалежні форми освіти для медиків.
  • Гарантувати неупереджені медичні дослідження за рахунок гідного та незалежного фінансування.
  • Інформувати тих, хто користується психіатричною допомогою про можливий конфлікт інтересів та пояснювати, що робити з доступною інформацією.

Вас також може зацікавити:

Приватні лікарі і безоплатні аналізи: що змінила медреформа за останній рік. ТЕСТ

Виклик додому, вакцинація та безкоштовні аналізи. Чи знаєте ви обов'язки сімейного лікаря і свої права? ТЕСТ

Реклама:

Головне сьогодні