8 причин їсти цибулю: чим вона корисна для здоров’я

Цілющі властивості цибулі визнають з давніх часів, коли її використовували для лікування головного болю, хвороби серця і виразки в роті.

Healthline розповідає про 8 причин, чому корисно їсти цибулю.

1

Вона багата на поживні речовини

Цибулина середнього розміру містить всього 44 калорії, але може забезпечити організм значною дозою вітамінів, мінералів і клітковини.

Овоч багатий вітаміном С, який зміцнює імунітет, сприяє утворенню колагену, відновленню тканин і засвоєнню заліза.

Цибуля містить вітаміни групи В, які відіграють ключову роль в обміні речовин, утворенню еритроцитів та підтримці функцій нервової системи.

Вона є джерелом калію, який відповідає за баланс рідини, передачу нервових імпульсів та інші процеси в організмі.

2

Цибуля корисна для серця

Здатна знижувати рівень холестерину, що зменшує ризик серцевих захворювань.

Вона містить протизапальні компоненти, знижує кров'яний тиск та захищає від тромбів.

Дослідження, в якому взяли участь люди з надмірною вагою з високим кров'яним тиском, показало, що 162 мг екстракту цибулі в день знижує систолічний кров'яний тиск.

Вчені також визначили, що цибуля знижує тиск на 3-6 мм ртутного стовпчика більше, ніж ефект плацебо.

Крім того, дані досліджень на тваринах підтверджують, що споживання овоча може знизити фактори ризику серцево-судинних захворювань, зокрема, запалення, високий рівень тригліцеридів і утворення тромбів.

3

Багата на антиоксиданти

Овоч містить більше 25 різновидів антиоксидантів.

Антиоксиданти – це речовини, які пригнічують окислення, яке призводить до пошкодження клітин і сприяє розвитку раку, діабету і хвороб серця.

Червона цибуля містить антоціани – рослинні пігменти. У людей, які споживають продукти, багаті на антоціани, менший ризик серцевих захворювань.

Наприклад, споживання 613 мг антоціанів в день на 14% знижує ризик серцевих нападів у чоловіків. У жінок – на 32%.

Антоціани захищають і від деяких видів раку і діабету.

4

Цибуля містить речовини, які борються з раком

Споживання овочів родини цибулевих знижує ризик деяких видів онкології, зокрема, раку шлунка і прямої кишки.

Огляд 26 досліджень показав, що у людей, які їли найбільше цибулі, ймовірність захворювання на рак шлунка на 22% нижче, ніж у тих, хто споживав її найменше.

Також овоч містить речовини, які пригнічують ріст пухлини.

5

Допомагає регулювати рівень цукру в крові

Ця властивість особливо важлива для людей з діабетом або переддіабетичним станом.

Дослідження, у якому брали участь люди з діабетом другого типу, показало, що 100 г свіжої червоної цибулі натще знижує рівень цукру в крові приблизно на 40 мг через чотири години.

Також у щурів з діабетом, яких годували 5% екстрактом цибулі протягом 28 днів, знизився рівень цукру в крові і жиру в організмі стало набагато менше.

6

Цибуля підвищує щільність кісток

У жінок, які їли цибулю принаймні раз на день, щільність кісткової тканини була на 5% вищою, ніж у тих, хто їв її раз на місяць або рідше.

Споживання цибулі зменшує ризик перелому стегна у літніх жінок приблизно на 20% в порівнянні з тими, хто її ніколи не їв.

7

Має антибактеріальні властивості

Цибуля може боротися з бактеріями, як-от кишкова паличка та стафілокок золотистий.

Екстракт цибулі пригнічує ріст збудника холери, яка є проблемою в країнах, що розвиваються.

8

Покращує стан травної системи

Цибуля багато на клітковину і пробіотики, необхідні для здоров'я кишечника.

Кишкові бактерії харчуються пробіотиками і утворюють жирні кислоти з коротким ланцюгом, які зміцнюють здоров'я кишечника, підвищують імунітет, зменшують запалення і покращують травлення.

Також пробіотики допомагають збільшити кількість корисних бактерій в кишечнику і поліпшити імунну функцію.

Усі фото: Depositphotos

Можливо, вас зацікавить:

Ми не хочемо втрачати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я.

Реклама:

Головне сьогодні