Відкрита реанімація: правила поводження для відвідувачів

— 9 квітня 2019, 17:08

Закриті реанімації (відділення інтенсивної терапії) — пережитки "совєцького союзу", з якими досі стикаються близькі пацієнтів в лікарнях. Хоча вільний доступ до реанімацій дозволений наказом Міністерства охорони здоров'я №592 вже 3 роки.

Інфографіка МОЗ

Національне дослідження, проведене ГО Горизонталі та Info Sapiens у лютому цього року, показує, що насправді відкритими відділення інтенсивної терапії є лише в одному з п’яти випадків: 21% відвідувачів мали безперешкодний доступ у цілодобовому режимі.

Інфографіка МОЗ

Очільниця МОЗ Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook нагадала про те, що важливо пам'ятати про доступ до реанімації та як слід поводитися відвідувачам відділення інтенсивної терапії.

Що важливо пам’ятати про доступ до відділень інтенсивної терапії:

  • Право на допуск до пацієнта будь-якого віку діє 24/7 і забезпечується закладом охорони здоров'я

  • Один відвідувач може перебувати біля ліжка пацієнта без часових обмежень
Інфографіка МОЗ
  • Одночасно біля пацієнта може бути не більше двох осіб. Винятки обговорюються з лікарем

  • Відвідувачем може бути будь-яка особа незалежно від родинних стосунків

Як поводитися у відділеннях інтенсивної терапії

  • Майте при собі антисептичну рідину для дезінфекції рук і постійно нею користуйтеся. Руки – найбільше джерело поширення інфекцій.
  • Якщо ви відчуваєте себе застудженим, не заходьте до палати. Не наражайте близьку людину та інших пацієнтів на небезпеку.
  • Не заходьте до реанімації у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння або із сильним запахом тютюну
  • У жодному разі не чіпайте апаратуру, до якої підключені пацієнти! Це може бути критичним для їхнього здоров’я і життя.

Якщо апаратура почала незвично звучати або вам здалося, що з пацієнтом щось трапилось, терміново покличте медичний персонал.

Інфографіка МОЗ

У жодному разі не намагайтеся щось зробити із пацієнтом та апаратурою самостійно. В таких випадках не панікуйте, не кричіть, залиште палату та довіртеся лікарям.

  • Дослухайтеся до інструкцій, порад та прохань медичного персоналу

Не заважайте медикам, не конфліктуйте з ними. Команда відділень працює задля того, щоб зберегти життя та допомогти пацієнту. Вони кваліфіковані та досвідчені фахівці.

Медичний персонал може попросити вас вийти з палати через необхідність провести певні маніпуляції з вашою близькою людиною або ж із іншими пацієнтами. Будь ласка, дослухайтеся цих прохань.

  • Поважайте комфорт інших пацієнтів

Не розмовляйте голосно, не роздивляйтеся людей, не заходьте до інших палат. Будь-яке питання краще обговорити з медичним персоналом поза палатою.

  • Не користуйтеся мобільним телефоном у палаті

Не фотографуйте палату, персонал, інших пацієнтів та їхніх родичів. Ставтеся з повагою до приватності інших людей.

  • Подбайте про свій стан, бо він впливає на стан вашої близької людини

Ви потрапите в незвичне середовище: навколо вас будуть тяжкохворі люди, багато різних запахів та звуків. Налаштуйтеся на це перед входом у палату та стримуйте емоції. Не треба перебувати у палаті цілодобово. Вам необхідно регулярно їсти та спати, виходити з приміщення.

Вас також може зацікавити:

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні