Краще розуміти лікаря: дитячий кардіоанестезіолог Володимир Жовнір

Володимир Жовнір – дитячий кардіоанестезіолог.

А ще він головний лікар заснованого видатним кардіохірургом Іллею Ємцем Науково-практичного медичного центру дитячої кардіології та кардіохірургії Міністерства охорони здоровя України. Саме тут рятують немовлят із вадами серця.

Володимир Жовнір, дитячий кардіоанестезіолог Центру Ємця

Ким хоче бути – Володимир знав змалечку. Його завжди цікавило все живе навколо і дуже надихала мама-педіатр.

Вже понад 25 років Жовнір рятує людські життя – спочатку дорослих, а останні 15 років – дітей.

Почав працювати ще під час навчання у Національному медичному університеті ім. О. О. Богомольця. Перші 2 роки – санітаром на станції швидкої допомоги, потім ще рік фельдшером.

По закінченню навчання одразу влаштувався анестезіологом до Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М. М. Амосова.

Пізніше на запрошення Іллі Ємця перейшов у щойно відкрите відділення кардіохірургії та реанімації новонароджених.

Спочатку працював дитячим кардіоанестезіологом, а у 2008 році зайняв посаду головного лікаря вже існуючого на той час Центру.

Володимир Жовнір розповів "Українській правді. Життя" про свою роботу, специфіку операцій в перші дні життя малюка та проблеми дитячої кардіології в Україні.

Робота у Центрі дитячої кардіології та кардіохірургії

Як ми тут працюємо?

Мій день, як дитячого реаніматолога-анестезіолога, зазвичай починається о 7:30 ранку. Мені потрібно подивитися аналізи, встановити катетери, перевірити і налаштувати апарат штучного дихання – словом, провести повну передопераційну підготовку дитини.

Під час основного етапу – операції, я слідкую за станом пацієнта, готовий будь-якої миті швидко зреагувати на найменші зміни.

Із завершенням операції моя робота не закінчується. У реанімаційному відділенні я продовжую спостерігати за пацієнтом, поки не переконаюся, що його стан стабільний. І тільки тоді передаю його черговому лікарю.

Коли кардіохірургія новонароджених тільки починала розвиватися, моя зміна затягувалася до опівночі, а іноді – й до ранку наступного дня. Зараз ми справляємося до 15:00-16:00 години. Потім ще кілька годин я проводжу поруч з дитиною, щоб переконатися, що все гаразд.

Ми проводимо вдічі більше операцій, ніж в аналогічних європейських центрах: понад 3 000, з них хірургічних – майже 1 800. Маємо найнижчий відсоток смертності – менше 1% проти 3-4% у країнах Європи.

Спеціалізація

Нараховується понад 150 вроджених вад серця. Анестезія підбирається індивідуально. З огляду на задачі операції ми колективно приймаємо рішення, що саме використовувати.

В одному випадку треба підтримувати високий тиск, в іншому – навпаки низький.

Іноді треба застосувати таку анестезію, з якою дитина спатиме наступну добу після операції. Буває – треба, щоб пацієнт прокинувся одразу після операції.

День Володимира, як дитячого реаніматолога-анестезіолога, зазвичай починається о 7:30 ранку

Та які б задачі перед нами не стояли, завжди головним критерієм є пацієнт – надання йому безпечної, комфортної та високоефективної допомоги.

Запорукою успішної операції є командна робота. В цей час анестезіолог виконує роль сполучної ланки між всіма фахівцями. Моя головна задача – скоординувати колег, якщо виникла проблема, щоб ми швидко її вирішили та стабілізували пацієнта.

Кожна дитина, мов власна

В нас є неписане правило – сприймаємо кожну дитину як свою власну. Тоді простіше підібрати правильні слова для батьків.

Це не означає щось недосказати – ми говоримо всю правду, але стараємося підбирати такі слова, які самі б хотіли почути у подібній ситуації.

В нашому Центрі також працює соціальна служба, яка консультує батьків та надає їм психологічну підтримку, допомагає вирішувати побутові проблеми.

Дуже важливо налагодити контакт і з дитиною. Довірчі стосунки, зведені до мінімуму страх і тривога дозволяють більш ефективно надавати допомогу.

Наприклад, одного разу нам довелося на час проведення операції на серці дівчинки взяти в операційну її улюблену іграшку-зайця, з якою вона не розлучалася ні на мить.

Прогресивна методика лікування

Фахівці нашого Центру розробили новітню методику діагностування серцевих вад дитини ще на етапі, коли вона перебуває в утробі матері. Точний діагноз можна поставити вже на 20-му тижні вагітності.

Це дає можливість організувати народження хворого малюка у Києві і проведення потрібної йому операції в перші дні життя. В регіонах подібні операції сьогодні недоступні – немає ні обладнання, ні спеціалістів.

Завдяки цій методиці ми рятуємо життя діткам, які раніше вважалися такими, що не мають жодних шансів на виживання.

За статистикою, зараз в Україні на 1 000 новонароджених від 7 до 14 дітей мають вроджені вади серця, половина з них потребують оперативного втручання у перші дні життя.

В нас був випадок, коли ми оперували малюка через 2 години після народження.

Також наші кардіохірурги почали першими у світі застосовувати пуповинну кров під час операцій на серці новонароджених. Ідея використовувати власну кров дитини замість донорської при операції на серці у перші години життя дитини належить Іллі Ємцю.

Навіщо це робити?

Бо власна кров не йде ні в яке порівняння з донорською. Крім того, пуповинна кров збагачена додатковими хімічними речовинами, має стовбурові клітини, насичена киснем і не створює додаткового навантаження на імунну систему новонародженого, як при застосуванні донорської.

Найскладніша операція

Це була дуже важка вада серця. Хірург мав усунути звуження судини, яка несе кров по всьому організму.

Я зробив максимальний захист для пацієнта, оскільки треба було повністю зупинити кровообіг.

Працювати треба було дуже швидко. Нашому пацієнтові було всього кілька днів від народження. Блискавична й злагоджена робота зробила своє.

Дитина здорова, й щороку ми зустрічаємося і спілкуємося під час профілактичних оглядів у нашому Центрі. Ось уже 13 років.

Зміни в галузі

Коли я прийшов у дитячу кардіохірургію, в нас помирала кожна п’ята дитина. Зараз смертність складає 1%.

За цей час змінилося все. Сформувалася професійна команда, удосконалилися технології, в Центрі з’явилося сучасне обладнання, медикаменти. Ми маємо доступ до кращих знань і практик.

"Коли я прийшов у дитячу кардіохірургію, в нас помирала кожна п’ята дитина.
Зараз смертність складає 1%", – Володимир Жовнір

Для наочності: раніше анестезіолог витрачав близько 2-х годин, щоб встановити пацієнтові катетер. Зараз встановлення пункційного катетера займає 2-3 хвилини у найважчих випадках, а центрального катетера – 5-10 хвилин.

Проблеми і перспективи розвитку Центру

Основна проблема – дефіцит медпрацівників середньої ланки. У нас катастрофічно мало медсестер.

На мою думку, корінь проблеми в тому, що престижність цієї професії невисока, хоча робота надзвичайно важка і виснажлива.

Нам не вистачає ідеологічних людей, послідовників. Тих, хто хотів би продовжувати і розвивати школу Миколи Амосова, що фактично дала початок сучасній дитячій кардіології та кардіохірургії. Наш Центр виник завдяки їй.

Першочерговим для нас є збереження і розвиток кадрового потенціалу.

З позитивного маю сказати, що з початком реформи системи охорони здоров’я та передачі закупівель міжнародним організаціям забезпечення ліками та витратними матеріалами покращилося.

Наприклад, двокамерний та однокамерні частотно-адаптовані штучні водії ритму серця, двокамерний та однокамерний кардіовертер-дефібрилятори, протези дуги аорти, аортальний та мітральний механічні клапани серця закуповує міжнародна компанія Crown Agents.

Крім того, ми знаходимося на повному держзабезпеченні. А це означає, що діти лікуються в нас безкоштовно.

Найближчим часом ми плануємо розширитися. Зараз займаємося будівництвом нового, вже третього корпусу, що дозволить приймати і лікувати більше пацієнтів.

Щороку ми надаємо допомогу 2 000 дітям, а потребують її – 2 500. Новий корпус дозволить нам охопити всіх.

Однак нам потрібна фінансова підтримка для скорішого завершення будівництва, придбання сучасного медичного обладнання.

Навчання, навчання, навчання

Медики – це ті люди, які вчаться все життя. Технології розвиваються дуже швидко. Якщо ми не будемо навчатися – не зможемо бути гарними лікарями.

Ми постійно беремо участь у конгресах, конференціях, велику увагу приділяємо науці і публікуємося у спеціалізованих виданнях в Європі та Сполучених Штатах.

Обмінюємося досвідом з колегами. До нас приїздять з країн Середньої Азії (Казахстан, Киргизстан, Узбекистан), країн Європи (Молдова, Швейцарія, Німеччина тощо).

Ми також їздимо за кордон і дивимося, як організована робота у лікарнях, за якою системою працюють, які операції проводять.

Це допомагає нам розвивати ті напрями, за якими ми бачимо необхідність підвищення ефективності та покращення надання допомоги у себе в Центрі. Щотижня ми проводимо телеміст з Сіетлом, США, щоб обмінятися досвідом з нашими американськими колегами.

Ілля Ємець ще на початку 90-х років привіз методики кардіохірургії новонароджених з Австралії. Ми побачили, що це добре працює, і відправили туди на навчання цілу бригаду лікарів.

Так ми збираємо досвід різних країн і частин світу – кращі практики. Тому коли до нас приїздять колеги, часто впізнають методики, які самі застосовують.

Також у нас навчаються фахівці з регіонів України. Ми проводимо спеціальні тематичні школи, конференції, а щороку – Форум вроджених вад серця.

Завдяки цьому стан діагностики у наших колег з року в рік покращується, і більше дітей отримують можливість вчасно отримати необхідну їм допомогу.

Великі плани та сміливі мрії

Ми продовжимо розвивати кардіохірургію новонароджених та програму дородової діагностики. Найвищим досягненням у цьому напрямі вважаю винайдення в майбутньому методики виявлення серцевих вад та їх внутрішньоутробного лікування без операції – на рівні зміни ДНК.

Нарощуватимемо досвід проведення операцій в перші години життя новонародженого з використанням пуповинної крові.

Також в пріоритеті розвиток технологій, котрі дозволять вирощувати клапани серця, судини, тканини, а у майбутньому – і серця.

На жовтень 20198 року в нас уже запланована участь у міжнародному форумі регенератологів, де шукатимемо кращі рішення та обмінюватимемося досвідом щодо підвищення якості та подовження тривалості життя.

Марія Володіна, Олена Красова, спеціально для УП.Життя

Всі світлини надані героєм публікації

Ще історій про прогресивних лікарів:

Амбулаторія як цукерочка: як лікарка перевернула медицину в селі з ніг на голову

Тут лікарі звільняються, щоб стати приватними: як і навіщо змінюється медицина Світловодська

Цікавіша за кіно: історія сімейного лікаря з Франківщини, що встиг попрацювати в Африці, Казахстані і Росії

Також корисно знати:

Медреформа 2019: права пацієнта, куди скаржитись на порушення, і що впливає на зарплату медиків

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді спілкуватися з вами у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні