Кожна третя дитина до 5 років недостатньо харчується або має надлишкову вагу – ЮНІСЕФ

— 16 жовтня 2019, 11:25

Принаймні кожна третя дитина у віці до 5 років (або 200 мільйонів осіб) не отримує достатнього харчування або має надлишкову вагу.

Майже дві третини дітей від 6 місяців до 2 років не отримують продуктів харчування, які необхідні для підтримки роботи тіла і мозку.

Про це йдеться у новій доповіді ЮНІСЕФ "Становище дітей в світі, 2019 рік: діти, продовольство і харчування".

Фото: zurijeta/Depositphotos

Через нестачу харчування виникають ризики недостатнього розвитку мозку, зниження здатності до навчання, низького імунітету, поширення інфекцій і, в багатьох випадках, смерті.

"Незважаючи на всі технологічні, культурні та соціальні досягнення останніх десятиліть, ми забули про один основоположний факт: якщо діти погано їдять, вони погано живуть, – заявила виконавча директорка ЮНІСЕФ Генрієтта Фор. – Раціон мільйонів дітей нездоровий просто тому, що у них немає вибору".

У всьому світі:

  • 149 мільйонів дітей відстають у рості або мають надто низький зріст для свого віку;
  • 50 мільйонів дітей виснажені або є занадто худими для свого росту;
  • 340 мільйонів дітей (кожна друга дитина) страждають від нестачі необхідних вітамінів і поживних речовин, як-от вітамін A і залізо;
  • 40 мільйонів дітей мають надлишкову вагу або страждають на ожиріння.

Практики харчування і годування, які не відповідають встановленим стандартам, застосовують з перших днів життя дитини.

Хоча грудне вигодовування може врятувати життя, лише 42% дітей до 6 місяців перебувають тільки на грудному вигодовуванні. Водночас кількість дітей, які отримують молочну суміш, зростає.

У період з 2008 до 2013 року у країнах з доходом вище середнього рівня, як-от Бразилія, Китай і Туреччина, продажі суміші на основі молока зросли на 72%.

Основною причиною називають неналежну організацію збуту і неефективність політики і програм із захисту, популяризації і підтримки грудного вигодовування.

Коли діти у приблизно 6 місяців починають переходити на м'яку або тверду їжу, часто їх раціон не відповідає встановленим вимогам.

У всьому світі близько 45% дітей від 6 місяців до 2 років не отримують жодних фруктів або овочів. Приблизно 60% дітей не їдять яйця, молочні продукти, рибу або мясо.

Із дорослішанням дітей вплив нездорового харчування набуває тривожних масштабів.

В країнах з низьким і середнім рівнем доходу 42% підлітків, які ходять до школи, принаймні раз на день вживають солодкі газовані безалкогольні напої, а 46% таких підлітків хоча б раз на тиждень вживають у їжу фаст-фуд.

Для підлітків в країнах з високим рівнем доходу ці показники сягають 62% і 49% відповідно.

У період з 2000 до 2016 року частка дітей у віці від 5 до 19 років з надмірною вагою подвоїлася: з 10% до майже 20%.

Сьогодні у цій віковій групі ожирінням страждають в 10 разів більше дівчаток і в 12 разів більше хлопчиків, ніж в 1975 році.

Найбільший тягар неповноцінного харчування у всіх його формах несуть діти і підлітки з найбідніших і маргіналізованих громад.

Лише кожна п’ята дитина у віці від 6 місяців до 2 років з найменш забезпечених домогосподарств отримує достатньо різноманітну їжу, яка сприяє здоровому росту.

Навіть у країнах з високим рівнем доходу, як-от Сполучене Королівство, поширеність надмірної ваги в найбідніших районах більш ніж удвічі перевищує відповідний показник для найбільш забезпечених районів.

Вас також може зацікавити:

6 порад, щоб заохотити дитину до здорового харчування

Правильне харчування: чи знайомі вам його базові принципи? ТЕСТ від лікарів-дієтологів

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні