Ваша косметика убила кроликів і не лише: про тести на тваринах та гуманний вибір

Ваша косметика убила кроликів і не лише: про тести на тваринах та гуманний вибір

Чому тестування косметики на тваринах слід припинити і як вибрати косметику, через яку вони не страждали

Уявіть кролика. Білого, пухнастого вуханя.

Він живе не у лісі чи у вас вдома, а в лабораторії. Там його, як і багатьох інших, тримають для тестування.

Humane Society International пише, що найчастіше їх використовують для тесту Дрейза та тесту реакцій на шкірі. Ці експерименти винайшли в 40-х роках минулого сторіччя.

PETA пояснює, що для тесту Дрейза кроликів знерухомлюють, крапають в очі рідину і чекають на реакцію. Через це тварини втрачають зір, в них починаються виразки, кровотечі та судоми.

Фото: PETA. Австралія

В інших тестах кроликам голять шкіру спини, наносять на ці ділянки їдкі хімічні речовини та залишають в очікуванні на реакцію на декілька тижнів.

Після закінчення експериментів кролів вбивають.

При тестуванні на вроджені дефекти в лабораторії страждає понад 600 кроликів. 100 з них – вагітні кролиці, інші – їхні дітки. Кролицю, яка виношує дитинчат, примусово загодовують хімічними речовинами, потім її присипляють, а кроленят дістають, щоб визначити, які дефекти в розвитку вони успадкують.

***

До лабораторій для тестувань потрапляють не тільки кролики. Від експериментів також страждають щурі, морські свинки, примати, собаки та кішки.

Їх знаходять на вулицях, вилучають з притулків та розпліднюють в лабораторіях.

Експерименти викликають у тварин сліпоту, набряки очей, внутрішні кровотечі, судоми та смерть. Після тестувань тварин позбуваються.

PETA пише: щорічно від болючих експериментів гине близько мільйона тварин, заради того, щоб косметична продукція потрапила до магазину.

При тому, що тестування на тваринах не дають стовідсоткових гарантій безпеки продукції.

Навіть якщо речовина вбила тварину, косметичний засіб все одно може стояти на полиці в магазині.

Фото: schiva/Depositphotos

"Дослідження повинні отримувати максимальний обсяг корисної інформації з мінімальної кількості тварин і використовувати тільки гуманні методи", – пише Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA).

Станом на 2019 рік заборона тестування косметики на тваринах діє у США, Канаді та Австралії.

Європейські країни, замість випробувань на тваринах, вже давно впровадили альтернативні методи – тестування "in vitro" (у пробірці), клітинне тестування та комп’ютерне моделювання.

[BANNER1]

Ці випробування не тільки більш гуманні, а й можуть бути дешевшими, швидшими та доречнішими для людини.

Попри заборону в європейських країнах тестування косметики на тваринах, керівник Гейдельберзького інституту технологій та експериментальної медицини в німецькому онкологічному центрі Андреас Трумп говорить:

"Тестування на тваринах має важливе значення для нових розробників. Відмова від подібних тестувань лікарських засобів, які дійсно здатні допомогти людям, є неприйнятним. Альтернатив щурам та мишам у якості піддослідних немає".

Вчені люксембургської лабораторії Joint Research Centre навпаки вважають: "Шкіра кролика дуже відрізняється від людської. І відколи ми здатні імітувати шкіру людини для досліджень подразнень від косметики це набагато краще. Після тестів таким методом ми бачимо, що очікування себе виправдали. Це набагато ближче до реальності і, ймовірно, дешевше".

Фото: schiva/Depositphotos

***

В Україні нині діє закон "Про захист тварин від жорстокого поводження", однак тестування косметичних засобів на тваринах не заборонено.

"Альтернативних методів тестування парфумерно-косметичної продукції на державному рівні не передбачено", – розповідає громадський активіст, засновник ініціативи UAnimals Олександр Тодорчук.

Олександр Тодорчук. Фото: Kyivpost

Самі українські науковці мають різні погляди на це питання.

У Львівському національному медичному університеті "Українській правді. Життя" розповіли, що вже відмовились від дослідів над тваринами та більше не вивчають реакції організму на косметичні вироби.

А в Харківському медичному університеті на кафедрі косметології сказали, що раніше досліджували реакцію тварин на хімічні речовини, проте ще не визначились, чи будуть надалі тестувати косметику на тваринах.

Проєкт, який має на меті заборонити експлуатацію тварин в лабораторіях, тільки розробляють. Його впровадження "підвисло" через зміну керівництва Міністерства охорони здоров'я.

Якщо його ухвалять, то це означатиме, що в Україні заборонять дистрибуцію та продаж косметичних засобів, які проходили тестування на тваринах.

"Якщо питати, хто проти заборони тестування на тваринах – це, мабуть, самі інститути, яким потрібно перелаштовуватись, – розмірковує Олександр, який разом із активістами влаштовує марші за права тварин.

Наприклад, українському виробнику парфумерії чи косметики все одно, як проводять тестування. Їм потрібно формально отримати дозвіл на тестування.

Я не бачив жодної людини, яка була б проти заборони тестувань косметичних засобів на тваринах.

Фото: schiva/Depositphotos

Одні розуміють, що тестувати на тваринах не можна, але через брак інформації не знають, що можна по-іншому.

Інші не замислюються, до чого призводять експерименти над тваринами".

Як перевірити, чи тестують вашу косметику на тваринах

Найперше зайдіть на сайт PETA. Там є сертифікати якості, за якими можна орієнтуватись. Там є назви й конкретних брендів, але здебільшого їх немає на полицях українських магазинів.

"Варто ознайомитись з тим, які бувають сертифікати, щоб розуміти, що шукати на упаковці. Важливо знати, які марки входять до чорних та білих списків за етичністю", – пояснює активістка UAnimals, вегетаріанка та власниця магазину cruelty-free косметики Newnorm Store Катерина Голуб.

Катерина Голуб

У білому списку компанії, що виробляють косметику, засоби особистої гігієни, побутову хімію та інші товари, й не тестують їх на тваринах. У чорному – ті, що досі таке практикують.

Щоб потрапити до "білого списку" PETA, компанія заповнює анкету та заяву, яка підтверджує, що вони не використовують тварин у тестуваннях і зобов’язуються не робити цього в майбутньому.

Ось такий вигляд має маркування cruelty free

"Консультанти в магазинах зазвичай не знають, що cruelty-free, а що ні. Купите, а потім виявите, що косметику тестують в Китаї, де заборона на експлуатацію тварин не діє.

Краще орієнтуватись на того, хто розбирається в цій темі. Зараз багато блогерів слідкує за цією темою, робить розбори продукції", – розповідає Катерина.

Дівчина радить придивитися до Logical harmony, Сruelty free kitty та Marpeta.

Органічну косметику тестують на тваринах?

За стандартами органічної косметики – вона йде "рука об руку" з етичною косметикою. Там прописано, що ані інгредієнти, ані готова продукція не повинна тестуватись на тваринах.

При розробці та виготовленні органічної косметики використовують лише альтернативні методи – тестування на культурі клітин, тестування на людях та метод комп’ютерного прогнозування.

"Органічна косметика сертифікована. Вона відрізняється від звичайної тим, що всі інгредієнти, процеси виготовлення, тестування, продаж, етикетки контролює сертифікований орган, – пояснює фармацевт-провізор, технолог-розробник органічної косметики Анастасія Ле Хак. – В органічній косметиці немає компонентів, шкідливих для людини чи довкілля. Наприклад, продуктів нафтохімії, силікону чи мікропластику".

Кожен орган, який видає сертифікати, має свій стандарт, по якому проводить перевірку та видає дозвіл на органічну косметику. Ось органи деяких країн, які сертифікують органічну косметику:

В 2010 році вони створили стандарт COSMOS (COSMetic Organic Standard) – перший європейський стандарт для натуральної та органічної косметики. Якщо органічна косметика сертифікована по COSMOS – на пакуванні обов’язково має бути примітка "COSMOS органік".

"Споживач має вивчити знаки сертифікації, по яким зможе орієнтуватись в якості косметичних засобів", – наголошує Анастасія.

Звертайте увагу на ось таке маркування

Існує чотири сертифікати, які входять в стандарт COSMOS: ORGANIC, NATURAL, COSMOS CERTIFIED і COSMOS APPROVED.

Щоб дізнатись, яку сертифікацію має компонент продукції та хто її здійснив, треба заглянути в таблицю.

У Києві можна знайти десятки магазинів, де є етична косметика. Також її можна замовити як в українських інтернет-магазинах (Bioukraine, Glossary та Newnorm.store), так і в закордонних (Іherb).

[BANNER2]

Дар'я Сергієнко, журналістка, для УП.Життя

Цікаво також:

ПОДКАСТ: Косметика та молодість. Наука пояснює, що дійсно працює

Реклама:

Головне сьогодні