Чи можна їсти перед здачею аналізів? Пояснює Супрун

Катерина Хорощак — 16 січня 2020, 10:03

Кожна здача аналізів включає незмінний елемент – обов’язкове голодування напередодні. Принаймні, так думають багато людей.

Ексочільниця Міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун на своїй сторінці у Фейсбук пояснює, перед якими аналізами можна харчуватися і вживати алкололь, а перед якими ні.

Якщо ж ваш аналіз входить у список тих, перед якими потрібно голодувати, – не відкладайте візит в лабораторію на середину дня та заплануйте здачу із самого ранку. AlexLipa/Depositphotos

Насамперед варто пам’ятати, що перед здачею аналізів потрібно обов’язково проконсультуватися з вашим лікарем.

Є безліч деталей, на які варто зважати.

Лікар вам розповість чи потрібно утриматися від їжі, прийому добавок або ліків. В багатьох випадках вони можуть спотворювати результати аналізів. Але не у всіх.

Коли ми їмо чи вживаємо алкоголь, в крові змінюється рівень глюкози, деяких мінералів, вітамінів, переносників жирів (ліпопротеїнів) і деяких ферментів.

Вимірювання рівнів цих речовин має вирішальне значення для діагностування

  • цукрового діабету,
  • анемії,
  • підвищеного рівня холестерину
  • та хвороб печінки.

Перед якими аналізами їсти не можна

Рівень глюкози в крові.

Якщо поїсти, то рівень глюкози зросте. Альтернативний тест на рівень глюкози, який не вимагає голодування це аналіз на речовину глікозильований гемоглобін (А1с). Він відображає середній рівень цукру в крові за останні три місяці.

Рівень сироваткового заліза (незв’язаного). Це один із додаткових тестів у діагностиці браку чи надлишку заліза в організмі.

Залізо досить швидко всмоктується в кров. Якщо ми поїмо перед аналізами, вони покажуть хибно завищений результат. Прийом добавок із залізом слід припинити за добу до здачі крові.

Рівень холестерину (тригліцеридів, ліпопротеїнів високої, низької та дуже низької щільності).

Після їжі спожиті жири перерозподіляються в організмі, тому аналіз покаже завищений результат. Також перед аналізами рівня холестерину не можна добу пити алкоголь він може підвищувати показники.

Тут є важливе уточнення: існують рекомендації, які дозволяють не голодувати перед здачею ліпідограми (аналіз різних переносників жиру).

Передусім вони стосуються дітей, людей літнього віку, людей, що мають цукровий діабет та стабільно приймають ліки.

Якщо вам важко утриматися від споживання їжі, до прикладу, у вас виникає сильний дискомфорт якщо не поїсте, проконсультуйтеся з лікарем щодо цього.

  • Голодування та утримання від алкоголю необхідні при дослідженні маркерів роботи печінки та нирок.
  • Аналіз на вітамін В12 вимірює, скільки вітаміну в крові. Це може допомогти діагностувати специфічний тип анемії. Деякі ліки також можуть спотворювати результат, тому варто обговорити з лікарем підготовку до тесту з лікарем, якщо ви приймаєте ліки. І не їсти перед аналізом.
  • Кава, алкоголь, куріння, ліки, БАДи, гормональні препарати, жувальна гумка і тренування перед здачею крові спотворюють результати. Почекайте, а в разі ліків запитайте у лікаря, що робити.

В решті випадків можна спокійно снідати і не морити себе голодом перед здачею аналізів.

Перед якими аналізами можна їсти

  • Формула крові та рівень гемоглобіну. Спожите залізо не стане одразу гемоглобіном, тож можна не перейматися.
  • Аналізи інфекційних хвороб та генетичні тести.
  • Рівень глікованого гемоглобіну (додатковий маркер цукрового діабету).
  • Рівень тих чи інших гормонів у крові.

Тільки обмежте себе у споживанні жирної їжі за 24 години до здачі аналізів соковитий бургер чи смажену картопельку краще відкласти на обід після відвідування лабораторії (а ще краще взагалі не вживати, бо страви з великим вмістом жиру шкодять здоров’ю).

Високий рівень ліпідів у крові, який може виникнути через жирну їжу, впливає на прозорість сироватки. Це може спотворити результати лабораторних досліджень.

Якщо ж ваш аналіз входить у список тих, перед якими потрібно голодувати, не відкладайте візит в лабораторію на середину дня та заплануйте здачу із самого ранку.

Це здається простою порадою, але багатьом людям буває складно її дотримуватися.

Вас також може зацікавити:

Як правильно підготуватися до здачі медичних аналізів, щоб результати були точними

Виклик додому, вакцинація та безкоштовні аналізи. Чи знаєте ви обов'язки сімейного лікаря і свої права? ТЕСТ

Аналіз крові без крові: про аферизм і шарлатанство в медицині України

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні