11 причин, чому може боліти ваша рука

Катерина Хорощак — 28 січня 2020, 17:39

Про що може сигналізувати, здавалося би, простий біль в руці? Насправді, є чимало травм та хвороб, для яких характерний дискомфорт у верхній кінцівці.

WebMD зібрав найпоширеніші з них.

Біль в руці або плечі може бути ознакою інфаркту. Фото: AndreyPopov/Depositphotos

Інфаркт

Біль в руці або плечі може бути ознакою інфаркту, особливо якщо ви також відчуваєте біль або тиск у грудях і задишку. Інфаркт може бути раптовим, але іноді поступовим. Ваш живіт, щелепа, спина або шия також можуть боліти. Може бути запаморочення і піт. Телефонуйте у швидку, якщо ви помітили ці симптоми.

Синдром зап'ястного каналу

Повторювані рухи, як-от набір тексту чи відеоігри, можуть призвести до защемлення нервових закінчень в зап'ястковому каналі. Ознаками цього є біль, особливо в передпліччі, а також оніміння, поколювання і більш слабка хватка, що і є характеристиками синдрому зап’ястного каналу.

Тендиніт

Рухи, коли ви повертаєте викрутку, тягнете бур'яни або змахує молотком, можуть спричинити тендиніт - крихітні розриви в сухожиллях, які з'єднують ваші м'язи з кістками на руках. Ви можете відчувати слабкість в руках, біль, особливо коли ви їх використовуєте. Половина людей, що займаються тенісом, згодом хворіють на тендиніт.

Розтягнення зв'язок

Через падіння або удар ви можете порвати зв'язку. Це тканина, яка з'єднує кістки в суглобі. Пошкоджена кінцівка може спухнути, боліти, і нею буде важко користуватися.

Травми м’яких тканин

Ви можете впасти і потягнути або розірвати м'язи або сухожилля. Це може трапитися, коли ви перенавантажите лікоть, зап'ястя чи плече.

Вивих

Раптовий удар або падіння можуть змістити кістки в суглобі, часто у зап'ясті чи плечі.

Пошкоджене місце може бути спухлим, занімілим і болючим. Ваш лікар має вправити кістки на місце. Після цього відпочинок, лід і фізіотерапія допоможуть вам одужати.

Мікротріщини

Повторювані рухи, як-от удар ракеткою або кидок тенісного м'яча можуть привезти до появи крихітних тріщин в кістках рук. Біль часто посилюється, коли ви виконуєте дії, які її спричинили.

Переломи

Коли кістки ламаються, ви можете відчувати сильний біль і набряк. Також можуть з’явитися синці. Причини переломів найрізноманітніші - від падіння до аварій.

Бурсит

Це запалення слизових сумок навколо суглобів. Слизова сумки – це невеликі, заповнені рідиною мішечки, які пом'якшують тертя між м'язами і кісткою. Ви можете їх подразнювати, якщо часто повторюєте один і той самий рух. Найчастіше це трапляється в плечі, але також може бути і в лікті, зап'ясті або в будь-якому іншому місці, де є кістки.

Міжхребцева грижа

Наповнені "желе" подушечки або ж диски відокремлюють хребці в спині.

Грижа – це випинання диска з розривом стінки. Він може тиснути на нерви і спричиняти біль, оніміння або слабкість.

Якщо ви відчуваєте біль в плечі або руці, ймовірно, це трапилося у шиї. Біль може пронизати вашу руку або ногу, коли ви чхаєте, кашляєте або рухаєтеся певним чином.

Остеоартрит

Це поширене захворювання суглобів. Хрящ, який покриває і захищає кінці ваших суглобів, з часом може пошкодитися. Це викликає біль, опухлість і може утруднити рух суглоба.

Вас також може зацікавити:

Що з'їсти, аби уникнути болю в спині тим, хто часто сидить за столом – 7 продуктів

4 типи болю у спині та як з ним боротися – радить лікар-нейрохірург

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні