Якщо хочете прожити довше, треба встигнути схуднути до старості. Дослідження

Наталiя Бушковська — 17 серпня 2020, 11:57

Скинути надлишкову вагу корисно на будь-якому етапі життя.

Проте, як показує дослідження, опубліковане в JAMA Network Open, якщо людині вдається схуднути протягом середнього віку, то її ризики передчасної смерті знижуються майже вполовину.

При цьому зниження ваги після середнього віку не впливає на ризики смерті.

За розрахунками дослідників 12.4% передчасних смертей в США можна приписати вищим показникам індексу маси тіла, якщо говорити про етап життя між молодим дорослим та середнім віком.

Для того, щоб зрозуміти суть дослідження, варто нагадати, що таке індекс маси тіла.

Індекс маси тіла (ІМТ) ІМТ вважається оптимальним показником для оцінки розмірів тіла (ваги та зросту), які дозволяють оцінити ризики для здоров’я.

За розрахунками дослідників 12.4% передчасних смертей в США можна приписати вищим показникам індексу маси тіла, якщо говорити про етап життя між молодим дорослим та середнім віком. Фото: belchonok/Depositphotos

Показники ІМТ в межах норми свідчать про низький ризик серцево-судинних захворювань та діабету.

Індекс маси тіла розраховується шляхом ділення маси тіла (у кілограмах) на квадрат росту (у метрах квадратних), пише Міністерство охорони здоров'я України.

Якщо в результаті розрахунку позначка ІМТ менше 18,5, то ми можемо вважати, що людина має недостатню вагу.

Показники в діапазоні 18,5-24.9 свідчать про нормальну вагу.

Позначка 25-29.9 - це вже ознака надлишкової ваги.

Якщо людина отримала результат 30 і вище, то ми вже можемо говорити про ожиріння.

Фото: CDC

Для дослідження науковці проаналізували медичні данні 24.205 учасників, які вони надали під час опитування Національної програми перевірки здоров'я та харчування у період між 1998-2005 роками.

Учасникам було 40-74 роки в тому момент, коли вони почали брати участь у дослідженні, але данні містять і індекс маси тіла учасників такого періоду життя:

  • коли їм було 25 років;
  • за 10 років до участі в дослідженні;
  • вік, коли вони почали брати участь в дослідженні.

Виявилось, що ті, чий індекс маси тіла знизився від відмітки "ожиріння" до відмітки "надлишкова вага" у віці орієнтовно 25-40 років, мали на 54% нижчі ризики померти передчасно, ніж ті, хто весь час мав ожиріння.

Цікаво, що ті, кому вдалося позбавитись ожиріння й залишитись в межах "надлишкова вага", мали такі самі ризики смерті як і ті, хто весь час мав надлишкову вагу, але не ожиріння.

"Хоча дослідження було сконцентровано на ризиках передчасної смерті, здорова вага також знижує ризики багатьох хронічних захворювань як діабет, серцеві хвороби й навіть онкологічні захворювання", пояснює один з авторів дослідження доктор Джоан Менсон.

Вас також може зацікавити:

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні