Як діагностувати різні види раку на ранніх симптопах. Перелік скринінгів

Дарія Поперечна — 8 грудня 2020, 11:27

Симптоми раку не проявляються на ранніх стадіях, при цьому дуже важливо виявити хворобу на початковому етапі, поки вона не почала прогресувати.

Для цього потрібно оцінювати ризики власного організму та своєчасно проходити скринінги.

Це методи, які допомагають виявити онкологію, коли ще немає симптомів.

Про види скринінгів для різних видів раку, а також вік, коли їх рекомендовано проходити, розповіла ексміністерка охорони здоров'я Уляна Супрун.

Фото VitalikRadko/Depositphotos

За даними ВООЗ, найбільше діагностують:

  • рак легень (понад 2 млн);
  • рак грудей (понад 2 млн);
  • колоректальний рак (1,8 мільйона);
  • рак простати (1,28 мільйона);
  • рак шкіри (трохи більше ніж 1 млн випадків);
  • рак шлунку (приблизно 1 млн).

Найбільше пацієнтів помирають внаслідок раку легень, колоректального раку, раку печінки та грудей.

Уляна Супрун зазначає, що низку досліджень для раннього виявлення раку можна зробити безоплатно за направленням свого сімейного лікаря. Для цього є окремий пакет в програмі медичних гарантій.

🔴 Рак легень

Флюорографія і рентген мають низьку чутливість і не дуже підходять для скринінгу легень на рак. З

Зараз стандартом скринінгу вважається низькодозова комп’ютерна томографія.

Такий скринінг варто проводити людям у віці від 50 до 80 років (раніше його рекомендували з 55 років), які мають 20-річну історію куріння (близько пачки сигарет на день) і продовжують курити або покинули куріння протягом останніх 15 років.

Скринінг слід припинити, якщо людина вже не курить протягом 15 років або ж у людини виникає проблема зі здоров’ям, яка істотно обмежує тривалість життя або здатність виконувати медичні втручання для лікування раку.

🔴 Рак грудей

Якщо є проблема, виявлена після огляду чи самодіагностики, лікар спочатку порадить пройти саме мамографію для виявлення раку грудей.

Після цього, якщо буде потреба в додатковому дослідженні, лікар може направити на УЗД чи МРТ.

В науковій спільноті існують різні думки щодо віку та частоти проходження мамографії.

Рекомендація US Preventive Services Task Force така: не варто робити мамографію раніше ніж 50 років.

Рішення робити його до 50 має базуватися на індивідуальному ризику жінку, який краще визначати разом з лікарем.

Тож мамографію рекомендовано робити один раз на два роки у віці 50-74 роки.

Щодо віку за 75 — наразі бракує доказів щодо ризиків і переваг мамографії у такому віці.

🔴 Колоректальний рак

В цьому випадку існує кілька методів скринінгу: колоноскопія, аналіз калу на приховану кров, ДНК-тест калу (для пошуку змін ДНК в клітинах, які можуть свідчити про наявність раку чи передраковий стан), КТ колонографія.

Кожен з цих методів має свої переваги та ризики, тому вирішувати який саме підходить варто з лікарем.

Такий скринінг рекомендують робити, починаючи з 50 років до 75 років.

Щодо людей старшого віку (від 75 років й пізніше), рішення робити скринінг має бути індивідуальним. В такому випадку варто взяти до уваги загальний стан здоров’я людини та попередні результати скринінгу.

За рекомендацією American Cancer Society, люди, які мають високі ризики мати такий рак, повинні проходити скринінг починаючи з 45 років.

Високі ризики включають особисту історію хвороби на цей вид раку чи певні типи поліпів, сімейна історія хвороби, попередня хвороба на запальні хвороби кишківника (виразковий коліт або хвороба Крона), попереднє лікування раку, яке передбачало променеву терапію в області живота чи тазу.

🔴 Рак простати

Найбільш поширений метод скринінгу для виявлення цього раку — аналіз крові на ПСА (простат специфічний антиген).

Якщо результат показує, що рівень ПСА підвищений в крові, далі рекомендують робити біопсію. Або ж МРТ, а потім біопсію.

Скринінг рекомендується проводити чоловікам віком від 55 до 69 років. Старшим за 70 років робити ПСА як скринінг не рекомендовано.

Проблема цього скринінгу, що ПСА може показувати хибнопозитивний результат, і вести до надмірної діагностики та лікування. Це має як фізичні, так і психологічні наслідки для чоловіків.

Наприклад, біопсія у цьому випадку може стати причиною ускладнень — збільшує ризики інфекцій чи може стати причиною появи крові у спермі або еякуляті.

Через таку специфіку тесту, ПСА не є частиною національних скринінгових програм, і не рекомендований всім та кожному. US Preventive Services Task Force вказує, що рішення робити тест варто робити з огляду на наявність факторів ризику, клінічну картину та обговорення з пацієнтом негативних наслідків, які може мати ПСА (це хибнопозитивний результат та надмірна діагностика та лікування).

🔴 Рак шийки матки

Для скринінгу раку шийки матки найчастіше використовують ПАП-тест. Його перевага в тому, що він допомагає визначити зміни в організмі, які за відсутності лікування можуть призвести до раку.

Жінкам у віці від 21 до 29 років ПАП-тест рекомендовано щонайменше кожні три роки.

Жінкам у віці від 30 до 65 років ПАП-тест треба продовжувати робити з таким самим інтервалом, а також додати до цього тест на вірус папіломи людини — кожні 5 років.

Жінкам за 65 років робити скринінг не рекомендовано за умови, якщо вони робили регулярно тести до цього та не мають факторів ризику.

За наявності факторів ризику, ПАП-тест рекомендовано робити раз на рік.

До факторів ризику входять: куріння, ВІЛ-інфекція, вірус папіломи високоонкогенних типів, ослаблена імунна система через прийом кортикостероїдів, часта зміна статевих партнерів без використання презервативів, рак шийки матки у матері/бабусі/сестри, ранній початок статевих стосунків (до 16 років).

🔴 Рак печінки

Не існує загальних рекомендацій для скринінгу раку печінки.

Тому варто зважати на ризики. Найбільш вагомими факторами ризику є хвороба на гепатити В чи С та цироз печінки. Звісно, надмірне вживання алкоголю та пов’язані з цим хвороби також підвищують ризики.

Якщо ризик високий, лікар може порадити проходити скринінг. Це може бути аналіз крові на наявність білка альфа-фетопротеїну чи ультразвукове дослідження печінки. American Cancer Society зазначає, що ці методи також не ідеальні.

Наприклад, аналіз крові може показати хибнонегативний результат, водночас цей білок може підвищуватися внаслідок й інших станів.

🔴 Рак шкіри

Немає конкретних рекомендацій щодо проведення скринінгу, наразі вивчають який і коли скринінг може бути найбільш доречним в контрольованих рандомізованих дослідженнях. Це вивчають щодо різних типів раку шкіри. цьому випадку так само важливо зважати на фактори ризику та консультуватися зі своїм лікарем.

US Preventive Services Task Force вказує, що рак шкіри будь-якого типу частіше зустрічається у чоловіків, ніж у жінок, серед людей зі світлою шкірою, людей, які користуються соляріями, отримували сонячні опіки або перенесли рак шкіри.

Конкретні фактори ризику для меланоми (типу пухлини) включають наявність атипової родимки, множинні родимки (понад сто) та сімейну історію меланоми.

Як і для більшості видів раку, ризик меланоми зростає з віком.

Вас також може зацікавити:

Сода – лікує? Зокрема, рак?

Які дослідження під час ранньої діагностики онкозахворювань можна пройти безкоштовно – НСЗУ

Тихі проблеми онкопацієнтів на карантині

МОЗ оновить лабораторію в Інституті раку, щоб робити операції за 50 тисяч євро

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні