Факт-чек: 10 фальшивих новин про вакцину, у які могли повірити навіть ви

Софія Кочмар-Тимошенко  — 4 березня 2021, 16:42

Міністерство охорони здоров'я розвіює основні страхи українців перед вакцинацією.

За словами очільника МОЗ Максима Степанова, недовіра українців це продукт спеціально розповсюджених фейків.

Маніпуляції та фальшиві новини про коронавірус та вакцинацію фактчекінгова організація "StopFake" спростовує з перших днів пандемії.

Перевірте, чи не вважаєте ви правдою щось із списку фейків, укладеного на основі спростувань МОЗ та "StopFake".

Фейк №1: вакцина доводить до смертей і від неї вже зафіксовано смерті в Чернігові та серед військових на Донбасі

Це неправда.

Фейк про те, що вакцина смертельна, почав гуляти інтернетом раніше, аніж іі привезли в Україну.

Так, відомий львівський антивакцинатор зробив цілий огляд про те, що в США померло 13 людей після вакцинації проти COVID-19. Але навіть в документі Управління з санітарного контролю за якістю продуктів та медикаментів США, на який посилався блогер, були вказані інші причини, не пов'язані з вакцинацією.

В інтернеті почали поширювати фейки про те, що в Україні вже є перші смерті від вакцини.

Наприклад, пост з текстом "першу жертву вакцинації зафіксовано в Чернігові", на якому насправді зображено порноактирису Пайпер Перрі, а не чернігівську медсестру, набрав 3 тисячі поширень у Facebook.

Жодної смерті від вакцини в Україні не зафіксовано. Це неправда, так само як і новина про зафіксовані смерті від вакцинації серед військових на Донбасі.

Фото: Depositphotos choreograph

Фейк №2: вакцина Covishield це "генерик", а не справжня Oxford/AstraZeneca

Це неправда.

"Covishield виготовляють в індійському Інституті сироватки крові (Serum Institute of India) за ліцензією AstraZeneca. По суті, Covishield це та сама вакцина AstraZeneca, тільки виготовлена на індійському заводі.

Вона схвалена для екстреного застосування Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ).

Дозвіл на її використання також дали Велика Британія, Канада, Європейський Союз та Індія.

В Україні теж ретельно вивчили всі документи, які надав виробник, та 22 лютого 2021 р. зареєстрували цю вакцину для екстреного застосування", пишуть в МОЗ.

Докладніше про те, чим вакцинують українців

Фейк №3: люди заразилися COVID-19 в результаті вакцинації

Це спростовує Міністерство охорони здоров'я.

"Неможливо заразитися COVID-19 від вакцин, бо жодна з них не містить живого вірусу, здатного спричинити хворобу.

Вакцини вчать нашу імунну систему розпізнавати та боротися з коронавірусом. Іноді цей процес може викликати такі симптоми, як лихоманка.

Вони нормальні та є ознакою того, що організм створює захист від вірусу.

Якщо невдовзі після вакцинації ви все ж отримали позитивний тест на COVID-19, то можливо, що на момент щеплення вже були інфіковані коронавірусом, але не знали цього", йдеться у повідомленні МОЗ.

Усе про побічні ефекти від вакцинації

Фейк №4: мРНК-вакцини генетична зброя і нею робиться щеплення "ракового" ДНК

Це суперечить законам біології.

"мРНК ніколи не потрапляє в ядро клітини, де розташована наша ДНК. Це означає, що мРНК не може впливати чи взаємодіяти з нашою ДНК будь-яким чином.

Натомість мРНК-вакцини працюють із природними захисними силами організму, щоб безпечно виробити імунітет до COVID-19", пояснюють в МОЗ.

Фактчекери "StopFake" також зафіксували повідомлення, які поширювалися в мережі, що вакцина це щеплення раковою ДНК, тому що вакцину нібито вирощують на ракових тканинах і роблять це заради знищення населення Землі.

Ці висловлювання поширюються під авторством "професора А.П. Столешникова", а в інтернеті можна знайти навіть деякі його книги. Також його називають власником сайту з різноманітними конспірологічними теоріями zarubezhom.com.

"Ракові тканини справді використовують для дослідження деяких хвороб, але виробити вакцину з такої тканини неможливо, оскільки потрібні клітини з максимально стабільними параметрами", пояснюють в StopFake.

Фейк №5: в Україні робитимуть щеплення "шмурдяком" і ВООЗ дозволяє використовувати його тільки, якщо держава не може закупити якісного препарату

Це маніпуляція.

У характеристиці вакцини зазначається, що і "Covishield (виробництва Serum Institute of India Pvt Ltd), і вакцина COVID-19 AstraZeneca (виробництва AstraZeneca) – вакцини проти вірусу корони ChAdOx1 nCoV-19 (рекомбінантні)".

Насправді всі вакцини проти COVID-19 зареєстровані ВООЗ для екстреного медичного застосування, тобто їх дозволено використовувати в надзвичайних ситуаціях, як-от пандемія.

Так само маніпулятивним є твердження, що дослідження індійської вакцини не закінчені. На сьогодні немає жодної вакцини від COVID-19, у якої б завершилися усі необхідні клінічні дослідження на людях.

"Станом на зараз дослідники тестують 71 вакцину в клінічних випробуваннях на людях, а 20 з них досягли фінальної стадії тестування. Принаймні 78 доклінічних вакцин активно досліджуються на тваринах", – цитує трекер вакцин The New York Times StopFake.

Фото: Depositphotos Milkos

Фейк №6: вакцини Pfizer і Moderna спричиняють анафілактичний шок

Насправді сильну алергічну реакцію після вакцинації фіксують лише в одному випадку на сотні тисяч вакцинованих.

"За даними Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США, протягом десяти днів зі старту в США масової вакцинації препаратом Pfizer/BioNTech зафіксували 11,1 випадки важких алергічних реакцій на мільйон введених доз.

У більшості пацієнтів, які їх мали, у минулому була тяжка алергія на інші ліки. У США під час щеплень вакциною Modernа зареєстрували 2,5 випадки алергічних реакцій на мільйон доз", запевняють у МОЗ.

Фейк №7: вакцина Pfizer призводить до безпліддя у жінок

Деякі жінки бояться, що вакцина якимось чином може вплинути на їх репродуктивну систему.

Поширюється неправдиве твердження, що нібито вакцина Pfizer/BioNTech навчить імунну систему організму атакувати білок синцитин, який бере участь у формуванні плаценти, і це призведе до безпліддя в жінок.

"Насправді, якщо вакцина може викликати імунну відповідь проти плацентарного білка, те саме відбувалося б під час захворювання на COVID-19.

Це означало б, що мільйони жінок дітородного віку у всьому світі, які перенесли COVID-19 за останній рік, не можуть мати дітей. А це неправда", спростовують фейк у МОЗ.

Що треба знати вагітним про COVID-19 і вакцинацію під час вагітності

Фейк №8: вакцина проти коронавірусу спричиняє розсіяний склероз

Насправді лише в єдиному випадку при випробуванні вакцини AstraZeneca у волонтера виявили розсіяний склероз, в іншому запалення спинного мозку. В обох випадках експерти дійшли висновку, що хвороба не мала стосунку до вакцинації.

Фейк №9: для створення вакцин і клітинної лінії НЕК-293 вбивають сотні дітей

Цей фейк особливо наробив шуму серед віруючих християн в Україні.

Але це неправда.

"Убиті діти" не використовуються для розробки вакцин. Клітинна лінія НЕК-293 походить від одного планово і законно абортованого в 1973 році ембріона. Цифра "293" означає не "кількість убитих дітей", а номер успішного клону початкової клітини, пояснюють в StopFake.

Початкові клітини НЕК-293 були скопійовані з клітини ембріональної нирки людини приблизно в 1973 році. Підкреслюється, що ембріон був абортований планово і повністю законно.

Крім того, термін "ембріональний" використовується до досягнення плодом віку 8-ми тижнів, тобто ні про яке "живе немовля, витягнуте за допомогою кесаревого розтину, мови йти не може".

Фейк №10: Віктор Ляшко не виключає, що літні українці можуть померти після вакцинації

Користувачі соціальних мереж поширюють інформацію про те, що Віктор Ляшко нібито не виключає, що "літні українці можуть померти після вакцинації" від COVID-19.

"Насправді в інтерв'ю Віктора Ляшка зовсім не йшлося про те, що вакцина може призвести до летального випадку", спростовує цю інформацію StopFake.

Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко говорив про можливі побічні ефекти від вакцинації, але не про те, що літні українці можуть померти після зробленого щеплення.

Вас також може зацікавити:

ВООЗ платитиме за серйозні наслідки від побічних ефектів вакцин проти COVID-19

Симптоми, наслідки, імунітет, вакцини та інше: що світ знає про COVID-19

22 млн вакцинованих від COVID-19 в США: перші висновки зі щеплень та найчастіші побічні ефекти

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Також ми ведемо корисний Telegram-канал "Мамо, я у шапці!".

Реклама:

Головне сьогодні