Ляшко пояснив, яка діяльність лікарів на окупованих територіях буде вважатися зрадою

Яна Осадча — 10 червня 2022, 10:29

Якщо лікар виконує свої обов’язки на окупованій території та забезпечує життєдіяльність лікарні, його не вважатимуть колаборантом.

Про це заявив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко в інтерв’ю "Українській правді. Життя".

"Якщо окупанти кажуть: "Ми вам платимо зарплату, а ви перебуваєте на території закладу", я, як міністр охорони здоров’я, буду відстоювати, що це не є співпрацею з окупантами. Тому що у медиків немає іншого виходу", – каже міністр.

Ляшко наголошує, що якщо медик бере у окупантів ліки чи бензин, то це – не співпраця з окупантами, а робота для забезпечення життєдіяльності лікарні, яка повинна рятувати українців.

Віктор Ляшко

Він також зазначив, що Україна продовжує виплачувати заробітну плату медичним працівникам, які знаходяться в окупації. Однак отримувати зарплату від окупантів Ляшко також не вважає злочином, бо на цих територіях може не бути доступу до банкоматів або російські військові призупинять обіг українських карток.

Читайте також: 3-4 млн українців потребуватимуть ліків через психічні розлади внаслідок війни – Ляшко

"Тому зарплатня від російських окупантів не є співпрацею. Це просто виживання до того часу, поки наші Збройні сили України не прийдуть і не звільнять територію. Головне не визнавати окупанта господарем", – говорить Ляшко.

Однак, як сказав міністр, людина буде вважатися колабораціоністом та зрадником, якщо проявляє ініціативу, щоб її призначили керівником, співпрацює з окупаційною владою з політичних мотивів та визнає законність окупації.

Читайте також: На окупованих територіях великий дефіцит ліків, РФ блокує спроби їх доставити – Ляшко

Реклама:

Головне сьогодні