У раку немає шансів на існування

Фармакологи стверджують, що незабаром третина населення Землі страждатиме на онкозахворювання. Це погана новина. Гарна полягає в тому, що сучасна медицина розвивається з просто-таки космічною швидкістю.

Стрімко вдосконалюються методи раннього виявлення раку, створюються ліки для підвищення імунітету, що знищують саме ракові клітини, і навіть з’являються персоніфіковані методи лікування онкохвороб, розроблені винятково для конкретної особи.

Так що якість лікування цього загрозливого захворювання покращується з року в рік.

"З досягненням 70-річного віку двоє з трьох чоловіків та одна з трьох жінок будуть страждати від раку", – каже Хосе Басельга, один з найдосвідченіших онкологів світу. Щороку тільки в його рідній Іспанії виявляють 220 тисяч нових випадків онкології.

Тому кожен успіх у лікуванні цього страшного недугу дуже важливий. Експерти сходяться на тому, що інформувати громадськість про особливості онкозахворювань – найкращий, найпростіший та найефективніший метод боротьби з раком.

Є серйозні сподівання на те, що найближчим часом ми зможемо змінити сам підхід до лікування, виявляти рак на початковій стадії та зупиняти його розвиток в організмі – отже, зможемо знижувати смертність.

Наприклад, сам лікар Басельга вважає, що появі багатьох пухлин можна запобігти, лише змінивши спосіб життя (не палити, здорово харчуватися, практикувати фізичну активність, не зловживати алкоголем, не перебувати довго на сонці тощо), – це б скоротило розвиток раку на 40%.

Саме на цьому він наголошував на недавньому форумі в Давосі, чим, до речі, викликав серйозну полеміку серед своїх слухачів.

Але Хосе Басельга пояснив свою позицію так: життя людського організму влаштоване так, що означає безперервний поділ клітин, що саме по собі збільшує ймовірність накопичення мутацій. І ракові клітини при цьому не можуть по-інакшому, ніж безконтрольно самовідтворюватися.

Тобто при збільшенні тривалості життя, що є загальною тенденцією у світі, зростають шанси на таке безконтрольне самовідтворювання ракових клітин. Безперечно, існує ще багато невідомих ділянок у сфері онкозахворювань, і дослідники об'єднують зусилля, щоб спробувати їх розшифрувати.

4 лютого – у Всесвітній день боротьби з раком – на всіх доступних медіамайданчиках експерти висловлювали думки з цього приводу.

Так, директор Інституту Sloan Kettering у Нью-Йорку Хоан Массагуе спільно зі своєю командою досліджує поведінку клітин, які відділяються від пухлини для того, щоб потім стати пусковим механізмом розвитку метастазів.

Професор біохімії в Університеті Ов'єдо Карлос Лопес-Oтін зосередив свою діяльність на молекулярній онкології, щоб розробити те саме персоніфіковане лікування – особисту вакцину для кожного конкретного пацієнта.

Марія Бласко, директор Національного науково-дослідного онкологічного центру, підкреслює важливість інформування суспільства про всі новітні розробки у галузі лікування раку.

А також наголошує на тому, що саме це буде запорукою зменшення захворюваності у майбутньому.

У свою чергу, Хосе Басельга, медичний директор Memorial Sloan Kettering Cancer Center у Нью-Йорку, стверджує: сам прогрес у геноміці, імунології та ранньому виявленню раку дає сподівання на те, що у майбутньому лікування цієї хвороби стане більш ефективним.

Ана Oaкнін, Директор Відділення Раку гінекології Інституту Онкології Басельга говорить, що ще 10 років тому виживало тільки 35% жінок з діагнозом раку яєчників, натомість сьогодні цей показник становить 45–50% – дуже позитивна динаміка, яка дає надію тільки на краще.

Лікар Басельга певен: зараз ми повинні зосередити всі зусилля на тому, щоб якнайшвидше навчитися перемагати недуг.

Ми всі розуміємо масштаби і трагедію наявності у пацієнта раку як такого. На жаль, людська натура піддатлива цьому страшному недугу.

Але наразі ми переживаємо настільки важливі відкриття у боротьбі з онкологією, що у недалекому майбутньому у раку взагалі не буде шансів на існування.

Реклама:

Головне сьогодні