Вчені порахували, скільки грошей потрібно для щастя

— 8 вересня 2010, 11:26

Гроші справді роблять людину щасливою. Такого висновку дійшли американські експерти. Однак після досягнення певної межі річного заробітку, щастя за гроші вже не купити.

75 тисяч доларів або 58 тисяч євро щорічно - це та межа, після якої людина хоча і є задоволена рівнем свого життя, однак не відчуває себе автоматично щасливішою, пише Німецька хвиля.

Всесвітньо відомий американсько-ізраїльский психолог, лауреат Нобелівської премії з економіки Даніель Канеман й економіст з Принстона Ангус Дітон проаналізували понад 450 тисяч анкет перш, ніж дійшли такого висновку. Результати свого дослідження науковці оприлюднили в США.

Експерти пропонували респондентам оцінити рівень свого життя за десятибальною шкалою і паралельно запитували їх про емоційний настрій. Під таким настроєм науковці розуміють буденний досвід людини: як часто і як сильно вона переживає радість, стрес, журбу, роздратування або інші відчуття.

Як з'ясувалося, чим більше грошей - тим вище люди оцінюють рівень власного життя. Оцінка ж емоційного задоволення зростала тільки до певної межі доходу, а саме - 75 тисяч доларів щорічно.

"Ми дійшли висновку, що за допомогою грошей можна купити задоволення життєвим рівнем, але щастя не купиш", - кажуть науковці.

За їхніми словами, на емоційний настрій заможних людей впливають інші фактори.

Крім того, дослідження ще продемонструвало, що бідніші люди гірше переносять такий життєвий досвід, як розлучення, хвороба або самотність.

Реклама:

Головне сьогодні