Розсекречено причину смерті Юрія Гагаріна

— 8 квітня 2011, 14:59

Дані комісії, що розслідувала обставини загибелі першого космонавта Землі, оприлюднив начальник департаменту із забезпечення діяльності архіву виробництва президента Росії Олександр Степанов, передає ВВС.

Метеорологи користувалися кулями-зондами для вивчення атмосфери до появи радіозондів. Куля-зонд являє собою безпілотний аеростат з гумової або пластикової оболонки, яка наповнена воднем чи гелієм, і підвішеного до неї контейнера з апаратурою.

За словами Степанова, у держкомісії була й інша версія катастрофи, менш вірогідна. Фахівці припустили, що пілоти виконали різкий маневр, намагаючись уникнути входу у верхній край першого шару хмарності.

У розсекреченому документі говориться, що маневр призвів до подальшого потрапляння літака в закритичний режим польоту і падіння в умовах ускладненої метеорологічної ситуації.

У загальних рисах висновки держкомісії були оприлюднені вже в 1968-му році, після загибелі Юрія Гагаріна.

Суть їх зводилася до того, що екіпаж навчально-тренувального літака МиГ-15УТИ через змінену в польоті повітряної ситуації зробив різкий маневр і зірвався в штопор.

Однак інші подробиці катастрофи не уточнювалися. Багато хто, в тому числі і деякі авіаційні експерти, визнали офіційну версію загибелі Юрія Гагаріна і його напарника Володимира Серьогіна невиразною.

Це, у свою чергу, породило безліч чуток і конспірологічних теорій.

Найпоширенішою була версія про те, що Гагарін з Серьогіним перед польотом випили по чарці горілки.

Стверджували також, що в Гагаріна виник конфлікт з вищим керівництвом країни, яке нібито і підстроїло його загибель.

Ходили також чутки, що Гагарін загинув не в ході тренувального польоту на навчальному літаку, а кількома днями раніше на новому космічному кораблі радянської місячної програми.

Всі ці чутки так і залишилися чутками. Ніяких свідчень, що підтверджують їх достовірність, опубліковано не було.

Реклама:

Головне сьогодні