Тест

Архів Тарковського продано росіянину за 1,3 млн. фунтів

"Торги по архіву Тарковського тривали 18 хвилин, і в результаті представник Іваново купив архів, і тепер речі знаменитого російського режисера повертаються на батьківщину", - повідомила керівник прес-служби Sotheby's Лейла Дейбелдж, яку цитує Бі-бі-сі.

Архів, пов'язаний з життям і діяльністю Тарковського, був виставлений на продаж другом і співавтором кінорежисера, кінознавцем Ольгою Суркова, що живе в Голландії.

У нього входять листи, чернетки рукописів, аудіозаписи та фотографії, замітки на полях сценаріїв, а також оригінальний сценарій до фільму "Дзеркало".

Стартова ціна лота становила 100 тис. фунтів стерлінгів. В аукціонному домі Sothbey's заявили, що приголомшені сумою, за яку в підсумку був проданий архів.

[L]Напередодні торгів міністр культури Росії Володимир Мединський повідомив, що архів може бути проданий росіянину.

"На жаль, у міністерства культури немає можливості брати участь в аукціонах, але архів Тарковського - абсолютно унікальне зібрання документів, цінність якого для нашої країни величезна. Тож я переговорив з деякими приватними особами, які можуть собі дозволити подібне придбання, і дуже сподіваюся, що архів виявиться в Росії", - сказав Мединський.

Андрій Тарковський, який народився 4 квітня 1932, шанується критиками і режисерами як один їз найбільш впливових постановників в історії кінематографа.

Серед його найвідоміших робіт - "Іванове дитинство", "Андрій Рубльов", "Соляріс", "Сталкер", "Дзеркало" і зняте в Швеції "Жертвопринесення".