Власник готелю у Чехії вирішив не поселяти росіян. Фото

— 17 квітня 2014, 17:50

Такий крок він вирішив зробити на знак протесту проти анексії українського кримського півострова Москвою та через фрустрацію щодо, як він вважає, слабкої реакції Чехії та Євросоюзу на це, пише Радіо Свобода.

"Допоки Росія зупиниться в Криму, Євросоюз готовий замести це все під килим і продовжувати вести справи, як звичайно", – сказав Крчмарж, чия бабуся була українкою.

"Якщо своя пам’ять занадто коротка, щоб винести уроки з того, що відбулося в 1939 році, то, принаймні, треба спробувати згадати 1968 рік чи Грузію у 2008 році", – додає він, маючи на увазі нацистське й радянське вторгнення до Чехословаччини та російське вторгнення до Грузії.

Маючи критичне ставлення до пасивності суспільства, Крчмарж вирішив влаштувати поодинокий протест.



"Допоки ми виглядаємо так, ніби не можемо переносити біль, Росія сприймає це за нашу слабкість. Це в їхньому менталітеті силача", – сказав він.

Але додає, що не має ніяких ілюзій, що його поодинокий протест щось змінить.

Майже мільйон росіян відвідали Чехію торік. Зважаючи на це, Крчмарж гадає, що його дії напевно коштуватимуть йому грошей. Теоретично, його бойкот може коштувати Kрчмажові більше, ніж просто 10-відсоткове падіння доходів. Він може бути визнаний незаконним.

Чеське законодавство забороняє дискримінацію за ознакою статі, віку, сексуальної орієнтації, а також низки інших підстав.

Згідно з офісом чеського омбудсмена, допоки готель пропонує свої послуги публічно, наприклад, є онлайн чи видимий зовні, рішення Крчмаржа не може більше розглядатися як його особистий вибір і може, по суті, бути визнане дискримінацією.



Але формулювання ухваленого закону залишає трохи місця для маневрів – він карає дискримінацію на основі етнічної приналежності, але не громадянства.

Так чи інакше, Крчмаржові, здається, байдуже до будь-яких потенційних наслідків.

"Я зовсім не боюся. Ніхто не може загнати мене в куток своєю несхвалою", – сказав він, зауваживши, що вже отримав декілька сердитих і навіть загрозливих електронних листів після оголошення бойкоту.

Крчмарж каже, що, тим не менш, він готовий взяти на себе витрати, поки ЄС не посилить свою позицію стосовно Москви.

Реклама:

Головне сьогодні