Кончаловський відмовився від висування його фільму на Оскар, через "голлівудизацію російського ринку"

— 26 вересня 2014, 14:44

В його листі, який наводить Colta.ru, причин для цього дві - особиста та громадська.

"В останні роки я досить різко критикував голлівудизацію російського ринку і згубний вплив комерційного американського кіно на формування смаків і пристрастей наших глядачів. У зв'язку з цим боротися за володіння премією Голлівуду, мені здається просто безглуздим", - каже він.

На думку режисера, сама премія "Оскар" сьогодні "надзвичайно переоцінена певною частиною кінематографістів, вона створює ілюзію світового визнання і є ніби свідченням безперечних якостей кінотвору, що природно, не факт".

"Саме формулювання категорії "найкращий фільм іноземною мовою" повинно викликати сміх у кіномитців світу, бо є сегрегацією світового кінематографа від англофонного світу (США, Англія, Австралія і Нова Зеландія), що по-моєму, є віджившою своє ідеєю Заходу про своє культурне домінування", - вважає російський режисер.

"У сучасному світі розвиток світової кінематографічної культури давно вже визначається не масовим успіхом американського чи псевдоамериканського кіно, а художниками з Азії, Латинської Америки, Далекого Сходу, Росії в тому числі. Я не можу навіть виключити створення в майбутньому світової кінопремії, де в окрему категорію буде виділений "фільм англійською мовою", - бідкається митець з РФ.

На початку вересня на Венеціанському кінофестивалі за цей фільм Кончаловський отримав "Срібного лева" як кращий режисер. Російський оскарівський комітет планує обрати свого кандидата на "Оскар" у неділю, 28 вересня.

Реклама:

Головне сьогодні