Тест

Художник Кузнецов, мурал якого замалювали в Мистецькому Арсеналі, подає до суду

Про це кореспондентові "Української правди. Життя" розповів сам художник.

За словами Кузнецова, позов пов'язаний зі знищенням роботи "Коліївщина. Страшний суд ". "У липні 2013 року вона була замальована чорною фарбою за вказівкою директора "Мистецького Арсеналу", - каже він.

Справа зареєстрована у Печерському суді. Її розгляд призначено на 21-е травня 2015-го року.

"Це не питання приватних стосунків чи персональних розглядів. Особисті вибачення директора Арсеналу я прийняв, а образи на мою адресу пробачив. Однак справа не у вибаченнях, але у суспільній відповіді, як соціальному та політичному жесті. Цим процесом я хочу привернути увагу до проблеми стосунків художника та інституції, до правової незахищеності працівників культури та мистецтв перед функціонерами від культури", - заявив Кузнецов.

Повний текст звернення Кузнецова можна прочитати тут >>>

[L]За його словами, він також хотів підняти питання щодо звуженого трактування поняття цензури в Україні, про відсутність правових зобов'язань навіть у державних виставкових просторів, не кажучи про приватні галереї. На його думку, якщо в українських законах відсутнє чітке визначення цензури, то ініційований ним судовий прецедент дозволить чіткіше кваліфікувати прояви цензури в майбутньому.

Як відомо, 25 липня 2013-го року, художник Володимир Кузнецов заявив про те, що його робота "Коліївщина: Страшний суд" заборонена до показу на виставці "Велике і величне" в Мистецькому Арсеналі.

Тоді він припустив, що причиною заборони його роботи стала наявність на ній сюжету про неправедних священнослужителів, що нудяться в пекельних муках.

Фото зі сторінки Кузнєцова у Facebook. Художник підписав його так: "Цензура в Арсеналі. На запрошення організаторів виставки Велике і Величне я запропонував роботу Коліївщина:Страшний Суд. Незважаючи на те, що куратор виставки Наталя Заболотна кілька днів постійно була присутня під час виконання роботи, тільки що вона мене повідомила, що вхід в Арсенал мені заборонено, речі з місця роботи прибрані, сама робота експонуватися не буде. Остання фото роботи в процесі виконання."

Гендиректор "Арсеналу" Наталія Заболотна заборонила до показу на виставці картину "Коліївщина: Страшний суд" "Велике і величне". Вона замалювала його настінну картину, а на її місці у день відкриття виставки висів банер.

Тоді ж вона попросила зрозуміти її рішення зафарбувати розпис Володимира Кузнецова. "Зафарбувати розпис Володимира Кузнецова на стіні Мистецького Арсеналу було важким і неоднозначним рішенням з точки зору сучасного мистецтва і боротьби за свободу творчого вислову. Але є й інший аспект, який у даному випадку слід брати до уваги", - йдеться у заяві Заболотної.

Пізніше директор "Мистецького Арсеналу" не визнала слушності звинувачень у вандалізмі та цензурі у зв’язку з замалюванням мурала.

І, зрештою, до звинувачень у цензурі і вандалізмі. Я не можу визнати слушності подібних звинувачень. В перші дні, коли відбулася ця надзвичайно прикра ситуація, я вибачилася за наслідки прийнятого рішення, але мої слова, які було опубліковано на ресурсах Мистецького Арсеналу та журналу ART UKRAINE, не були почутими", - сказала Заболотна.

Що стосується Мінкульту, то відомство повідомило про свою та інших владних структур непричетність до ситуації, яка склалася з роботою художника.