Волонтера, що складав безпілотники для АТО, звільнили з-під варти

— 21 серпня 2015, 11:16

"Апеляційний суд не може, згідно з новим Кримінальним процесуальним кодексом, постановляти виправдальний вирок. Це прорегатива суду першої інстанції. Стосовно зміни запобіжного заходу, то прокуратура не наполягала на реальному терміні покарання Явдошенку", – повідомив прокурор Володимир Кочетов, якого цитує Радіо Свобода.

Дмитрові Явдошенку обраний запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання на час, поки триватиме повторний розгляд кримінального провадження.

Готуючи документи для апеляції, в прокуратурі провели експертизу судового засідання Дзержинського районного суду, де в червні винесли вирок про ув’язнення Явдошенка. Як продемонстрував аудіозапис, суд не в повному обсязі поінформував Дмитра Явдошенка про його права і обов’язки, повідомила речниця обласної прокуратури Віта Дубовик.

Програміст Дмитро Явдошенко наполягає, що не переховувався від мобілізації, і в разі, якщо його знову призвуть до райвійськкомату для проходження служби, він обов’язково з’явиться.

Наразі невідомо, коли почнеться перегляд справи волонтера в суді першої інстанції.

Раніше заступник обласного військкомату Юрій Калгушкін обіцяв, що при перегляді справи в суді військовий комісаріат готовий підтримати Явдошенка, який в тилу працює на українську армію. Військовий комісар переконаний, що волонтера можуть юридично оформити до якогось районного військкомату в Харкові, а сам Явдошенко далі складатиме безпілотники для аеророзвідки в зоні АТО.

Волонтер Дмитро Явдошенко в СІЗО пробув 70 днів, прокуратура подала документи на апеляцію із порушенням термінів, передбаченими законом.

За ґрати волонтера, конструктора, програміста Дмитра Явдошенка відправили з судової зали одразу після вироку 10 червня.

Як відомо, волонтера Дмитра Явдошенка засудили до двох років позбавлення волі та направили до СІЗО за ухиляння від військової служби.

"Я можу відповідально сказати одне - Діма не ухилявся від армії. Більше того, йому не було сенсу ухилятися. З його знаннями та вміннями, мінімум 5 підрозділів були б щасливі мати фахівця не прото літаючого, а й такого, що збирає крила. Збирає, літає, програмує, лагодить. Йому б навіть Харків не довелося б залишати", - розповів тоді Роман Доник.

На його думку, це схоже на якісь махінацію. "Можливо прокурорську, разом з військкомом", - каже він.

Реклама:

Головне сьогодні