З початку 2016 року в Україні діє новий закон "Про внесення змін до податкового кодексу"

— 21 жовтня 2016, 07:57

З початку 2016 року в Україні діє новий закон "Про внесення змін до податкового кодексу". Його було прийнято у грудні 2015 року, а вже з січня 2016-го його положення набрали чинності. Для багатьох підприємців цікавими є нововведення, які дає цей документ.

Що саме змінилося для платників податків?

По-перше, відмінено аннуляцію статусу платника податків реєстрації за "станом 9", тобто через те, що у Податкову не подавалися відомості про юридичну особу або є запис про те, що юридична особа відсутня на місці її проживання.

По-друге, було додано декілька видів діяльності, які можуть реалізуватися тільки за допомогою касового методу, до них відносяться розподіл газу та постачання електроенергії.

По-третє, при визначенні бази оподаткування ПДВ не враховуються суми акцизного податку.

Також було спрощено оподаткування банків, які постачали майно, що получили у власність через те, що на нього було подано звернення стягнення. Якщо воно було придбане у іншого власника, ціна повинна розраховуватися з ПДВ.

Законом також було передбачено операції, які не ведуть до стягнення податків, до них відносять:

  • постачання товарів, а також послуг на митній території в рамках міжнародного технічної допомоги;
  • получення майна банками, які звернулися за набуванням майна внаслідок стягнення;
  • постачання національних фільмів;
  • операцій боржника, який задля погашення боргу перед кредиторами пройшов процедуру санації або реструктуризації та ін.

Новий закон передбачає випадки, коли контролюючий державний орган може перевірити платника пдв – документальна перевірка здійснюється у разі подання платником заяви про бюджетне відшкодування. Зверніть увагу, що законом була скасована норма, яка передбачала термін перевірки, тепер він складає 30 календарних днів після того, як була проведена камеральна перевірка.

Детальніше про нововведення у оподаткуванні можна узнати на офіційному сайті Мінфіну.

Реклама:

Головне сьогодні