Чи потрібно дітям робити професійну гігієну зубів

— 5 грудня 2018, 14:16

Багато хто з батьків вважає, що за молочними зубами дітей, яким не виповнилося двух-трьох років не має потреби доглядати. Це дуже помилкове судження.

Тимчасові зуби формуються досить тривалий період. Вони починають прорізуватися у піврічних немовлят і замінюються постійними аж у підлітковому віці, тому на кожному з цих етапів варто приділяти відповідну увагу.

Це насамперед стосується молодих батьків, оскільки вони можуть не знати таких важливих нюансів і не приділяти цим питанням відповідну увагу. Тож коли починати чистити зуби дитині – відповідь спеціаліста.

Через що виникають проблеми з молочними зубами

Часто у дітей, чиї батьки не дотримуються елементарних правил догляду за їх ротовою порожниною, можна помітити потемніння на зубній емалі. Воно з’являється через скупчення нальоту, який утворюється внаслідок таких чинників:

  • осаду на зубах мікроскопічних залишків їжі;
  • вживання переважно м’яких блюд;
  • порушення процесу жування, викликаного неправильним прикусом, захворюваннями зубів, ясен чи слизової оболонки рота;
  • проблем з травленням або ендокринною системою.

Якщо наліт не чистити чи користуватися при чищенні неякісною щіткою і зубною пастою, він поступово перетворюється на мінералізований зубний камінь, наслідками якого є запальні процеси порожнини рота, руйнування зубів, шлунково-кишечні інфекції, захворювання верхніх дихальних шляхів і навіть крові. Це ще раз наштовхує на висновок, що починати ретельний догляд за зубами потрібно якомога раніше.

Гігієна ротової порожнини дитини в домашніх умовах

Батькам важливо знати, як правильно чистити тимчасові зуби дітей на різних етапах їх формування. Детально розглянемо основні правила:

  1. У малюка прорізалися перші зубчики. Найбільш зручний спосіб чищення – обернути палець декілька разів стерильним бинтом або марлею, занурити його у теплу кип’ячену воду та протирати вологою шорсткою поверхнею наявні зуби.

  2. Після появи кутніх зубів потрібно використовувати змоченою у воді зубну щітку, але поки без пасти. Щіткою необхідно чистити не тільки поверхню зубів, але й проникати в ямки.

  3. Чищення з використанням зубної пасти варто починати після того, як дитина почне усвідомлювати, що вона не їстівна і не буде її ковтати.

  4. Поступово привчати малюка до самостійного проведення гігієнічної процедури, але при цьому й надалі допомагати дитині чистити зуби задля отримання якісного результату.

  5. Оптимальна кількість чищень в день – два рази. Однак, у випадку, коли чищення проводиться тільки один раз, то краще, щоб це було увечері перед сном. Потрібно усвідомити, що саме під час нічного сну відбуваються найнебезпечніші процеси руйнування зубів.

Професійна гігієна ротової порожнини дітям

Як би пильно батьки не слідкували за станом зубів своїх маленьких дітей, як би ретельно не чистили їх, цього замало. Відвідувати дитячого стоматолога вкрай важливо і з метою своєчасного виявлення можливих стоматологічних захворювань, і для проведення професійної гігієнічної чистки зубного ряду. Лікарі радять проводити процедуру чищення молочних зубів в клініці один раз на пів року або хоча б один раз на рік в залежності від їх стану.

Реклама:

Головне сьогодні