Фестиваль бойківської культури "БойЄ": від спадщини Тустані до розвитку Урича

— 11 жовтня 2019, 15:55

Вже 13 жовтня на території культурного центру "Хата в Глубокім" в селі Урич вперше відбудеться Фестиваль бойківської культури БОЙЄ.

Фестиваль "БойЄ" розширює тематику культурної спадщини Тустані від середньовічної фортеці до бойківського села Урич, що зберегло свою традиційну архітектуру та історично сформований унікальний агроландшафт.

Фестиваль "БойЄ" розкриває маловідому культуру бойків і місцеву спадщину, занурюючи відвідувача в автентичну атмосферу багатогранної бойківської культури в сільському просторі довкола відреставрованої традиційної "Хати в Глубокім" - центру локальної історії та етнографії.

Фестиваль дає нове життя самобутній спадщині, що поступово зникає разом із людьми-носіями традицій.

Також - це розширення цілісного досвіду відвідування Тустані та поштовх для розвитку туристичної інфраструктури, перший етап якого буде презентовано в рамках Фестивалю.

Організатори приготували насичену програму, кожен пункт якої спрямований на максимальну репрезентацію всього різноманіття бойківських традицій та обрядів.

Також на Фестивалі презентуватимуть нові туристичні можливості регіону та результати інфраструктурного проекту "Карпатцький публічний простір для дітей Тустань" в рамках Програми підтримки ініціатив місцевих картацьких громад, яка реалізується Асоціацією "Єврорегіон Карпати-Україна за участі голови Львівської обласної ради Олександра Ганущина.

Окрім знайомства з архітектурою та ландшафтом бойківського села, гостей Фестивалю чекає багато цікавих подій у різних локаціях.

Серед них – майстер-класи з ткацтва та вибійки по тканині, кулінарії і дримбарства, плетіння вінків та знайомство з бойківськими музичними інструментами.

На головній сцені творчістю, яка передавалася з покоління в покоління, поділяться гурти "Родинна капелла", "Фіглярі", "Село Вовче", "Бескид", "Ґорґани".

Окрім традиційних співанок колективи занурять в колорит давніх обрядів, відтворивши традиційне бойківське весілля та вечорниці.

Для тих, хто хоче глибше пізнати культуру бойків, в "Хаті в Глубокім" працюватиме лекторій. Доповідачі-дослідники Михайло Глушко, Володимир Галайчук, Роман Сілецький та Ігор Бойко розкажуть про особливості календарної обрядовості, кухні та вірувань однієї з найзагадковіших етнографічних груп України.

Пізнати краще місцевий колорит гостям допоможе Андрій Котлярчук директор державного історико-культурного заповідника "Тустань", який познайомить з новим туристичним маршрутом села Урич.

Адже тут ще прослідковуються історико-культурні особливості бойківського села, збереження яких має неабияке значення як для майбутніх дослідників Бойківщини, так і для місцевої громади.

Розширюючи сферу культурної спадщини: від середньовічної Тустані до бойківського села, Фестиваль привертає увагу дjо локальної історії та етнографії і творить унікальний культурний осередок, своєрідний музей під відкритим небом, який приваблюватиме всіх, хто цікавиться історією рідної землі.

На фестивалі подбали і про найменших гостей: на дитячій галявині малеча зможе створити сувеніри та взяти участь у веселих забавках – тож можна сміливо приїжджати всією сім’єю, тим паче, що вхід на Фестиваль "БойЄ" вільний.

Фестиваль проходитиме в рамках проєкту "Світ Карпатських розет – заходи зі збереження унікальності культури Карпат за підтримки CBC Programme Poland‐Belarus‐Ukraine, програми Міністерства культури України "Малі міста – великі враження" та за підтримки Українського культурного фонду, покликаний популяризувати традиції регіону та народності, що є невід’ємною частиною українського генетичного коду.

Для попередньої акредитації телефонуйте: +380968504310

Або пишіть на скриньку: [email protected]

Інформаційна довідка:

Бойки - етнографічна група українців, що живуть на північних і південних схилах Карпат від річок Лімниця й Тересва на сході до річок Гочівка (нині Польща) та Ціроха (нині Словаччина).

Дослідники висувають кілька версій щодо походження назви Бойки і коренів цієї народності, яка вирізняється унікальними обрядами та автентичністю побутової культури.

Та, незалежно від версій походження чи то від племені білих хорватів, чи навіть від кельтських войовничих "боїв", всі сходяться у тому, що бойки відіграли надзвичайно важливу роль в етногенезі українського народу.

Назва першого в Уричі бойківського фестивалю походить від мовної частки "бойє" – аналогу лемківського "лем", що означає "так", "насправді", "тільки". За однією з версій саме вона і лягла в основу етноніма "Бойки".

Реклама:

Головне сьогодні