Вітаміни та біологічні добавки. Наскільки вони корисні та про що мовчать виробники?

Проект "Зменшуй шкоду з Олександром Колядою" присвячений шкідливим звичкам та головному питанню – чи можливо знизити негативні наслідки для організму і дозволити собі маленькі слабкості?

Відповіді дає Олександр Коляда – науковий співробітник лабораторії епігенетики Інституту геронтології Національної академії медичних наук України.

Є така властивість у людини підозрювати, що з нею щось не так. Навколо багато людей хворіє, знайомі знайомих зцілюються, телевізор замість алкоголю став рекламувати хвороби і способи лікування від них.

Десь дуже глибоко в мозку у нас постійно виникає два різних бажання придбати якусь нову властивість і позбутися старої.

Цікаво, що ці бажання стосуються не тільки роботи з тілом, а й психологічних особливостей.

Ми хочемо позбутися зайвої ваги або підкачатися, закінчити нові курси або почистити карму роду, зробити татуювання або видалити родимки. На цих двох бажаннях часто і грають виробники біологічно активних добавок (БАДів). Вони випускають таблетки і мазі як для очищення організму, так і для покращення здоров'я.

Відразу скажу, що кожну БАД треба розбирати окремо, тому що сьогодні до цієї групи речовин потрапляють як необхідні багатьом вітаміни (наприклад, Д3), так і, незрозуміло чим корисні, розчинені шматки вулканічної лави.

Все, що ви приймаєте для здоров'я, ви повинні робити після консультації з лікарем, щоб не нашкодити собі.

Як знайти такого лікаря - тема для окремої колонки. Важливо зрозуміти, що через те, що до групи БАДів (у сучасній українській термінології - дієтичні добавки) входить дуже багато речовин, однозначного ставлення до них у науці немає.

Не акцентуючи увагу на особливостях (їх занадто багато), розповімо про те, як залишатися в тренді самовдосконалення, біохакінгу, пити красиві таблетки, але при цьому знизити шкоду від небажаних наслідків.

Частина шкоди від біодобавок криється в їхній ціні. Кожні 2000 грн, витрачені на банку з таблетками - це та сама сума, на яку можна було купити червоної риби.

Корисним виявиться БАД чи ні – не завжди зрозуміло, але червона риба вам точно не завадить.

Частково шкода пов'язана з дозами. Якщо п'єте БАДи, то вживайте їх у кількості і комбінації, призначених лікарем або зазначених на етикетці.

Більше - не завжди краще. А багато речовини не можна приймати одночасно. Дози придумують не з голови, а отримують в результаті досліджень.

Щоразу, коли можете замінити біологічно активну добавку аналогічним натуральним продуктом робіть це. У порошку з сушеного томата немає нічого більш корисного, ніж в свіжому овочі.

Купуйте якісні добавки від відомих виробників. Якість не гарантує ефективність, але знижує ризики шкоди від додаткових компонентів.

Наприклад, риб’ячий жир у цілому непогана річ, але він стає кориснішим, якщо виробник попередньо протестував його на вміст ртуті.

Ртуть має властивість накопичуватися в рибі та її жирі. І шкода ртуті здатна повністю перекреслити користь від жирних кислот і вітаміну Д, заради яких і приймають риб’ячий жир.

Друга причина звернутися до відомих брендів стандартизація. Більшість добавок роблять з рослин або тварин, а вони, як і люди, різні.

Висушені водорості цього року можуть бути зовсім не такими за складом, як минулого, і не містити саме тієї речовини, задля якої ви їх вживаєте. Для перевірки такого нюансу потрібна стандартизація, яка коштує дорого, і дозволити яку можуть собі тільки багаті компанії.

Не пийте добавки дуже довго. Зазвичай курс прийому триває 1-3 місяці.

Більше не означає краще. Орієнтуйтеся на власне самопочуття і лабораторні біомаркери.

Немає такого показника здоров'я, який не можливо об'єктивно виміряти. Схуднення міряється за допомогою вагів, щільність кісток - рентгеном, наявність вітамінів - аналізами крові. Зорієнтуватися вам допоможе лікар і лабораторія.

Не приймайте БАДи для попередження раку.

Саме так звучить одна з рекомендацій товариства дослідження раку. Справа в тому, що таких препаратів не існує. Рак - це генетичне захворювання, причина якого – випадкові мутації в клітинах.

Ризики цього захворювання підвищують багато чинників: робота на шкідливих виробництвах, сидячий спосіб життя, ожиріння, сонячне і радіаційне випромінювання, куріння. Але, як ви розумієте, немає БАДів від сидячого способу життя. Кращі протиракові заходи це зниження шкоди від шкідливого способу життя.

Значна частина біодобавок продається для очищення організму. Саме до них треба ставитися з особливою обережністю.

Випадки, коли організму треба чогось позбутися, доволі рідкісні. У нашій країні популярно виводити "шлаки", паразитів з крові і токсини.

Шлаків ніхто ніколи не бачив і навіщо від них чиститися – не зрозуміло. Якщо в крові є паразити (таке рідко але трапляється), то потрібні серйозні ліки, і БАДи вам не допоможуть. Токсини при детальному розпитуванні специалістів зникають і ніхто не може сказати, про які саме речовини йдеться.

Уникайте очищення організму БАДами. Шкідливі речовини існують: отруєння ними можна діагностувати і вилікувати. Але це вже історія про рідкісні випадки і серйозні ліки.

Чим простіший склад добавки, тим менше вона несе шкоди. Ніхто не створив препарату від усього. 107 трав в одній таблетці тільки жалюгідна спроба кількістю скомпенсувати неефективність.

Як би ви не ставилися до БАДів ставтеся до них НЕ як до панацеї. Біодобавки багато на що здатні, тільки вони не замінять вам сон і здорове харчування. І тим більше не дозволяйте собі більше їсти, пити алкоголь або палити, коли приймаєте БАДи.

Добавки здатні компенсувати нестачу чогось в організмі, але не здатні нейтралізувати шкоду від ваших звичок.

Текст та фото надані Олександром Колядою

Реклама:

Головне сьогодні