Чи може вбити крапля нікотину? Яка шкода насправді причаїлася в сигареті

Проект "Зменшуй шкоду з Олександром Колядою" присвячений шкідливим звичкам та головному питанню – чи можливо знизити негативні наслідки для організму і дозволити собі маленькі слабкості?

Відповіді дає Олександр Коляда – науковий співробітник лабораторії епігенетики Інституту геронтології Національної академії медичних наук України.

Ці земляни виглядають безглуздо. Вони регулярно підіймають келихи за здоров'я, бо дуже його цінують. Купують сигарети, на кожній пачці яких написано, що куріння призводить до чогось поганого. Про шкоду куріння знають усі. У серйозності цієї тези хтось сумнівається, хтось її недо- або переоцінює. Хтось взагалі про неї не думає. Але розуміють усі.

Часто шкоду від куріння помилково приписують нікотину. Тому самому, крапля якого вбиває коня. До речі, якщо ви захочете вбивати копитних іншим алкалоїдом кофеїном, то вам знадобиться не набагато більше 20 крапель. А коня можна вбити і сіллю. Для ссавців летальна доза солі - 3г/кг ваги.

Треба розуміти, що вбивство коня краплею нікотину – це загальна метафора на позначення шкоди сигарет. Сама шкода нікотину дуже сумнівна. Цієї речовини немає ні в переліку наркотиків, ні в списку речовин, що викликають рак.

З концентрацією нікотину у горезвісній краплі дуже складно зустрітися в реальному житті, якщо тільки у вас немає лабораторії з очищення нікотину у підвалі.

У реальному житті невеликі дози нікотину, в основному, демонструють цікавий та корисний ефект, наприклад, на мікробіом кишечника або при лікуванні шизофренії та ожиріння. Як і будь-яка речовина, нікотин має фізіологічні ефекти, які можна застосувати для лікування хвороб, але у великих дозах він шкідливий. Це стандартна історія: не шкідливо тільки те, що взагалі не працює.

Нікотин має суттєвий вплив на мозок, він нас розслаблює та допомагає краще думати. Як речовина організму він подобається, і ми до нього звикаємо. Проблема в тому, що "нешкідливий" нікотин упакований у дуже нездоровий засіб його доставки – сигарету. Уся шкода паління пов’язана насамперед з процесом спалювання тютюну, а зовсім не з нікотином, який до того ж при спалюванні руйнується дуже швидко.

Саме акт горіння тютюну призводить до виділення смол, бензолу, формальдегіду і бензопірену, які при вдиханні завдають шкоди нашим легеням.

Бензопірен характерний не лише для сигарет, він міститься у значних дозах, наприклад, у копчених шпротах, 2 баночки яких рівносильні пачці сигарет за вмістом цієї речовини. Тому горіння тютюну – річ не унікальна, всі речовини в результаті його згорання для нас однаково некорисні, незалежно від того, як ми їх споживаємо: в рибі, м'ясі або через дим.

Сигарета – дуже дивна річ. Температура на її кінці сягає понад 700 градусів за Цельсієм. При цій температурі згорає все, і руйнується нікотин. Сигарета повинна горіти для того, щоб гаряче повітря проходило через неї і при температурі 200-300 градусів збагачувалося нікотином, заради якого людина палить.

Розуміючи анатомію сигарети та її шкоду (акт горіння і вдихання його продуктів), можна визначити кроки зі зменшення негативного впливу куріння на здоров’я.

  • Курити так чи інакше погано, кинути палити в будь-який момент дуже складно, але це найкращий вибір, який ви можете зробити. Проте є і менш радикальні рішення, які допоможуть знизити шкоду куріння, поки ви ще не зважилися на кардинальний крок.

  • Шкода для здоровя людини виникає не від нікотину, а від продуктів згорання. Всі альтернативні способи доставки нікотину – менш шкідливі. Мова йде про пластир з нікотином, жувальні гумки з нікотином, жувальний тютюн, електронні сигарети та системи нагрівання тютюну.

  • Слід зазначити, що електронні сигарети мають іншу потенційну шкоду, яка пов'язана не з курінням, а з вмістом у них ароматизаторів. Останні дослідження показали, що деякі ароматизатори низької якості – потенційно небезпечні. У сфері електронних сигарет корисно – стежити за інформацією і новими дослідженнями.

  • Система нагрівання тютюну та її аналоги працюють за принципом нагрівання, а не згорання. Це дозволяє знизити ризики куріння, хоч і не повністю, але значною мірою.

  • Намагайтеся не курити, коли ви п'яні. По-перше, це не так красиво, як вам здається. По-друге, в нетверезому стані з'являється ризик викурити забагато сигарет.

  • Якщо ви вже палите, то купуйте хороші сигарети. Це не порада, як правильно почати курити. Правильно не починати курити взагалі. Але якщо вже так сталося, сигарета стала звичкою, і ви поки не маєте сил кинути – куріть щось дороге і якісне. Витрачених грошей рано чи пізно вам стане шкода, і ви задумаєтеся над тим, щоб палити менше. Крім того, існує шанс, що дорогі сигарети якісніші за дешеві.

  • Не використовуйте звичайні та електронні сигарети з ароматизаторами. Кожна додаткова речовина, яка надходить до вашого організму, може бути потенційно шкідливою.

  • Не переходьте на легкі сигарети для зниження шкоди. Легкі вони тільки через знижений вміст нікотину, горіння в них відбувається так само, як і у всіх інших сигаретах.

  • Куріть менше. У цьому вам допоможуть звички: кладіть сигарети якнайдалі від себе, щоб до них треба було далеко і нудно йти, не беріть з собою запальничку. Якщо сила волі вам не допомагає стати здоровим, то покладайтеся на лінь, вона сильніша.

  • Не паліть одразу після фізичного навантаження. Після вправ ми дихаємо глибше і швидше, що прискорює надходження смол до легенів. З тієї ж причини не куріть відразу піся сексу. Знайдіть інше застосування вашим губам.

  • Не пийте БАДи та вітаміни, які знижують шкоду куріння. По-перше, їх не існує, як і таблеток для профілактики раку. По-друге, вони можуть зашкодити, якщо вам їх не призначив лікар. По-третє, люди, які вірять у такі таблетки, дозволяють собі палити більше, а вам це не потрібно.

  • Є неочевидні ризики, пов'язані з горінням і сигаретами. Не паліть на заправках, у ліжку, гасіть недопалки, не викидайте їх в урни з папером. Вибухи і пожежі трапляються рідко, але вбивають швидко.

Головне, пам'ятайте – немає такого віку, коли пізно кинути палити або перейти на більш безпечні способи вживання нікотину. Навіть якщо ви палите 20 років і ніяк не можете змусити себе кинути – не думайте, що для вас все втрачено. Що раніше почнете знижувати шкоду, тим довше проживете.

Тема наступного матеріалу – вітаміни та біологічні добавки. Наскільки вони корисні та про що мовчать виробники? Залишайте ваші запитання на цю тему у коментарях.

Текст та фото надані Олександром Колядою

Реклама:

Головне сьогодні