Видавчиня Дана Павличко: Надзвичайні книжки мають силу змінювати людей

Дана Павличко – керівниця культового видавництва “Основи”, онучка одразу двох українських класиків Павла Загребельного та Дмитра Павличка, людина, яка за декілька років змогла перетворити майже збиткове видавництво у прибутковий бізнес.

Перша наша книжка, з якої все почалося – було англомовне видання Awesome Ukraine разом з нашим креативним директором Анею Копиловою. Цю книжку ми робили втрьох: я, вона і графічний дизайнер Діма. Зараз це вже серія із чотирьох книг і буде п'ята Awesome Dnipro.

Варіант взагалі закрити видавництво був. Але незважаючи на Майдан, на Януковича та загальну економічну ситуацію у країні ми вистояли. І це - диво.

У нас був план, куди рухатись, була амбіція робити найцікавіші книжки в Україні, найпрогресивніші книжки. Нам це вдалося. Зараз ми робимо дуже крутий експериментальний контент.

Ми весь час шукаємо новий голос дизайну, ілюстрації, намагаємося робити щось нове. Не боїмося експериментів - ми боїмося робити щось другорядне, попсове та масове.

Ми любимо те, що ми робимо. Весь час народжуються якісь нові плани. Ми вже розмовляємо про те, що буде через рік або два.

Великі ідеї з’являються у нас від людей, які працюють в "Основах". Буквально сьогодні ми обговорювали книжку, яка вийде у 2018 році. Аня вже давно кудись хотіла "пристроїти" талановитого ілюстратора. І ми вирішили, що "Катерина" Тараса Шевченка - ідеальний твір для нього.

Бувають помилки і це дуже складно пережити. Ми перфекціоністи і нам хочеться, щоб кожна наша книжка стала подією. Щоб все було досконало, ідеально з точки зору дизайну, типографії та контенту.

Коли ми шукаємо когось нового у колектив, нам важливо, щоб людина могла з нами сміятися, але мала різноманітні інтереси, погляди та власну думку. Люди повинні розділяти з нами наші цінності. Якщо люди не сором'язливі, мають гарне почуття гумору ще й розумні, то нам по дорозі.

Моя задача, як менеджера, навести порядок у хаосі. Це складно, але я намагаюся. Бо у креативних індустріях насправді повинен панувати порядок. В цьому хаосі є система і без неї це не був би бізнес.

Кожен проект - це командна робота. Це люди, які народжують ідеї, це редактори, дизайнери, ілюстратори, наші фрілансери. Тільки разом можна створити щось справді унікальне. Це зовсім не місце для власного его. Це абсолютно не та сфера, де людина може зробити щось сама.

Потрібно любити свою роботу. Якщо ти любиш те, що ти робиш - в тебе вийде все довести до кінця.

Весь час є якісь складні моменти та невдачі. Проблеми нікуди не зникають, вони просто з кожним роком стають інші. Треба завжди йти далі, незважаючи на те, що сталося.

Я людина, як і всі. Буває і сумно, і тяжко. Це життя. Хочеш бути успішним та щасливим – треба працювати. Якщо мати позитивний погляд на життя, то все буде складатися.

Люди дивляться та читають книжки, а ми робимо для них цей надзвичайний продукт. Ми дуже віримо, що ці надзвичайні книжки мають силу змінювати людей. Що вони змушують людей дивитися по іншому на життя.

Я отримую колосальне задоволення від того, що я роблю одну справу. Я стаю професіоналом саме у створенні книжок. Поки що я бачу своє життя у цьому.

З мене часто сміються співробітники, якщо я ляпну якусь дурницю. Це нормально. Буває.

Дуже важливо приділяти час дітям, сім'ї, ходити на концерти. Постійно бути на роботі - це шлях у нікуди.

Читайте книжки. Просто багато читайте літератури, художньої літератури. Саме через історії у романах та інших художніх творах ми розвиваємося як люди.

У дитинстві я дуже погано писала. Мені ставили погані оцінки тому я не дуже любила вести усілякі щоденники та анкети.

Ґаджети та блокноти повинні існувати паралельно. Ґаджет – для щоденних справ: щось внести у розклад, записати, а такий щоденник - це для себе, для дому, для думок.

Правила надзвичайного від Дани Павличко

Реклама:

Головне сьогодні