Підтримай себе та свій водний баланс: чому треба пити більше води влітку та завжди

Літню спеку усі люди переносять по-різному. Хтось зачиняється вдома наодинці з кондиціонером, хтось більше часу проводить біля водойм, хтось користується нагодою, щоб отримати бажану засмагу та із задоволенням приймає 30-градусні сонячні ванни.

Та є те, що об'єднує всіх людей у найгарячіші місяці року — це спрага.

Влітку питна вода стає невід'ємним компаньйоном у будь-якій справі. Охолоджена пляшка — у сумці, наповнена склянка — у кожній кімнаті, літрова негазована — замість звичної кави to go.

Та чи достатньо тієї кількості води, яку ми випиваємо через природну спрагу? Та яким правилам вживання води треба слідувати, щоб почувати себе добре як фізично, так і психологічно?

Вода всьому голова... і серце, і мозок, і нирки

Як відомо, організм людини у середньому на 60% складається із води. Від вмісту рідини залежить робота найважливіших органів, забезпечення легенів киснем, засвоєння поживних речовин, викид шкідливих і кінцевих продуктів метаболізму, регуляція температури тіла, підтримка імунної системи.

Вода суттєво впливає і на зовнішній вигляд людини. Коли організму не вистачає вологи, він старіє — з'являються передчасні зморшки, сухість волосся та шкіри, яка на 64% складається саме з води.

Без достатньої кількості рідини наш організм втрачає умови для нормальної життєдіяльності. Тому, щоб допомагати йому повноцінно функціонувати та бути здоровими, критично важливо підтримувати свій водний баланс. Звісно, у купі з різноманітним та збалансованим харчуванням та здоровим способом життя.

За рекомендаціями Національної академії наук США, добова норма споживання води для жінок має становити близько 2,7 літра, а для чоловіків — близько 3,7 літра.

Це стосується як питної води, так і рідин, які організм отримує з інших напоїв та продуктів. Адже близько 20% щоденного споживання рідини зазвичай надходить з їжею.

Та слід пам'ятати, що ці підрахунки є середнім показником для здорової людини з повноцінним раціоном та активним способом життя. Залежно від наявності хронічних хвороб, кількості фізичних навантажень та інших особливостей організму добова норма питної води має вираховуватися для кожної людини індивідуально.

Фото Giorgio Trovato, unsplash.com

Спека, спрага, SOS

Разом із температурою повітря влітку зростає і необхідність у питній воді. В умовах спеки наш організм втрачає більше рідини внаслідок збільшення частоти дихання, посиленого потовиділення і фізіологічних випорожнень.

Тому й норма випитої води на добу повинна збільшуватись.

Окремо варто сказати про спортсменів і марафонців, адже під час фізичних навантажень, особливо влітку, організм втрачає набагато більше рідини. Тому у дні тренувань значно посилюється і потреба у воді. Марафонська медична асоціація рекомендує спортсменам випивати 400-800 мл води на годину.

А чи можливе надмірне споживання рідини? Виявляється, так.

Згідно з дослідженням, що було опубліковано у PNAS, пити воду насамперед слід тоді, коли є спрага. Адже це найкращий сигнал організму, що треба поповнити "запаси". Але інколи завзяте бажання допомогти своєму тілу може виявитися надлишковим і навіть шкідливим.

Якщо випити значно більше води, ніж потрібно, то це насамперед вплине на роботу нирок. Адже саме цей орган відповідає за виведення з організму рідини. Якщо нирки не зможуть впоратися з великою кількістю води, то організм почне накопичувати надлишки. Це може призвести до появи набряків, підвищення артеріального тиску, накопичення рідини у серці, мозку, легенях та інших органах.

Тому існує так званий безпечний максимум. Згідно з дослідженнями 2013 року, нирки здорової люди здатні обробляти близько 20-28 літрів води на день, але не більше 800-1000 мл на годину. Вживати більше рідини категорично не рекомендується, бо це може призвести навіть до фатальних випадків.

Фото Anderson Rian, unsplash.com

Вода під час емоційного навантаження

Окрім усього згаданого вище, для українців існує ще одна вагома умова життя. У часи постійного напруження та тривожності організму доводиться працювати у посиленому режимі, аби підтримувати в нормі свою життєдіяльність.

Однією з реакцій організму на стрес та емоційні подразники є сильне потовиділення внаслідок викиду певних гормонів. А потовиділення призводить до дегідратації організму, тобто зневоднення, в результаті чого зростає необхідність збільшити кількість споживаної рідини, яка добре засвоюється. Також саме по собі зневоднення збільшує кількість "гормону стресу" — кортизолу.

Наш мозок містить близько 73% води, тому для його повноцінного функціонування має бути баланс надходження та втрати рідини. Під час хвилювання та знервованості склянка випитої чистої холодної негазованої води матиме заспокійливу дію і допоможе стабілізувати психологічний та емоційний стан.

Пити чи не пити: як вибирати воду

У першу чергу ми звертаємо увагу на колір, запах, прозорість та чистоту води. Але є певні критерії, які людина не може осягнути своїми органами чуття. Так, одним з найважливіших показників користі води є її кислотно-лужний баланс — pH.

Показник рН рідких середовищ нашого організму — лімфи, крові, сліз — становить 7,5. Для того, щоб вода добре засвоювалась організмом, її показник рН має бути наближений до рН організму. Виробники вод в Україні не вказують рівень рН на етикетках, оскільки це не є обов’язковим. Та він є дуже важливим при вживанні усіх продуктів, включно й води. Особливо цінуються слаболужні негазовані води з показником рН близьким до 8,0.

На ринку України є український бренд - мінеральна природна столова вода ТрускавецькА. Згідно із щорічними дослідженнями рН води ТрускавецькА знаходиться в межах 7,6-8,0 — цей показник стабільний протягом багатьох років розливу ТрускавецькА у пляшки. Не змінюючи свого мінерального складу та рівня рН ТрускавецькА потрапляє у пляшку, яку купує споживач. Завдяки рівню рН 7,6-8,0 ТрускавецькА негазована вода створює слаболужне середовище, яке добре впливає на організм. ТрускавецькА легко засвоюється клітинами та насичує організм мікроелементами.

Головне сьогодні