Тест

Разом з Україною за тисячі миль

Аби допомогти українцям виграти в неоголошеній війні, яку веде Росія проти України, активізувався масштабний волонтерський рух не лише в нашій державі, але й далеко за її межами.

"Українська правда" дізналась, як українські патріоти з Європи, Америки та Австралії підтримують Україну.

Українці у Франції: "Паризький "Євромайдан" з Україною"

Ірина Листопад – активістка Асоціації українських студентів у Франції, організатор заходів на підтримку України.

"Ми брали участь у Ланцюгу єдності на Новому мосту в Парижі, мітингах біля Міністерства закордонних справ Франції проти агресії колишньої української влади, мітингах-вшануваннях загиблих, мітингах проти російської агресії, мітингах біля Українського посольства в Парижі.

У цілому, у Парижі мали місце більш ніж 60 маніфестацій. Паризький "Євромайдан" з Україною", – розповідає Ірина.

"Військова агресія Росії щодо України кинула нові виклики діяльності об'єднання. Були організовані акції протесту проти продажу французької зброї країні-агресору, зокрема, проти продажу кораблів типу "Містраль" Росії. В межах цієї акції проходили численні маніфестації та флешмоби в Парижі, а також Сен-Назері (місце виготовлення кораблів – авт.), проведення фотосесій "No Mistral for Putin", збір підписів під відповідною петицією. Усе згадане було проведено в співпраці з об'єднанням "No Mistral for Putin".

Для протидії російській пропаганді волонтери проводили моніторинг французьких медіа на предмет їх позиції щодо подій в Україні. Регулярно складалися та розповсюджувалися прес-релізи, покликані інформувати французьку громаду про події в Україні та про діяльність об'єднання "Євромайдан-Франція", – зазначає Ірина Листопад.

Про матеріальну допомогу розповідає Ігор Решетняк, активіст української громади у Франції: "Після трагічних подій лютого 2014 року з об'єднання "Євромайдан – Франція" виділилась Медична й Благодійна Асоціація, AMC-FU. Завдяки їй та підтримці української діаспори Канади, лікування у Франції пройшли троє хлопців із Майдану.

З початком російської агресії українська громада почала допомагати українським військовим та тилу. Згадана асоціація вже відправила більше 10 вантажівок із гуманітарним вантажем в Україну.

В основному, відправили обладнання для шпиталів, які знаходяться поблизу зони бойових дій. Окрім цього, була передана значна кількість гомеостатичного препарату "Celox" для військових та бійців добровольчих батальйонів. Зараз активісти асоціації готуються відправити два автомобілі швидкої допомоги.

Окрім допомоги гуманітарно-медичного типу, українці Франції також передавали камуфляжі, каски, спальники, розгрузки та багато інших речей, необхідних безпосередньо для військових. Наразі, лишень Медична та Благодійна Асоціація, змогла зібрати більше 40 тисяч євро допомоги".

Із мітингу в Парижі на підтримку України, на фото Ірина Листопад, фото із соцмережі vk.com

Українці в Нью-Йорку: "Хоч ми й далеко від Батьківщини, але ми її патріоти"

Одним із тих українців, хто є патріотом своєї країни за кордоном і активно підтримує Україну, є Макар Кобилінський, віце-президент СУСТА, Спілки Українських Студентських Товариств Америки.

"На новорічні свята ми наколядували й нащедрували 5,5 тисяч доларів. Заздалегідь приймали запрошення від українських сімей у Нью-Йорку й заходили колядувати й щедрувати до власників українських бізнесів. Усі гроші були передані в Україну нашим друзям-волонтерам, які закупили необхідні речі для бійців батальйону "Фенікс".

Також СУСТА разом з УККА – Український Конгресовий Комітет Америки – збирали серед української діаспори одяг та взуття, які потім переправили постраждалим у зону АТО. До речі, саме УККА запросив "Океан Ельзи" в Нью-Йорк на благодійний концерт; усі гроші було передано на допомогу постраждалим війни", – розповідає віце-президент про діяльність спілки.

Українська громада в Нью-Йорку підтримує й українських студентів. Макар Кобилінський зазначає: "В СУСТА є окремий відділ СУСТА Pro. Я з колегою є засновниками цього підрозділу. Ціль – допомогти українським студентам, що навчаються в Нью-Йорку, розширити свої кола контактів через українських професіоналів, які вже досягли висот у кар'єрі".

Українці Нью-Йорку допомагають Україні й в інформаційному протистоянні.

Діаспора стала ініціатором проекту "ОКО" для протидії російській пропаганді. Уже 3 місяці проводиться моніторинг згадувань про Україну у світових ЗМІ.

"Наша команда за допомогою автоматизованих інструментів збирає матеріали, у яких є згадування про Україну, сортує їх за соціальною значимістю (кількість уподобань і поширень у соціальних мережах), далі анотатори роблять короткі анотації матеріалів і віддають на опрацювання редакторам, які формують прес-рев'ю медіа образу України за певний день. Такі звіти робляться щодня. Саме вони допомагають об'єктивно оцінити те, як бачать Україну та події в Україні за кордоном", – позиціонують проект громадська організація "Разом" та Агентство іміджу України.

"Хоч ми й живемо далеко від Батьківщини, але ми є її патріотами, і намагаємося робити свій внесок у розвиток України", – підсумував Макар Кобилінський.

На фото Макар Кобилінський, Нью-Йорк, фото з vk.com

Австралійка із Сіднею: "Я молюсь за Україну"

Сідней – одне з найвіддаленіших міст від України, оскільки відстань до Києва сягає 15 тисяч кілометрів. Проте патріотизм до країни не вимірюється відстанню, мовою, громадянством, і це доводить Оксана Кріс з Австралії.

Оксана – український патріот, організатор благодійного фонду "Smiling Child International", що допомагає військовим АТО, ініціатор та активіст численних заходів на підтримку України.

Оксана Кріс розповідає: "Родилась я в Одессе, жила в Москве, имела российское гражданство. Я – русская по крови, культуре, традициям, языку, наследию. Однако последнее время даже стесняюсь сказать, что говорю на русском, когда у меня австралийцы спрашивают: "Простите, а на каком языке вы говорили с детьми?"

Путина нужно остановить. Украина ведь не первая его жертва. Его кровожадность даже австралийцев уже достала – 38 жертв Боинга МН-17. И я каждый день молю Бога, чтобы он послал Победу украинцам. Хай Живе Украина!"

Благодійний фонд "Smiling Child International" Оксана Кріс заснувала напередодні дня Незалежності України. Головна мета фонду – допомогти Україні в боротьбі з російською агресією.

За словами Оксани, протягом 5 місяців існування Фонду вдалося зібрати й переказати в Україну близько 15,5 тисяч доларів.

"Первый раз наши Кенгуру в вышиванке, которые являются логотипом, оказались в зоне АТО вместе с защитными экранами – ребята просто распечатали рисунки и на броню БТР приклеили. Потом распечатывание кенгуру стало доброй традицией.

Последний наш проект – помощь сапёрам, в бригаде которых воюет художник. Так что скоро наши кенгуру ещё больше "облагородятся" и "разбегутся" по АТО дальше", – жартує Оксана Кріс.

"Мы собираем деньги среди русскоговорящей и русскопонимающей части украинцев. Собираем на конкретные проекты. Адресно.

Первый проект был – защитные экраны для БТР. Их производство и установку в Украине организовал Денис Пятигорец. Он и является нашим главным партнёром. С ним мы также бронировали автомобили и принимали участие в покупках внедорожников. С ним же делали печки.

Ещё покупали тепловизоры для запорожского журналиста, воюющего в Дебальцево. Делали дешифраторы с Романом Доником. Ещё передавали тепловизоры для 92-й и 95-й бригад. Участвовали в проекте "Первый Народный Танк". Запорожскому штабу помогали, и ещё делали многое другое.

Стараемся, как можем", – розповідає Оксана Кріс про допомогу.

Із протесту 1 березня біля консульства РФ в Австралії, на фото Оксана Кріс (в центрі), фото з Facebook

У Союзі українських організацій в Австралії відповідають: "На сьогоднішній день більше 150 тисяч австралійських доларів були зібрані нашим співтовариством, що налічує близько 35 тисяч чоловік".

Об'єднались, аби допомогти

Минулого року українці з різних країн Європи об'єднались, аби заснувати Міжнародну Асоціацію Підтримки України (МАПУ). Її представники – волонтери з Австрії, Німеччини, Словаччини, Франції та України – допомагають пораненим героям АТО й вимушеним переселенцям.

Результати її діяльності – лікування бійців АТО й активістів Майдану, постачання медикаментів у шпиталі, військових медичних засобів та обладнання, надання гуманітарної допомоги постраждалим на сході України тощо.

Як зазначається в звіті, підсумок роботи за минулий рік: 23 двадцятитонні медичні вантажі з-за кордону, постачання медикаментів на 265 тисяч гривень, лікування, реабілітація та протезування 118 осіб.

Подібні волонтерські організації, що збирають кошти на допомогу військовим, існують у різних країнах Європи.

За даними рейтингу, що представив журнал "Ukrainian Chicago", в Америці серед багатьох українських організацій найвпливовішою є "Razom for Ukraine".

Одні з основних проектів її діяльності – гуманітарна та медична допомога пораненим та переселенцям, формування авторитету України за кордоном, співпраця із представниками уряду, громадськими та правозахисними організаціями для підтримки демократії в Україні.

"Загальні витрати на допомогу бійцям АТО та пораненим активістам Майдану за минулий рік становлять 177.428,62 доларів", – йдеться у звіті "Razom".

Наведені в матеріалі країни – далеко не весь перелік держав, що підтримують українців і допомагають. У Генасамблеї ООН 100 країн світу підтримують цілісність нашої держави.

Хоч і в різних куточках світу – але українська діаспора та іноземці разом з Україною.

Вікторія Кондрацька, спеціально для УП.Життя