Пивний гайд переможцями East European Beer Award

У 2017 Україні почав проходити міжнародний дегустаційний конкурс East European Beer Award.

Цьогоріч конкурс виріс вдвічі, 54 пивоварні представили своє пиво, а професійні дегустатори обрали найсмачніше.

У спецпроекті Хмільній ВиBeer кореспондент Української Правди разом з організатором конкурсу Юрієм Семеновим створили маленький пивний гайд по номінаціях конкурсу.

"Одного разу ми задумалися про те, що люди в Україні розділяють пиво на світле, темне, напівтемне і нефільтроване.

Але це нісенітниця, тому що пиво - дуже багатогранний продукт!", - співзасновник українського об'єднання пивних сомельє "Київська пивна ліга" Юрій Семенов дістає з рюкзака аркуш А4, на якому зображені сорти пива.

На малюнку величезна кількість категорій, об'єднаних між собою. Він говорить, що непідготовлені люди завжди дивуються цій картинці.

Адже пиво, древній напій і різновидів його дуже багато. Розібратися у всіх тонкощах пива складно, він сам ще не вивчив всі сорти.

В Україні ж немає таких традицій пивоваріння, як в Європі, тому разом з групою людей Юрій намагається розвивати цю культуру.

9-10 жовтня в Харкові відбувся другий East European Beer Award. У минулому році там було 11 категорій пива, 35 учасників та 130 зразків пива. В цьому році в 13 категоріях змагалося вже 265 зразків напою.

Цьогоріч участь брали не тільки маленькі пивоварні, а й великі гравці ринку: "Наприклад подався Carlsberg і зробив всіх у своїй категорії, їхнє пиво з великим відривом, зайняло перше місце", - каже Юрій Семенов.

Організатори розраховують, що в наступному році в конкурсі братимуть участь також й інші великі представники пивного ринку в Україні (ред. такі як САН ІнБев Україна, Оболонь, тощо).

Вони варять багато якісних сортів пива, як локальних, так ліцензійних брендів. "Саме участь пивоварів різного масштабу в нашому конкурсі збільшує його неупередженість, а також одночасно диверсифікує і згуртовує ринок", - вважає Юрій.

Як відбувається конкурс

Оцінка пива відбувається у кілька турів, дегустатори оцінюють колір і консистенцію, потім аромат, смакові відчуття і загальне враження.

Дані заносяться в програму, яка підраховує результати і найкраще пиво виходить в наступний тур.

Потім ще більша кількість дегустаторів оцінює фіналістів і визначає, кому дістанеться золото, срібло і бронза. У минулому році дегустаторів було 40, в цьому 80.

"Таким чином ми формуємо ринок цікавого пива. Думаю, через 2-3 роки ринок виросте ще в два рази ", - вважає організатор пивного змагання.

Кожну категорію пива оцінювали в два етапи, а іноді і в чотири. Причому в різних турах брали участь різні дегустатори, що дозволило отримувати більш точні оцінки.

Pale Lager - це світле пиво низового бродіння. Початкова щільність 10-13%, гіркота 10-35 IBU.

Pale Lager

Юрій пояснює, що Pale Lager завжди чистий, досить прозорий, без зайвих ароматів. Таке пиво люди п'ють найчастіше, але тим паче, воно найскладніше у виробництві: "Таке просте пиво найважче зварити". У минулому році у цій категорії було 36 зразків, в цьому році - вдвічі більше.

Перемогла у номінації "Мідна бочка" - невелика пивоварня з міста Бахмут, взяла і золото, і бронзу. Перше місце "Кельшин", Мідна Бочка, друге - "Біла", Ципа, третє "Stare Boty", Мідна Бочка

Dark Lager - темне пиво низового бродіння. Початкова щільність 10-13%, гіркота 10-35 IBU.

Dark Lager

Зазвичай колір такого пива від темно-бурштинового до темно-коричневого і легким характерним смаком і ароматом карамелі і/або смаженого солоду. Вміст алкоголю варіюється від 4,2 до 6,0%. Цього року участь взяли великі компанії і з відривом перемогло пиво "Львівське Дункель" з яскраво вираженим карамельним смаком, хмільною гіркотою і легким солодкуватим присмаком.

Юрій каже, що це той же лагер, тільки з використанням темних солодів. Вважає, що це дуже складна категорія, адже працювати з темним солодом важче. Адже потрібно досягти балансу смаків і зробити чистий профіль, Семенов каже: "Маленькому пивоварові зварити хороший лагер складно. Великій пивоварні легше, тому що у них є технології, потужності, лабораторія і тд. Це абсолютно заслужена перемога".

Перше місце "Львівське Дункель", Carlsberg Ukraine, друге - "Fest карамельного темне", Ізмаїльська пивоварня, третє - "Наше темне", Ковчег пивна ресторація.

Pale Lager Special. Pale ale. Світлий ель верхового бродіння в англійському чи американському стилі. Початкова щільність 12-15%, гіркота 25-60 IBU.

Pale ale

В Pale Lager Special більше щільності та алкоголю. "Тут така категорія, що в алкоголі можна приховати якісь недоліки. Виграла платформа, яка нас приймала".

Дегустатори оцінили найвищим балом "Žatecký ležák", AltBier GT, середбро віддали "Бергшлосс", Рівне, а бронзу отримали "Опілля Фірмове", Опілля.

У кожного дегустатора було 10-15 хвилин, щоб швидко спробувати і поставити оцінки. Всі результати доступні в онлайні. Кожен дегустатор може зайти і подивитися яку оцінку він постав

"Найприкольніше, якби я був пивоваром я б подивився, що поставив своєму пиву!" - ділиться організатор. Юрій згадує, що в минулому році, якість лагерів була дуже низькою. Чехи і німці дегустатори запитували чи обов'язково обирати перше місце, адже претендентів на "золото" не знайшли. А в цьому році було багато пристойних зразків за враженнями Юрія.

IPA / Double Indian Pale Ale - світлий ель верхового бродіння. Початкова щільність 12-19%, гіркота від 35 IBU.

Double Indian Pale Ale

Цей сорт виник в Британії, коли пиво доводилося місяцями везти морем в Індію, де воювали англійці. Щоб за цей час пиво не псувалося, в нього почали додавати хміль для консервації. Вийшло більш щільне, алкогольне пиво, яке ми п'ємо досі.

Пиво відрізняється високим вмістом хмелю, глибоким ароматом і гірким смаком. Незважаючи на міцність, п'ється досить легко. Таке пиво - прекрасний спосіб освіжитися. Double IPA - володіє ще більш щільним і насиченим смаком, але не відрізняється рівнем гіркоти. Висока щільність, навпаки, сприяє солодкому смаку, за рахунок чого досягається оптимальний баланс.

У минулому році було 7-8 зразків IPA, цьогоріч цілих 36. Організатори врахували інтерес до виду, тому його судили 30 дегустаторів для більшої об'єктивності. Виграла маленька харківська пивоварня "Ten Men IPA", Mad Brew, друге місце "100", Ципа, третє - "IPA Ruby Tropicana", Solodok.

Porter | Stout - темне пиво верхового бродіння з використанням спеціальних солодів. Початкова щільність від 12%, гіркота від 20 IBU. Допускається лактоза та інші добавки.

Stout

Це група найтемніших сортів пива, готується з суміші солодів, враховуючи темні і сильно обсмажені. Назване пиво на честь носіїв, "портерів", які важко працювали і любили міцне пиво. "Портер" та Стаут" - це родичі, каже Юрій, тому оцінюють їх в одній категорії.

Міцне пиво такої категорії називають "імперським", оскільки з Британії його поставляли до російського імператорського двору.

"Цікава і перспективна категорія, народ там рубався дуже сильно" - Каже Семенов. Найсмачнішим дегустатори назвали "DUBLIN", пивоварні Red Cat, друге місце віддали "MR.STOUT", Першого Дніпропетровського пивзаводу і третє - "Espresso Stout", пивоварні КАНТ.

У категорії Porter | Stout Special переміг "Портер", Кумпель, срібло відійшло солоденькому "На Молоці", Ципа і бронза "Single Hop Porter", КАНТ.

Witbier | Weizenbier - пшеничне пиво верхового бродіння. Початкова щільність 12-17%. Для Вайценів: частка пшеничного солоду не менше 30%. Для вітбірів: не солоджена пшениця і добавки у вигляді спецій і апельсинових кірок.

Weizenbier

Пшеничне пиво вважається типовим літнім пивом. Його п'ють охолодженим але не дуже холодним, щоб дати змогу розвинутися комплексним смаковим відтінкам. Такому пиву характерна сильна піна.

У цій категорії перемогло пиво "Weizen", з пивоварні Zezя Brewery, яку чотири роки тому створили двоє друзів з Одеси. "Weizen Gold", Ярмаркова броварня - посіла друге місце, і "Lime Saison", Underwood Brewery - третє.

Flavor beer - пиво верхового або низового шумування з використанням натуральних ароматизаторів у вигляді трав, спецій, сиропів. Початкова щільність 10-16%, кольоровість 2-60 EBC.

Flavor beer

"Flavor beer - це модний експериментальний напрямок. Пиво з різними добавками: динею, малиною, дуріаном, неважливо, туди конкурсанти додавали все, що можна", - Юрій розповідає, що всіх великих пивоварів переміг хлопець, який варить пиво вдома. Перше місце "Melone", Solodok, друге - "Raspberries Weissbier", Bandit Brewery, третє - "Wheat Earl Gray", Харківська Зернова Пивоварня.

Belgium style ale - світле або темне пиво верхового бродіння в бельгійському стилі. Обов'язкове використання бельгійських штамів дріжджів. Гіркота не обмежена. Сухе охмеління допускається. Початкова щільність 12-14%.

Belgium style ale

На території нашої країни цей стиль стає популярним, адже більшість його представників досить солодкі.

Золото в категорії взяла нова міні-пивоварня з Білогородки Underwood з пивом "Blond Ale", срібло - харківські AltBier, "Голден Ель", і бронзу львівський Кумпель з пивом "Золота ялина".

Belgium strong ale - світле або темне пиво верхового бродіння в бельгійському стилі. Обов'язкове використання бельгійських штамів дріжджів. Гіркота не обмежена. Сухе охмеління допускається. Початкова щільність від 14%. Виграв "Блонд Ель", пивоварні Дудляр, друге місце "Golden ale", Чумаков і третє "GOLDY", Перший Дніпропетровський пивзавод.

Belgium strong ale

Red | Amber | Semi dark - напівтемне пиво верхового або низового шумування. Колір 20-40 EBC, гіркота від 10 IBU. Кольори досягають солодом пояснює Юрій: "Все залежить від обсмажування і пропорцій солоду".

Виграв "American Amber Ale Лісова пісня", Крапка Кома, друге місце "Ель Карамель", Торська пивоварня і третє - "Фестивальний (Extra Special Bitter)", VG.

У категорію Special Beer потрапляє все пиво, що не підходить в 10 попередніх категорій. Будь-які експериментальні сорти без обмеження за рівнем кольору, гіркоти, початкової щільності. Ця категорія існує для того, щоб зрозуміти, що зараз популярно на ринку. Завдяки Special Beer організатори розуміють яку категорію варто додати в наступному році. Виявилося, що дуже багато кислого пива. Всі три перших місця це "кисляк", говорить Юрій.

Переможці "Passion Bach", Mad Brew, слідом за ними "SOUR CHERY", IIIO brewery і третє місце "PARADISE", PĚST brewery.

Юрій зазначає, що мета конкурсу не роздавати медалі, а розвивати культуру. "Ті люди що нічого не виграли, виграли більше, тому що тепер вони знають як зробити своє пиво краще", - Семенов переконаний, що такий конкурс дає можливість пивоварові зрозуміти, чого чекає споживач і вдосконалюватися.

Головне сьогодні