Низький зріст у 1,5 рази збільшує ризик хвороб серця – вчені

— 9 червня 2010, 15:54

Люди з низьким зростом у майже 1,5 більше ризикують мати серцево-судинні захворювання і померти внаслідок цього.

До такого висновку прийшла група дослідників з університету Тампере що у Фінляндії, пише PhysOrg з посиланням на статтю у European Heart Journal.

Слід зазначити, що залежність між зростом і ризиком серцево-судинних захворювань була вперше помічена ще на початку 50-х років, а цій темі було посвячено більш ніж 1900 наукових статей.

Однак до цього часу не проводився системний аналіз зібраних даних. Тож фінляндські вчені вирішили взятися за цю справу.

Так, під час свого дослідження науковці відібрали 52 найбільш повних і масштабних дослідження і вивчили дані більш ніж 3 мільйонів пацієнтів.

Вчені взяли до уваги той факт, що співвідношення між зростом і ризиком серцево-судинних хвороб у роботах описувалися по різному. Тож дослідники вирішили по-новому кваліфікувати дані найбільш низьких і найбільш високих пацієнтів.

Так, до низеньких було віднесено чоловікові зростом до 165,4 сантиметрів і жінок зростом до 153 сантиметрів. До групи високих потрапили жінки, зріст яких був вищим за 166,4 сантиметри і чоловіки вищі 177,5 сантиметри.

Після співвідношення даних про зріст і хвороби серця вчені з'ясували, що у низьких чоловіків і жінок ризик проблем із серцем і смерті від цих причин був вищим майже у 1,5 рази у порівнянні з високими учасниками дослідження.

Щоправда, вчені поки не можуть пояснити причини такого співвідношення. Однак ризик низьких людей до серцево-судинних захворювань може бути пов'язаними з недостатнім харчуванням чи перенесеним у дитинстві інфекційним захворюванням.

"Зріст - лише один чинник, який може сприяти ризику серцевого захворювання, і люди не можуть контролювати свій зріст. Але вони можуть контролювати свою вагу, спосіб життя, зокрема паління цигарок, пияцтво та фізичні вправи. Усе це разом впливає на їхній ризик хвороб серця", - пояснила автор дослідження Туула Пааянен.

Реклама:

Головне сьогодні