Тест

Через "Карія Тур" може бути 4 тисячі постраждалих

Про це заявив голова Державної служби туризму і курортів Анатолій Пахля, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"За попередньою інформацією, майже 4 тисячі громадян України на сьогодні стикнулися з проблемою повернення грошей за викуплені тури, які вони ще не використали", - повідомив Пахля.

За його словами, відшкодування цих витрат буде другим етапом спільної діяльності держорганів та туроператорів після організації відпочинку і повернення в Україну туристів, які вилетіли в Туреччину за путівками "Карія Тур".

[L]

Пахля заявив, що для вирішення даної проблеми буде створено реєстр усіх громадян, що мають невиконані зобов'язання компанії "Карія Тур" і турагентств, через які було проведено оплату цих зобов'язань. Вже до кінця поточного тижня очікується надходження попередньої інформації про таких громадян.

Голова Держкомтуризму закликав провідних українських туроператорів взяти участь у вирішенні даної проблеми: "Ми пропонуємо сьогодні учасникам ринку виїзного туризму по напрямку Туреччина з доброї волі взяти на себе консолідовану відповідальність за виконання зобов'язань компанії "Карія Тур", створивши відповідну програму допомоги туристам, що постраждали від її дій".

Витрати на виконання цієї програми можуть бути мінімізовані шляхом продовження її дії до кінця сезону. Крім того, Пахля вважає за необхідне звернутися до асоціації готельєрів Туреччини з проханням сприяти у вирішенні даної проблеми.

Крім того, виплати туристам за невикористані тури можуть бути частково здійснені за рахунок комісійних тих турагентів, що продавали тури "Карія Тур".

"Інакше ми чітко розуміємо, що на карту поставлено імідж країни на європейському туристичному ринку", - наголосив Пахля.

Він також звернув увагу на необхідність вжиття заходів для запобігання подібних інцидентів з іншими туроператорами.

"Ходять різні чутки, мовляв, "Карія Тур" - це не перший туроператор, можливі подібні ситуації і з іншими. Думаю, цього ми допускати не можемо, і тому будемо вносити зміни в законодавство", - заявив голова Держкомтуризму.

На його думку, однією з головних причин банкрутства туроператора "Карія Тур" та його турецького партнера стали "не зовсім скоординована діяльність і використання механізмів демпінгування при організації і наданні туристичних послуг".

Адвокат компанії "Карія Тур" Віктор Мокрицький заявив, що станом на 8 липня на рахунках "Карія Тур" було близько 2 млн. грн. і близько 7 млн. доларів - на депозитах українських авіаційних і турецьких готельних компаній.

За його словами, у першу чергу ці кошти направлять на вирішення проблем тих туристів, що знаходяться в Туреччині.