Зірковий політ Гагаріна: 50 років по тому. Історичні фото

12-го квітня увесь світ відзначає День космонавтики. До нинішнього року це свято широко святкували лише країни колишнього Радянського Союзу. Однак 7-го квітня на спеціальному планерному засіданні Генеральної Асамблеї ООН була прийнята резолюція, яка офіційно оголосила 12 квітня - Міжнародним днем космонавтики.

Цей день "буде щорічно відзначатися на міжнародному рівні в ознаменування початку космічної ери для людства", - йдеться в резолюції, прийнятій на спеціальному засіданні, присвяченому ювілею.

12-го квітня 1961, о 9 годині ранку за московським часом, Юрій Гагарін вимовив знамениті слова "поїхали" і відправився з космодрому Байконур на космічному кораблі "Восток" на навколоземну орбіту.

Місія, яка тривала всього 108 хвилин, завершилася успішно і принесла першому космонавтові не тільки славу в Радянському союзі, але і популярність в усьому світі, пише ВВС.

За радянських часів не відомо було як поведе себе погано випробовувана техніка. Відомо точно, що сьогодні, корабель такої ступені готовності, в якій тоді знаходився "Восток", навряд чи випустили б у космос, пише Комсомольская правда в Украине.

До прикладу: із п'яти супутників, запущених у 1960 році для відпрацювання системи, злетіли чотири. Із цих чотирьох на орбіту вийшли три, а приземлились два. Із двох супутників, що повернулися, нормально сів лише один. Щоб бути впевненим, що вся система налаштована, треба було як мінімум 2-3 успішних безпілотних польотів.

Перша неприємність трапилася уже через декілька секунд після старту ракети. Через помилки в електриці, "Восток-1" опинився на орбіті на 40 кілометрів вище, ніж розраховували балістики. Здавалося, що різниця не така вже й велика - 320 кілометрів чи 280. Проте розуміючи, що корабель сирий, інженери старалися підстрахуватися де завгодно.

Якщо б не спрацювала гальмівна установка, що направила "Восток" до Землі, з висоти 280 км під силою тяжіння, корабель Гагаріна спускався б 5-7 діб. На цей термін був розрахований запас їжі та кисню. З 320 км спуск зайняв би 15-20 днів. Шансів стільки часу протриматися у космонавта не було. Втім, про цю неприємність "Земля" Гагаріну не сказала.

Із передостанньої доповіді Гагаріна: "...Тут побачив я горизонт...зірки, небо чорне, повністю чорний колір неба... Дуже гарний обрій, видно коло Землі, навкруги обрію, такий ніжний-ніжний блакитний колір біля самої поверхні Землі. Потім поступово темніє, фіолетовий відтінок набуває и переходить у чорний колір".

Під час самого польоту більше ніяких проблем не трапилося. Хіба що полетів незакріплений олівець и не було чим вести записи у бортовому журналі.

Ну а потім...

Із після польотної доповіді Юрія Олексійовича: "Приготувався до спуску. Закрив правий ілюмінатор. Притягнувся пасками, зачинив гермошлем и переключив світло на робоче..."

Космічний корабель став дрібно тремтіти, за обшивкою посилювався шум. Зростало навантаження. У потрібний момент ввімкнулась гальмівна установка. Тільки ввімкнулась вона раніше, ніж потрібно. А це означало - у заданому районі капсула "Восток-1" не приземлиться. Недоліт склав близько 110 кілометрів: Гагаріна чекали під Сталінградом (зараз Волгоград).

Однак, якщо техніка не відпрацювала потрібне, не сталося вчасно і розділення апарату, що спускається, та приладного відсіку. Корабель крутило, наче дзиґу. Швидкість обертання - близько 30 градусів на секунду.

Із післяполітної доповіді космонавта: "Все крутилося: то бачу Африку, то горизонт, то небо. Тільки встигав закриватися від сонця, аби світло не потрапляло в очі. Я поставив ноги до ілюмінатора, але шторки не закривав... Я вирішив, що тут не все добре... Пройшло хвилини дві, а розділення немає. Порахував, що... все-таки шість тисяч кілометрів є до Радянського Союзу, так Радянський Союз тисяч вісім кілометрів, до Дальнього Сходу де-небудь сяду".

Лише через 10 довгих хвилин прозвучав хлопок, і апарат розділився із приладним відсіком.

...."Тут почалися нові неприємності. За ілюмінаторами чувся хрускіт, кабіну освітлювали червоні відблиски полум'я. Плавиться обшивка, по ілюмінатору стікають струмені розпеченого металу". Гагарін, як і всі космонавти першого набору, - із льотчиків-випробовувачів. А для нього немає страшнішого ЧП, ніж вогонь на борту.

"На висоті приблизно 7 тисяч метрів стався відстріл кришки люку: хлопок - і пішла кришка люку. Я сиджу і думаю, чи це не я катапультувався? Так тихенько голову вгору повернув, і у цей момент постріл - і я катапультувався, швидко, гарно, м'яко, нічим не вдарився. Вилетів із кріслом"...

На висоті 4-ох кілометрів катапультне крісло відскакує від космонавта. Розкривається основний парашут. Гагарін спускається до Землі.

Із після польотної доповіді: "Розкрився другий парашут, наповнився, і на двох парашутах далі я спускався... Купола гарні, помаранчеві..."

"Приземлення було дуже м'яким"...

"Це стало однією з найголовніших подій 20-го сторіччя. Його політ відкрив нову сторінку в розвитку людства", - сказав нагоди по свята голова Роскосмосу Анатолій Пермінов.

Радянський Союз, тим часом, здобув у 1961 році свою головну пропагандистську перемогу над США, спонукавши свого головного ідеологічного противника включитися в космічну гонку і врешті-решт повернути собі лідерство в космосі.

У заходах з нагоди Дня космонавтики в Москві візьмуть участь керівники космічних агентств зарубіжних країн, а також всі перші космонавти держав світу. На підготовку та проведення свята Роскосмос виділив 66500 тисяч рублів.

У будівлі Віденського міжнародного центру ООН, в женевському відділенні організації і штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку проходять виставки, на яких представлені макети космічних кораблів, бюсти Гагаріна, а також ілюстрації про підготовку та проведення польоту першого космонавта Землі.

Одразу дві фотовиставки, присвячені ювілею, проходять в Брюсселі: у головному офісі Європейської комісії та в штаб-квартирі НАТО.

На відміну від напруженого протистояння в космосі в 1960-х, зараз космічний простір досліджується спільно декількома країнами, і головним плодом цієї співпраці вважається Міжнародна космічна станція, яка прийшла на зміну станції "Мир".

Після того, як останній американський шаттл завершить свою місію, Росія візьме на себе турботу про доставку астронавтів на МКС.

Напередодні ювілею польоту Гагаріна в космос була розсекречена інформація про загадкову смерть космонавта, що сталася 27 березня 1968 року.

За словами представників державної комісії, літак під керуванням Юрія Гагаріна і Володимира Серьогіна, найімовірніше, впав при маневрі ухилення від кулі-зонда, якими користувалися метеорологи.

На свято, традиційно, звернув увагу і Google.

Розшифровку стенограми польоту Гагаріна читайте на Історичній правді >>>

Усі фото АР та з сайту ВВС

Реклама:

Головне сьогодні