Тест

Про що розкаже писанка

Традиція писати писанки сягає своїм корінням у сиву давнину, коли людина була неподільною з природою. Кожна лінія, що зображена на писанці несе у собі певний сенс. Саме так багато років тому зверталися до природи, вищих сил.

Чому малювали саме на яйці? Мабуть тому, що прадавніх людей вражала поява з неживого предмета нового життя.

Традиція дарувати писанки один одному з'явилася іще у I столітті від Різдва Христового. У ті часи було прийнято, відвідуючи імператора, дарувати йому подарунок. І коли бідна учениця Христа Марія Магдалина прийшла у Рим до імператора Тиверія із проповіддю віри, то подарувала йому просте куряче яйце.

Тиверій не повірив у розповідь Марії про Воскресіння Христове и сказав: "Як може хтось воскреснути із мертвих? Це так само неможливо, як якщо би це яйце раптом стало червоним". Одразу ж на очах у імператора сталося диво - яйце стало червоним, що свідчить про істинність християнської віри.

Між тим, варто зазначити, що у кожного регіоні писанка розписувалася по своєму. Відрізняються не тільки писанки з різних реґіонів, але й з сусідніх сіл - у всякому разі колоритом і улюбленими мотивами розписів.

Виготовляли писанки сільські жінки та дівчата, ченці, міські панночки та ін. навесні перед святом Великодня. Для писанок відбиралися переважно яйця "первісток" (курей, які щойно почали нестися), найкращою для розведення фарб водою вважають ту, що отримали із розтопленого снігу. Під час "крашення" до світлиці могли заходити лише "чисті" (здорові фізично і морально) люди.

За технікою виконання писанки поділяються на "крапанки" - яйця, вкриті кольоровими плямами на тлі іншого кольору; власне писанки - розписані за допомогою воску різними декоративними орнаментами; "мальованки" - розмальовані пензлем; "крашанки" - забарвлені лише одним тоном і "скробанки" - або ж "дряпанки".

Але звернімося до орнаментів, що малюють на писанках.

Поділ на два передавав уявлення про два світи. На три ділили найчастіше по вертикалі, так позначали три небесних сфери. При поділі на чотири утворюється хрест, що означає чотири сторони світу.

Класичний поділ півсфер на чотири частини, кожна з яких поділена на три, передає уявлення про чотири пори року з трьома місяцями. За іншими уявленнями світ ділився і на шість сторін. Таку просторову орієнтацію передає шестикутна зірка.

Досліджуючи писанки, вчені висловили здогад про те, що в давнину існував восьмирічний календарний цикл. У народній міфології небо має вісім сфер - "облоків": сім синіх, а восьме червоне, на якому сидить сам Бог.

Дуже цікавий поділ на сорок частин, так звані сорококлинці. Кожен клинець позначав якийсь вид людської діяльності або явище природи, а в християнському баченні - сорок днів посту.

Сонце

Життя давніх людей було дуже складним. Важко було пережити холодну зиму, дочекатись нового врожаю. Прихід довгоочікуваної весни сприймався як народження нового сонця, визволення небесного світила від сил темряви.

Хрест

Один із сонячних знаків, символ всесвіту, чотирьох сторін світу, чотирьох вітрів, чотирьох пір року. Походить від схематичного зображення птаха. В давнину сонце уявлялось птахом, що летить по небу.

Триріг, або триніг

Один із найстаріших символів сонця, а також знак святого числа "три".

Свастика, сварга, або ламаний хрест


Знак святого вогню, сонця і вічного руху. Один із найстаріших знаків . Найперші його зображення знаходять на виробах первісних мисливців, а це близько тридцяти тисяч років тому! За народними уявленнями сварга провіщала добро і захищала від темних сил. Різновиди свастики широко використовуються не лише у писанкарстві, а й у вишивці, кераміці, різьбярстві по дереву.

Ружа, рожа, розета, зірка

Символізує сонце і вранішню зорю. Містить в собі косий хрест, прямий хрест, а також лівосторонню і правосторонню свастики. В народній символіці - незмінний символ любові. Подарувати писанку з ружею означало освідчитися в коханні.

Безкінечник, або кривулька

Знак однієї з найголовніших стихій - води. Будучи необхідною для всього живого, вода водночас могла бути злою і невблаганною в час весняної повені. Дивуючись силі і невпинності води, і наші предки її знаком позначали вічність.

Змій

Зображення змія - спіраль - дуже подібне до знака води - безкінечника. І це не дивно, оскільки за давніми віруваннями змій був володарем земних вод, богом прадавнього океану - хаосу, з якого постав світ. Змієві приписували безсмертність, мудрість і лікувальну силу.

Грабельки, гребінці, трикутнички з гребінцями

Належать до символів, що пов'язані з водою. Зображають хмари і дощ. Писанки із грабельками писали в посуху, гадаючи, що написавши цей знак, можна викликати довгожданні небесні води.

Олень

Символ достатку, багатства. Існує ще з часів первісних мисливців, коли м'ясо цієї тварини було основною їжею, а шкіра була потрібна для пошиття одягу й спорудження житла, а з кісток та рогів виготовляли зброю і прикраси. В народній міфології небесний олень на своїх рогах несе сонце.

Кінь

Символ коня також пов'язаний із поклонінням сонцю. За древніми переказами, сонце їде небом на колісниці, запряженій огненними кіньми. В християнстві кінь - образ безстрашного віщуна віри, нестримного, готового до самопожертви.

Птах

Символ зародження життя, родючості, приплоду, достатку, напівземна, напівнебесна істота. Півень вважався провідником Божого сонця й сторожем проти зла, голубки - символом любові, вірності і злагоди. У християнстві птах - символ вознесіння до Бога.

Качині лапки, Божа ручка, рукавичка, дідові пальці

Пташиний слід також був оберегом, як відбиток руки язичницького Бога-Сонця, яке в давнину асоціювалося з птахом. Подібні знаки символізували владу, заступництво, цілісність - все те, що пов'язувалося з пошаною до руки.

Дерево життя, або вазон

За народними віруваннями, посеред раю стоїть велике дерево - Дерево Життя. Воно покриває собою весь рай, має листя й плоди всіх дерев. Саме на ньому знаходяться три брати - Сонце, Місяць і Дощ, або їх християнські заступники - Господь і святі Петро і Павло. Позначає вісь всесвіту, яка з'єднує в собі три світи - підземний, земний і небесний, так звані казкові "три царства". Символ природи, що вічно оновлюється.

Сосонки, смерічки, ялинки



Намальовані на яйці ялинки вважаються символами вічної молодості, здоров'я, росту і безсмертя.

Дубове листя

Дуб в українських традиціях завжди асоціювався з силою і могутністю. Дубове листя - улюблений мотив у вишивці чоловічих сорочок.

За матерілами Storinka-m.kiev.ua, Traditions.org.ua

Фото з rtb.rovno.ua, storinka-m.kiev.ua, hatanm.org.ua