Вчені навчилися передбачати поведінку натовпу

— 22 квітня 2011, 15:17

У більшості створених раніше моделей люди в натовпі розглядалися як частки, що взаємодіють за законами фізики. У напрямку руху таких людей-часток діяла сила тяжіння, а при зіткненні з іншими людьми або стінами "спрацювала" сила відштовхування.

Такі моделі більш-менш адекватно описують поведінку натовпу, що складається з відносно невеликої кількості людей, але в міру збільшення щільності людського потоку необхідні рівняння стають все більш складними - для того щоб коректно описати те, що відбувається, потрібно вводити в них все більше нових параметрів.

Автори нової роботи, опублікованої в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences включили в свою модель вільну волю при прийнятті рішень - люди в їхній моделі не пасивно притягувалися або відштовхувалися, а навмисно змінювали свою поведінку при підході до перешкоди.

Вчені розглядали два варіанти поведінки: першим був вибір людьми найкоротшого шляху, на якому не було перешкод. Другий варіант припускав, що людина рухається з такою швидкістю, яка дозволяє йому вчасно ухилитися від зустрічі з перешкодою, коли вона її помічає, пише Лента.ру з посиланням на Physics World.

Принципова різниця з попередніми моделями полягає в тому, що вони спиралися на припущення, що люди-частки прагнуть рухатися в напрямку один від одного і від перешкод, а нова модель розглядає передусім ситуацію уникнення зустрічі з перешкодою (у випадку зіткнення з перешкодою в дуже щільному натовпі автори використовували рівняння з чисто "фізичних" моделей).

Дослідники перевірили передбачення своєї моделі спочатку в лабораторних експериментах з участю двох людей, а потім при аналізі відеозаписів руху людей на переповнених вулицях в місті Тулуза. Нарешті, автори показали, що їхня модель передбачає появу "завихрень" і локальних ущільнень у скупченнях людей, які добре видно на фотографіях з Мекки під час хаджу.

Кілька років тому інший колектив фахівців представив ще одну роботу за подібною тематикою. Вчені розробили найбільш ефективну модель евакуації людей з приміщення - виявилося, що швидше за все воно звільняється якщо біля вхідних дверей з одного боку від неї знаходиться перешкода.

Реклама:

Головне сьогодні