Рідкісний синдром не дає 9-річній дитині посміхатися

— 29 квітня 2011, 12:04

Школяр Харві Хоул з Донкастера може розповідати кумедні анекдоти, зберігаючи при цьому повний спокій. Справа тут не у витримці, а в рідкісному захворюванні.

Хлопчик просто не здатний посміхатися через синдром Мебіуса - вродженого паралічу обличчя, пише The Daily Mail.

Ця недуга характеризується паралічем лицьового нерва. Він буває одностороннім і двостороннім, повним або частковим, супроводжуваним двостороннім паралічем відвідного нерва.

В якості причин розвитку синдрому вчені називають саме по собі аномальний розвиток сьомого черепного нерва в м'язах особи або особового центру моторного нервового. Проте, буває, в усьому винна внутрішньоутробна гіпоксія.

Отже, дитина не в змозі моргати, посміхатися і хмуритися. Незважаючи на це, хлопчик дуже любить жартувати і проблем у спілкуванні з однолітками не має.

"Він дуже смішний і розв'язний хлопець, і він любить жарти. Незважаючи на серйозні проблеми Харві має чудові інтелектуальні здібності, як для дев'ятирічного хлопчика", - розповіла мати хлопця.

Треба сказати, спочатку лікарі робили невтішні прогнози, адже перший рік життя дитини доводилося годувати через трубку. Ускладнював процес годування і той факт, що у Харві язик менший за стандартний розмір, а губи неможливо стиснути, через розташування зубів.

Батьки замислюються про операцію, яка передбачає використання м'язів з інших частин тіла. У разі успіху дитина зможе посміхатися.

"Але у нас немає 100% впевненості, що це спрацює. Тож це рішення Харві доведеться зробити, коли він виросте", - зауважила мати хлопця.

Батьки 9-річного школяра не втрачають надію, що завдяки розвитку науки і технології у майбутньому буде знайдено причини недугу й можливі способи лікування без операції.

Реклама:

Головне сьогодні