Юристи та економісти - найменш затребувані спеціальності ринку праці

— 7 квітня 2011, 14:23

Спеціальності, що були популярними у минулі два десятиріччя, стають все більше безперспективними. В першу чергу, така "правда життя" стосується економістів та юристів, пише газета "Дело".

За словами PR-менеджеру JOB.ukr.net Сергія Довгича, на 3 вакансії юриста зараз припадає 10 пропозицій. У економістів ситуація дещо краще, але, в цілому, така ж: на 5 вакансій - 10 пропозицій.

Подібна ситуація склалася і у сфері дизайну - перш за все, це стосується дизайнерів інтер'єру. Галузь активно розвивалася до 2008 року, коли середній та VIP-клас споживачів готові були користуватися такими послугами. Сьогодні вже все по-іншому.

Неоднозначною є і ситуація у банківському секторі. З одного боку, під час кризи він "виштовхнув" велику кількість співробітників, які тепер шукають роботу. З іншого боку, за словами керівника рекрутингової компанії "Форсаж" Олени Грищук, він знову демонструє ріст.

На думку директора західного регіонального напряму рекрутингового агентства "Допомога Україна" Оксани Лазаренко, серед економічних спеціальностей зберігається попит на бухгалтерів. Втім, розраховувати на пропозицію про роботу можуть лише спеціалісти із кваліфікацією "вище середнього"

Цікава ситуація і у медицині. На лікарів спостерігається стабільно великий попит: зазвичай на 10 пропозицій відкрито не менше 10 вакансій, а середня зарплатня складає близько 5 тисяч гривень.

Сумнівну перспективу мають також ріелтори та менеджери. Якщо, звичайно, це не менеджери таргетованої дії: з продажу, по роботі з клієнтами. Тобто люди, які безпосередньо приносять прибуток компанії.

Що ж стосується професій із "безхмарним" майбутнім, то до трійки найбільш перспективних спеціальностей можна віднести: IT-спеціалістів, маркетологів та інженерів-технологів.

Ситуація в IT не буде погіршуватися у найближчі 10-15 років, проте її теж торкнулися певні зміни. Так, якщо раніше галузь потребувала розробників продукту - програмістів, тестерів, аналітиків - то тепер все більш актуальним постає питання про підтримку та супровід готового продукту.

Між тим, не вистачає також кадрів серед логістів, страховиків та аграріїв. Крім того, не меншим попитом користуються робітники сфери обслуговування (адміністратори, хостес, офіціанти).

Що порадувало найбільше - це те, що в Україні знову затребувані вчені. Це пов'язано із послідовним підйомом у сфері наукових досліджень, високих та нанотехнологій.

Український бізнес - він все-таки ще молодий та недосвідчений - після кризи став обережнішим та далекогляднішим. Він більше не орієнтується на диплом із модною спеціальністю, а потребує виконання конкретних задач. Так що про навчання "для галочки" сьогоднішнім студентам бажано забути ще до вступу: гризти граніт науки треба із завзяттям, інакше шансів отримати гарну роботу просто не буде.

Реклама:

Головне сьогодні