Любов в інтернеті

Сьогодні багато людей просто не мають часу на реальні знайомства. Прийшов з роботи. Втомився. Включив комп'ютер і шукаєш спілкування у соціальних мережах чи на сайтах інтернет-знайомств. Онлайн-спілкування таке невимушене і просте. Втім, це і великий ризик. Адже за красивою фотографією може ховатись дитина чи дідусь. Не виключено, що по той бік екрану сидить навіть аферист чи збоченець.

Але знайомства в мережі можуть стати справді доленосними. Все більше людей саме завдяки он-лайн-спілкуванню знаходять друзів, зустрічаються і одружуються.

"Українська правда. Життя" дізнавалась про небезпеку віртуального знайомства та знайшла людей, які саме в інтернет-мережі знайшли свою другу половинку.

Тетяна Арсентьєва, журналіст:

"Я працювала з однією музичною групою і шукала людину, яка зніме кліп. Знайомі порадили звернутися до одного хлопця, він же – мій майбутній чоловік. Я знайшла його Вконтакті і написала. Мета переписки була суто діловою. Наше віртуальне спілкування тривало чотири дні, а потім ми домовились зустрітись. Страху не було ніякого, адже це була звичайна ділова зустріч. Утім в інтернеті він мене чимось таки заінтригував.

Денис прийшов з ромашками і напевно саме тоді я зрозуміла, що ця людина повинна бути зі мною завжди. Розмовляли не лише про роботу. Виявилось, що у нас купа спільних інтересів! З певних причин співпраці не вийшло, але ми почали зустрічатися, а через рік одружилися. Місяць тому у нас народилась дівчинка Алінка!".

Олександра Легецька, старший спеціаліст центру обслуговування абонентів ТОВ "Інтертелеком":

"Мій майбутній чоловік знайшов мене в інтернеті. Я була зареєстрована на сайті знайомств. В анкеті вказала – лише для спілкування та дружби. Я ніколи не вірила, що в неті можуть зав’язатися серйозні відносини. Чоловіку дуже сподобалась моя фотографія, а потім коли почитав всю анкету, написав мені листа.

"Привіт, давай знайомитись! Можемо сьогодні зустрітись" - це були перші слова. Він вклав своє фото в листа. Я ж тоді тільки вчилась інтернетом користуватись і вкладені файли відкривати не вміла, так що побачила його перший раз уже на побаченні! Я боялась, що він мені не сподобається, чи буде приставати, тому зустріч призначила недалеко від дому – біля метро, щоб якби щось – то недалеко втікати.

Спілкування вийшло чудове! Ми відразу знайшли багато тем для розмови і виявили, що в нас є багато спільного! На третій день знайомства Ігор запропонував жити разом. Через три місяці чоловік зробив пропозицію, а через місяць ми одружились! Живемо майже 6 років разом і от 28 липня 2011 року в нас народився синочок".

Олена Слободянюк, журналіст:

"Наша онлайн-зустріч сталась на Різдво. Тоді, гуляючи по одній з соціальних мереж, я побачила, що якийсь хлопець запропонував дружити. Виявилось, що моя найкраща подруга вчиться з ним в одному навчальному закладі і досить часто згадує моє ім’я в розмовах. От він і вирішив поцікавитись, хто ж я така є.

Якось я навіть не помітила, як пройшов тиждень майже цілодобових наших розмов з перервою хіба що на сон… І от прозвучала пропозиція зустрітись. Він тоді був курсантом військової академії, тому звільнення були обмежені в часі. Ми присіли в якійсь із найближчих кав’ярень. Жодного розчарування зустріччю не було. Я не помітила, як за чашкою кави ми проговорили майже три години. Просто про якісь дрібниці. Як виявилось, це була визначальна зустріч, яка поклала початок серйозним стосункам.

Ми вирішили подати заяву в РАЦС. Він мені освідчився – з каблучкою і обіцянкою завжди і попри все бути поруч. Між знайомством і весіллям пройшло рівно 5 місяців. Час летить швидко і от ми вже святкуємо 3 річницю подружнього життя".

По той бік екрану

Віртуальні знайомства мають безліч переваг: можна ще до зустрічі дізнатися у людини, які цілі він переслідує, чим займається. На сайтах часто не вказують своїх контактних даних, і якщо у вас немає бажання зустрічатися, в реальному житті віртуальний знайомий вас не знайде.

Втім, саме тут створюється ілюзія безпеки. Документів при реєстрації не потрібно пред'являти, а значить, за ніком можуть ховатися будь-які люди -грошові аферисти, шахраї чи навіть маніяки.

Використовуючи цифрові технології, ці злочинці роблять свої темні справи. "У першу чергу шахраї, заводячи знайомства в інтернеті, орієнтуються на гроші жертви, – кажуть в одному детективному агентстві, яке розслідує такі випадки. – Ваш віртуальний друг розповість жалісливу казку про те, як хвора його мама, як його обікрали або що йому терміново необхідне лікування від раку. Скориставшись вашої жалістю, шахрай видурить у вас гроші, причому можливо неодноразово, і піде далі, шукати таких же довірливих і жалісливих. При цьому жертва може і не здогадатися, що її обвели навколо пальця".

Втім, матеріальний збиток — це далеко не найстрашніше, що можна отримати, зав’язуючи знайомства в інтернеті. Ціною знайомства може стати зіпсоване особисте життя. "Якщо ви мали необережність дати вашому другу з мережі свої інтимні фото, цілком можливо, що при розриві відносин він викладе їх у відкритий доступ", – кажуть в детективному агентстві.

"Він нас довго переслідував, вичікував під школою, намагався впіймати"

20-річна мешканка Черкас на умовах анонімності поділилась з "Українською правдою. Життя" своїм негативним досвідом спілкування в інтернеті.

"В 11 класі вперше познайомилась з молодим хлопцем в мережі. Але так як вчитель інформатики застерігав, що не можна розказувати і залишати в інтернеті реальні дані про себе, я цьому хлопцю усе набрехала, – розповідає нам Любов Ольшанська (ім`я та прізвище змінено з етичних міркувань, - ред.). – Згодом було дуже неприємно, коли він дізнався про неправду. Але ми зустрічались. Навіть зараз іноді спілкуємось онлайн".

В тому ж 11 класі Люба познайомилась на сайті знайомств з старшим чоловіком. "Це закінчилось не дуже добре, інтернет-знайомий нас ще довго переслідував, вичікував під школою і недалеко від дому, намагався впіймати", – пригадує наша співрозмовниця.

Любов два роки була заміжньою. Втім, саме інтернет став причиною розлучення. "Мені захотілось якогось спілкування, уваги від чоловіків і я почала знайомитись Вконтакті в групі "Спитав, побачив, полюбив", – розповідає дівчина. – Там я познайомилась з хлопцем. Через якийсь час ми з ним зустрілись і я повністю втратила голову. Відтак зі своїм чоловіком я розлучилась. А ось з цим інтернет-знайомим стосунки тривали недовго, тому що він виїхав закордон".

Коли інтернет-знайомий зник, Люба пообіцяла собі більше не знайомитися в інтернеті, але тут же порушила обіцянку.

"Познайомилась з чоловіком, спілкувалась і він в мене закохався. У нього були проблеми з мамою і він шукав житло, щоб переїхати. Я запропонувала йому переїхати до мене в якості квартиранта. Так і почались наші стосунки, – продовжує наша співрозмовниця. – Він виявився не дуже благонадійним. Згодом, коли ми остаточно розійшлись я дізналась, що вагітна. Маю народити з дня на день. Він пропав на півроку і ось недавно з`явився з погрозами і я припинила з ним будь-які стосунки".

Для того щоб себе убезпечити дотримуйтесь простих правил:

- Поки ви не впевнені в людині, не називайте своє ім'я, адресу електронної пошти, номер телефону.

- Якщо ви зважилися на побачення, поспілкуйтеся по телефону, послухайте голос цієї людини, попросіть фотографію.

- Зустрічайтеся тільки в безпечному людному місці, самостійно приїжджайте та їдьте з першого побачення.

- Не фотографуйтеся для сайтів знайомств на тлі своїх шикарних інтер'єрів і за кермом дорогого авто.

- У жодному разі не кличте хлопця після першого знайомства до себе додому.

Реклама:

Головне сьогодні