Кожна друга українська дитина зізналась, що батьки її карають – дослідження

— 29 травня 2012, 17:32

Про це свідчать результати презентація першого в Україні соціологічного опитування дітей в рамках проекту "Права дітей в Україні: реалії і виклики після 20 років Незалежності".

Кожна дванадцята дитина зазначила, що батьки не інформовані про стан її здоров'я. Кожна друга дитина сказала, що батьки карають її.

72,5% сімей спілкуються з дітьми критично мало – не більше години в будні дні, а 55,5% не більше години у вихідні також. При цьому батьки оцінюють ситуацію набагато позитивніше, ніж діти. 93% опитаних дорослих заявили, що у них всі члени сім'ї розуміють і підтримують один одного. Серед дітей в цьому впевнені тільки 68%.

Зросла кількість дітей, які знають про свої права. Основними джерелами інформації для них є батьки, вчителі та ЗМІ. Але рівень знань в окремих випадках недостатній. Найменше діти знають про наступні права: діти, які скоїли злочин, не повинні піддаватися знущанням і приниження; дитина не повинна замість навчання працювати або бути насильно відправлена на роботу; ніхто не має права використовувати дітей для задоволення сексуальних потреб.

Більшість дітей відзначили сприятливі умови для реалізації права на освіту: високим є рівень задоволеності якістю і рівнем знань, ставленням вчителів/викладачів та однокласників/одногрупників.

Разом з тим, кожна п'ята дитина з групи 16-17-річних, які на момент опитування не вчилися і не працювали, підкреслила незадовільний ставлення до себе з боку однокласників або одногрупників, в половині випадків - не задоволені ставленням вчителів/викладачів.

Опитування проводилося з 15 по 30 квітня 2012 року з метою визначення реального стану забезпечення прав дитини в Україні.

В ході дослідження було опитано 4083 людини - учні 5-11-х класів шкіл, студенти 1-го, 2-го курсів професійно-технічних навчальних закладів та ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації (на базі 9-річної освіти), 1-го курсу вузів І-ІІ рівнів акредитації (на базі 11-річної освіти) і 1-го курсу вузів ІІІ-ІV рівнів акредитації.

Метод отримання інформації - самостійне заповнення анкети в навчальних аудиторіях з використанням індивідуального конверта для кожного респондента. У базу даних також увійшли відповіді 107 дітей у віці 16-17 років, які не навчаються і не працюють.

У них брали індивідуальне інтерв'ю. Також були опитані 503 експерта, які працюють в сфері забезпечення прав дітей.

Дослідження провів Український інститут соціальних досліджень імені Олександра Яременко за замовленням уповноваженого Президента України з прав дитини за підтримки Благодійного фонду Ріната Ахметова "Розвиток України" та Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україну.

Реклама:

Головне сьогодні