Затоплена Кубань. Відеозйомка з неба. Фото

— 9 липня 2012, 11:22

Кримськ закритий, а мобільний зв'язок у місті глушать. Краснодарські екологи заявляють, що трагедії передувало відкриття шлюзу Неберджаївського водосховища – з нього витікає один з притоків річки Адагум, на берегах якої стоїть Кримськ.

Жителі станиці Неберджаївської підтвердили, що шлюзи були відкриті, повідомив еколог Сурен Газарян, пише "Німецька хвиля".

Крім того, мешканці зауважують, що за 20 хвилин будь-яка злива не може накрити місто повністю. Місцеві зауважують, що вода була теплішою на дотик, ніж буває при зливі.

Тим часом міністерство з надзвичайних ситуацій РФ спростувало інформацію про те, що причиною повені в Кримську стало скидання води з Неберджаївського водосховища.

"За даними кубанського водного агентства, скидання води не було", - повідомили агентству "Інтерфакс" в центрі громадських зв'язків МНС. Там зауважили, що причиною повені могли стати забиті водостоки, спуск води з гір і річки, що вийшли з берегів. "Поки ми орієнтуємося на ці дані. Комісія розбереться", - сказали в МНС.

Проте в прес-службі Слідчого комітету Росії з Краснодарського краю "Інтерфаксу" повідомили, що "оскільки за добу випала річна норма опадів", Неберджаївське водосховище "неодноразово перенаповнювалось" і його дамба "здійснювала неодноразові порційні викиди води", хоча ці викиди "не були масштабними".

Російські журналісти разом з п'ятьма мешканцями Кримська, який найбільше постраждав від страшної повені у Краснодарському краї РФ, оглянули затоплені райони та Неберджаєвське водосховище з вертольота, пише ТСН

У будь-якому випадку, провина влади у загибелі людей є однозначно. Катастрофу можна було передбачити, але влада міста навіть не попередила мешканців про можливе затоплення - не було ані сирен, ані гучномовців.

Тому насамперед постраждали літні люди. Хтось не встиг зорієнтуватися в ситуації, а хтось просто не прокинувся.

"Велика вода прийшла в місто Кримськ після першої години ночі. Всі жителі перебували в будинках і зустріли стихію практично уві сні... Місцями вода піднімалася до позначки трьох і більше метрів. Під затоплення потрапили навіть другі поверхи багатоквартирних і приватних житлових будинків", - написав у своєму блозі на сайті echo.msk.ru редактор радіо "Електрон FM" в Кримську Валерій Донський.

За його словами, "хвиля була такої сили, що людей виносило через вікна, зносило КамАЗи і легкові автомобілі". Місцеві жителі стверджують, що допомогу їм стали надавати тільки о п’ятій ранку.

"Якби вчасно було оголошено про стихійне лихо, то багато кримчан змогли б попередити своїх близьких і самостійно покинути зону лиха", - підкреслив Донський.

Фото AP, Reuters? EPA з ЛІГАБізнесІнформ

Реклама:

Головне сьогодні