Тест

Художники Павловської лікарні

Цих людей називають аутсайдерами. Вони ізольовані від зовнішнього світу не лише парканом і ґратами на вікнах, але й стіною стереотипів про душевнохворих.

Перебування у психіатричної лікарні часто відбирає у людей право на повернення до нормального життя. Навіть у випадках, коли хвороба дозволяє повноцінне функціонування особистості.

Іноді такі пацієнти знаходять у психлікарні свій дім і свою творчу майстерню.

У київській психіатричній лікарні імені Павлова працюють групи арт-терапії - лікування творчістю. Лікарі кажуть, що хвороба – не вся людина, а здорову частину психіки у будь-якому разі слід розвивати.

Але у Павлівці не тільки лікують творчістю. Тут також просто творять. У лікарні функціонують творчі майстерні, клуб і театр. Фонд "Касталія", розташований на території лікарні, організовує художні виставки пацієнтів. Їхні картини висять у відділеннях.

Деякі з цих творів заслуговують на більш широке визнання, однак в Україні рух із популяризації мистецтва душевнохворих не настільки розвинений, як у Європі.

У світі подібні виставки "аутсайдерів" користуються великою популярністю, а творчість цих людей об’єднана спеціальним мистецьким напрямком - "Ар-брют".

Відео "Української правди" і Panin Production