Топ-10 найотруйніших тварин планети

Величезна фізична сила, потужні ікла і гострі як лезо зуби - не єдина зброя, що використовується в тваринному світі. Тисячі тварин користуються високотоксичними отрутами для нападу або захисту.

Тож, пропонуємо переглянути десятку найбільш отруйних істот у світі.

1. Кубомедуза

Головний приз рейтингу дістається кубомедузі (Chironex fleckeri), що отримала таку назву через свою кубічну форму.

Протягом останніх 60-ти років, ця "симпатяга" забрала близько 6 тисяч життів. Її отрута вважається найбільш смертельною в світі, токсини вражають серце, нервову систему і клітини шкіри.

І, що ще гірше, все це супроводжується таким пекельним болем, що постраждалі входять у стан шоку і або тонуть, або вмирають від зупинки серця. Якщо відразу обробити рану оцтом або розчином оцтової кислоти, у потерпілого є шанси, але, як правило, у воді оцет не знайти.

Кубомедузу можна зустріти в морських водах Азії і Австралії.

2. Королівська кобра (Ophiophagus hannah)
Королівська кобра є найдовшою отруйною змією у світі, що досягає 5,6 метрів в довжину.

Ophiophagus, дослівно перекладається як "поїдач змії", оскільки вона їсть інших змій. Один єдиний укус цієї смертельної змії може легко вбити людину. Вона може вбити навіть дорослого азіатського слона протягом 3 годин, якщо тварина укушена у вразливе місце, таке як хобот.

Серед представників змій є і ​​більш отруйні, ніж Королівська кобра, але вона здатна виділити отрути набагато більше інших. Наприклад, в 5 разів більше, ніж Чорна Мамба.

Королівська кобра широко поширена в густих гірських лісах Південної та Південно-Східної Азії.

3. Скорпіон Лейурус квінкестріатус

Всупереч широко поширеній думці, що більшість скорпіонів відносно безпечні для людей, оскільки укуси викликають лише біль, анемію чи пухлину.

Тим не менш, Лейруси - дуже небезпечний вид скорпіонів, тому що його отрута - сильний коктейль нейротоксинів, який викликає інтенсивний і нестерпний біль, потім лихоманку, що супроводжується комою, конвульсіями, паралічем і смертю.

Лейруси поширені в Північній Африці і на Близькому Сході.

4. Тайпан або Жорстока змія (Oxyuranus microlepidotus)

Всього один укус тайпана містить достатньо отрути, щоб вбити 100 дорослих людей або армію з 250 тис. мишей. Її надзвичайно нейротоксична отрута - принаймні в 200-400 разів більш отруйна, ніж отрута звичайної кобри.

Всього за 45 хвилин після укусу у дорослої людини може наступити смерть. Але на щастя, існує протиотрута, до того ж ця змія дуже полохлива і відразу відповзає подалі за найменшої небезпеки. Мешкає в Австралії.

5. Дереволази або Отруйні жаби

Якщо коли небудь вдасться побувати в дощових лісах Центральної і Південної Америки, в жодному разі не можна торкатися маленьких красивих жабх - вони можуть бути надзвичайно отруйні.

До прикладу, розмір Золотистого дереволаза - всього 5 см, а отрути в ньому досить, щоб убити 10 дорослих людей.

У минулі часи, місцеві племена використовували отруту цих жаб для змащування наконечників своїх стріл.

6. Синій кільцеподібний Восьминіг (Австралійський Восьминіг)

Синій кільцеподібний Восьминіг є маленькою, розміром з м'яч для гольфу, але надзвичайно отруйною істотою, що живуть у прибережних водах навколо Австралії і трохи північніше, в бік Японії.

Синій кільцеподібний восьминіг зазвичай світлий за кольором, з темно-коричневими групами, що розташовані на його ногах і тілу, з синіми колами, що накладені на ці темно-коричневі групи.

Коли восьминіг потривожений, він темніє, і кільця стають блискучими і набувають кольору електрик.

Фактично восьминіг має достатньо отрути, щоб убити 26 дорослих людей протягом пари хвилин, і не існує жодної протиотрути.

Якщо не вжити заходів і не почати лікування, то людина починає відчувати оніміння, труднощі мовлення, зору, виникають проблеми з диханням, потім наступає повний параліч і смерть через зупинку серця і брак кисню.

7. Бразильський Блукаючий Павук (Phoneutria) або банановий павук

Ця мерзота потрапила до Книгу рекордів Гінесса 2007 року за провину в найбільшому числі людських смертей, викликаних укусами павуків.

Що важливо, ці павуки небезпечні не тільки своєю отрутою, але і своєю поведінкою: вони не сидять на місці і не плетуть павутину. Вони мандрують по землі, ховаються в будівлях, одязі, черевиках, автомобілях, де завгодно; що істотно збільшує ризик несподівано зустріти їх і бути укушеним.

8. Риба-Куля або Фугу

Риба-куля - друга найбільш отруйна Хребетна тварина на землі. М'ясо деяких підвидів, наприклад, Фугу - делікатес у Японії та Кореї, але проблема в тому, що поверхня риби і певні її органи - є дуже отруйними.

Отрута фугу викликає параліч, в результаті якого настає задуха і смерть від нестачі кисню.

Тому готувати таку рибу в Японії дозволено тільки ліцензованим кухарям.

9. Мармуровий Равлик-конус

На вигляд, мармуровий равлик-конус виглядає красиво і дуже мило, проте він може бути настільки ж смертельним як будь-яка інша тварина в цьому списку.

Крапля її отрути здатна вбити 20 осіб. Ознаки укусу: сильний біль, пухлина, оніміння, в серйозних випадках настає параліч і відмова дихання. Протиотрути не існує.

10. Риба-камінь

Можливо риба-камінь ніколи не виграє конкурс краси, але вона безумовно отримає приз "Найбільш отруйна риба". Отрута викликає такий нестерпний біль, що в пошуках порятунку від мук, постраждалі бажають ампутації ураженого місця.

Вважається, що укус риби-каменя провокує найсильніший біль, відомий людині.

Біль супроводжується шоком, паралічем, і відмиранням тканини.

За матеріалами Bigpicture.ru.

Реклама:

Головне сьогодні