Люди не люблять брехати, особливо вдома – науковці

— 17 грудня 2012, 14:16

При цьому на роботі нам все-таки брехати простіше, аніж удома.

Про це повідомляє Science Daily.

Науковці провели такий експеримент: вони телефонували до цілком випадково обраних домівок у Німеччині та просили людей підкинути монетку. У разі, якщо вона випаде "решка", учасникам обіцяли заплатити 15 євро або ж видати подарунковий купон. Якщо ж буде "орел", люди не отримували нічого.

Здавалося б, якщо дослідники жодним чином не зможуть перевірити, як насправді впала та монетка, люди мають без страху брехати заради винагороди, але ж ні – 55,6% добровольців чесно сказали, що в них "орел".

Ці результати вчені порівняли з даними аналогічного експерименту, в якому взяли учать студенти, та який відбувався під пильним контролем. Тоді про те, що в них випала "решка", і вони заслуговують на приз, заявили 75% учасників.

"Той факт, що над фінансовою винагородою за брехню взяло гору ставлення до брехні, показує, наскільки чесними є більшість людей у себе вдома. Одна з теорій – що бути чесним – це серцевина того, як ми сприймаємо самих себе, і вона дуже важлива для нашої самоідентифікації", - говорить представник економічного факультету Оксфордського університету, доктор Йоханнес Абелер.

"Чому це так важливо? Може, річ у соціальних нормах, яких нас навчали, відколи ми почали ходити і говорити, про те, що є добре, а що є погано", - додає він.

Науковці припускають, коли людина знаходиться не вдома, їй простіше переконати себе в тому, що те, що вона робить – не шахрайство, відокремити свій вчинок від того, якою вона є насправді.

Реклама:

Головне сьогодні