Тест

Автор пісні про "Лісапєт": Я співала в Раді за трибуною. З баяном і лісапєтом

Автором пісні "Лісапєт", яка на цьому тижні "порвала" український інтернет, виявилася директорка музичної школи у містечку Скала Подільська Наталя Фаліон.

Вона живе у Тернопільській області і співає у фольклорному гурті "Забава". Твір Наталі Іванівни у виконанні "чернігівських бабусь" миттєво став популярнимзавдяки відео, розміщеному на YouTube.

За кілька днів ролик зібрав десятки тисяч переглядів, а коментатори вже відправляють "бабусь" на "Євробачення" як українську відповідь "Бурановским бабушкам", які минулого року представляли Росію.

Пісня Фаліон у виконанні "чернігівських бабусь", яка підірвала інтернет

Сама Фаліон дізналася про інтернет-славу своєї пісні випадково, а про "чернігівських бабусь" ніколи не чула.

"Я би про них нічого не знала, аби мені син не подзвонив і не сказав: "Мамо, що ти там вухами хлопаєш! От, твоя пісня підірвала YouTube!" Мені дзвонять вже добу. Кажуть, що збирають різні групи підтримки і захисту, "бо це ж ваша пісня", - каже Фаліон.

Оригінальне виконання пісні "Лісапєт" гуртом "Забава"

У соцмережах дійсно існують сторінки гурту Фаліон "Забава", де йде жваве обговорення переспіву пісні "Лісапет".

[L]"Шановні односельчани і не дуже! Народний гурт "Бабине літо" набирає шаленої популярності. Ось декілька прикладів копіювання (плагіату) на пісню "ЛІСАПЕТ", - обурюється мешканець села П’ятничани Хмельницької області.

Саме у цьому селі Наталя Фаліон заснувала фольклорний колектив "Бабине літо". 9 років тому Наталя Іванівна переїхала в сусідню Скалу-Подільську, де зібрала і очолила інший гурт - "Забава".

Жіночий "бенд" активно гастролює, і навіть випустив свій диск, який можна придбати в інтернеті за 25 гривень. У творчому арсеналі жіночок – пісні з промовистими назвами: "Наварю свіженького борщу", "Запорожець", "Машина-звір і баба-грім", "Коза гасає по ріллі", "Мачо", "Весілля у Василя" та інші.

Ще одна пісня з репертуару колективу Фаліон "Запорожець"

"Я ніколи не намагалася стати популярною, хоча усе життя на сцені. А те, що мене переспівують… З якоїсь сторони це добре, значить, чогось варті мої пісні", - каже Фаліон.

Більшість учасників колективу "Забава" – місцеві вчителі. Сама Наталя Іванівна закінчувала Київський інститут культури, вчилася в одній групі з Михайлом Поплавським. Але пізніше повернулася до рідного села.

"Я – людина села. Дуже люблю свою роботу. Вся моя творчість присвячена саме селу, людям, з якими я живу, працюю. Ми таку жартівливу нішу зайняли вже дуже давно", - каже вона.

Тексти і музику пісень Фаліон пише сама. "Не знаю, як ці пісні пишуться. От йду по дорозі, побачила козу, поки дійшла додому – пісню написала", - розповідає жінка.

Судитися з "чернігівськими бабусями", які ледь не вкрали її славу, Наталя Іванівна не збирається.

"Мабуть, це смішно. От якби мою пісню заспівав відомий артист, то я би, може… А як співають такі самі жінки, як я… Просто на велосипеді можна їздити по селі, в районі, а мій велосипед вже виїжджає на велику сцену", - сміється вона.

Але й віддавати славу у чужі руки повністю жінка не хоче. Каже, її "баби" вже давно мріють про велику сцену.

"Ми зі своїми жінками балакаємо про "Євробачення" не один рік. І вже знаємо англійською мовою три слова. У нас є така пісня "I love you", то це ми готуємося до "Євробачення". Серйозних пропозицій поки не було. Це треба опинитися в потрібному місці у потрібний час. Якщо будуть запрошувати – погоджуся, звичайно! Я думаю, що ми можемо це зробити. У мене баби прикольні, вони не грають ніяку роль, вони натуральні!"

А поки Наталя Іванівна приймає заявки на корпоративи. Серед замовників виступів її колективу – уже чимало VIP-персон.

Так, зі своєю піснею про "лісапєт" жінки виступали після Володимира Литвина в одному з пунктів його передвиборної поїздки. Фаліон каже, що це був не єдиний виступ для Литвина, який "дуже любить" їхню творчість.

Наталя Іванівна і її "баби" співають Литвину

"Ми були у Литвина у Верховній Раді. Два роки тому він нас запросив, як раз було закриття сесії. Я вийшла за трибуну, була з баяном і лісапєтом. Я тоді думала, яке щастя, що я за трибуну цю тримаюсь!", - розповідає жінка.

На питання, які ще політики вподобали її творчість, Наталя Іванівна відповідає:

"Дуже поважаю Толстоухова, ми з ним пересікалися. Ще нас дуже любить голова Оболонської райдержадміністрації Антонов. Коли було 20-річчя його будівельної компанії, він нас запросив у "Жовтневий палац", ми там співали. Він нас шукав через п’яті руки. Дзвонить і каже: "Альо, це лісапєт?" (сміється). Каже, "попріглашали мені Лєщенка та інших звьозд, а я хочу вас".

Наводимо уривки з текстів пісень Фаліон:

"Лісапєт":

...самогон я продавала, трохи грошей я собі назбирала,

На базарі лісапєд я придбала,

Найкрутіша у селі баба стала!

Приспів:

Лісапєт мій, лісапєт, двухкольосний Гранд Чероке

І дзвінок великий є, шкіряне сідло широке

На багажник покладу два мішки із буряками

І лечу через село лісапєтом наче танком. Наче танком

"Запорожець"

З кумом Петром у нас любов, чесно прізнаюсь

Може, це гріх, але я грішна і не каюсь

Він моє серце покорив

Він Запорожця подарив

І в Запорожець той я ледве поміщаюсь

А я як сяду за руля

Аж з-під коліс летить земля

Спасайтесь кури, індики

Вітайте баби, мужики

А по селі газую я

Машина-звір і класна я

А я сиджу така крута

Притисло грудь до живота

Надіну я на очі модні окуляри

Такі великі, наче в Запорожця фари…