В Росії сотні осіб постраждали від вибуху метеориту. Фото. Відео

— 15 лютого 2013, 10:47

Більшість постраждалих порізалися склом розбитих шибок, повідомляє Бі-бі-сі.

Падіння уламків космічного тіла супроводжувалося невеликими вибухами, через які в безлічі будівель лопнули шибки.

Після повідомлень про спалахи й "вогненні кулі" в ряді міст на Уралі і в Західному Сибіру в п'ятницю вранці в МНС Росії уточнили, що мешканці спостерігали не метеоритний дощ, а вибух одного великого метеорного тіла.

"За попередньою оцінкою, над територією Уральського Федерального округу сталося руйнування метеорита, який частково згорів в нижніх шарах атмосфери", - йдеться в повідомленні МНС Росії.

Метеоритом, однак, називається космічне тіло, яке впало на землю. Те, що відбулося в небі над Челябінськом, Єкатеринбургом, Курганом та іншими містами точніше можна назвати метеором.

МВС Росії повідомляє про десятки постраждалих в Челябінській області. Відзначається, що багато хто з поранених порізалися вибитим вибуховою хвилею склом.

За даними МНС, основна маса уламків впала на землю в 80 км від райцентру Сатка в Челябінській області. Тим часом місцева влада заявляє, що на території району не впав жоден елемент.

На Челябінському цинковому заводі Бі-бі-сі повідомили, що ударною хвилею зруйнована цегляна стіна складу, однак завод працює у звичному режимі.

Вогненні об'єкти в небі і падіння уламків бачили в Челябінську, Катеринбургу, Тюмені, Кургані, Оренбурзі і Магнітогорську.

Згідно з повідомленням міської адміністрації Челябінська, радіаційний фон на території міста в нормі. Мешканцям міста рекомендується повернутися додому, забравши дітей зі шкіл і дитячих садків.

Як повідомляють російські ЗМІ, близько 20 тисяч рятувальників приведені в режим підвищеної готовності; обстеження місцевості проводять три повітряні судна.

Раніше з Челябінська, Єкатеринбурга і Тюмені надходила інформація про незрозумілі спалахи і вибухи в небі. Очевидці з Єкатеринбурга повідомили, що бачили в небі на околиці міста палаючий об'єкт, який потім впав. Мешканці Тюмені описували побачене як куля, що світиться.

За словами представника відомства, вибух стався на висоті декількох кілометрів і був видний мешканцям Челябінськької, Тюменської, Свердловської і сусідніх областей.

За попередніми даними, на території Уралу спостерігаються перебої з мобільним зв'язком, при цьому електропостачання в регіоні не відключалася. У МНС також повідомили, що метеоритний дощ не вплинув на авіасполучення.

Утім, у Челябінську городянам рекомендували не виходити з будинків і забрати дітей зі школи.

Співробітники Челябінського трубопрокатного заводу евакуйовані - через ранковий інцидент їх відпускають додому.

За даними працівників, найбільші руйнування сталися у відділі кадрів (окрема від заводоуправління будівля).

"Його прострілило наскрізь, шибки всі вибиті. Є постраждалі з порізами від осколків. Не смертельно, але неприємно. В заводоуправлінні також вибиті шибки, знесені двері", - повідомили очевидці.

Експерти припускають, що фрагменти, які впали, можуть бути уламками астероїда розміром з половину футбольного поля, який через декілька годин пролетить в 27,7 тис. кілометрів від Землі.

Астероїд, що отримав назву 2012 DA14, стане першим астероїдом такої величини, що пройшов настільки близько від нашої планети з моменту початку регулярних спостережень за космічними об'єктами.

Відстань, на якому небесне тіло пройде від нашої планети, майже в 14 разів ближче, ніж відстань від Землі до Місяця (384,4 тис. кілометрів). Швидкість астероїда складе 7,8 кілометрів в секунду.

Реклама:

Головне сьогодні