Вчені виявили сліди стародавнього континетну

— 26 лютого 2013, 11:22

Саме так вважають дослідники, які стверджують, що ця ділянка суші існувала у період між 2 мільярдами і 85 мільйонами років тому, пише Бі-бі-сі.

Континент, який вчені назвали Мавріція, в підсумку розколовся на фрагменти і зник під водою в процесі формування сучасної суші.

Ще 750 мільйонів років тому земна суша була об'єднана в один гігантський континент Родинія.

Зараз Індію та Мадагаскар розділяють тисячі кілометрів, але колись вони перебували по сусідству.

Тепер вчені вважають, що їм вдалося знайти сліди мікроконтинента, який був затиснутий між ними. Вони зробили цей висновок, вивчивши пісок з пляжів острова Маврикій.

Ці піщинки з'явилися післявиверження вулкана, що стався приблизно 9 млн. років тому, проте в них виявлені сліди набагато більш древньої породи.

Професор Тронд Торсвік з університету в Осло сказав: "У пляжному піску ми виявили циркони, а вони зазвичай містяться в земній корі. Вони дуже старі".

Вік цих цирконів становить приблизно 600-1970 млн. років, і дослідники зробили висновок, що вони є залишками стародавньої суші.

Професор Торсвік вважає, що Мавріція може лежати на глибині близько 10 кілометрів під островом Маврикій і дном Індійського океану.
Історія цього мікроконтінента налічувала б мільйонів років, від докембрийської ери, коли життя на Землі не було, до часів, коли на планеті жили динозаври.

Близько 85 млн. років тому, коли Індія почала рухатися від Мадагаскару до свого нинішнього місця розташування, мікроконтинент розколовся й затонув.Але невелика його частина могла зберегтися.

"Зараз Сейшели - це шматок граніту, тобто породи земної кори, який знаходиться практично посередині Індійського океану, - говорить професор Торсвік. - Але колись вони розташовувалися на північ від Мадагаскару. Ми вважаємо, що ця ділянка могла бути набагато більше, і в океані ще багато континентальних фрагментів".

"Нам потрібні сейсмічні дані, за допомогою яких ми отримали б загальну картину цієї структури - це стало б остаточним доказом. Або можна пробурити глибоку свердловину, але це буде дорого коштувати", - пояснив він.

Реклама:

Головне сьогодні