Третина батьків після декретної відпустки змушені шукати роботу

— 26 квітня 2013, 13:19

Про це в ефірі програми "Соціальний статус - ваші права та пільги" на телеканалі Tonis сказала президент Ліги соціальних працівників Світлана Толстоухова, яку цитує Інтерфакс.

"У декого з таких батьків не було роботи й до декретної відпустки, але багато з них втратили свої робочі місця незаконно - з ініціативи роботодавця", - наголосила вона.

Толстоухова нагадала, що законодавство сьогодні передбачає щонайменше три роки декретної відпустки з обов’язковим збереженням робочого місця. "Декретне законодавство повністю захищає права батьків, тому в разі його порушення потрібно неодмінно звертатися до прокуратури та суду", - порадила вона.

Президент Ліги соціальних працівників також повідомила, що в Україні декретною відпусткою користуються понад 90% мам, але мало хто з них дозволяє собі не працювати всі три роки. За її словами, в середньому в країні тривалість відпустки з догляду за дитиною становить 1 рік і 9 місяців.

"Виплата при народженні дитини в нас величезна, але вона не вирішує фінансових проблем молодих сімей. А допомога з догляду за дитиною взагалі дуже маленька - з 1 млн 200 тис. батьків, які сьогодні доглядають дитину до трьох років, 800 тис. щомісяця отримують лише близько 130 грн. Ось чому багато мам змушені виходити на роботу раніше, ніж через три роки після народження дитини", - сказала Толстоухова й додала, що для нормального розвитку дитини краще, щоб мама перебувала з нею хоча б до 1,5-2 років.

Реклама:

Головне сьогодні