Практичні поради трудоголікам у відпустці

Літо-літечко! Час відпусток з очікуваними змінами у житті, можливістю відволіктися, розслабитися, відключитися від напруженого повсякдення, набратися нових вражень і отримати заряд енергії на майбутні півроку, а то й на рік...

Погодьтеся, працівник покладає на літню відпустку великі надії. При цьому, щоправда, часом забуває, що для того, аби провести кілька безтурботних тижнів, недостатньо лише обрати місце відпочинку і формально вирішити організаційні питання. Адже по-справжньому "вирватися" з виру повсякдення не так вже й просто, навіть географічно віддалившись від місця роботи, пише Deutsche Welle.

Без трудових буднів у багажі

Про те, що принцип "як з очей, так і з думки" діє далеко не завжди, свідчить опитування, яке один з популярних німецьких порталів з працевлаштування Stepstone.de провів серед 1430 кваліфікованих фахівців, що працюють в Німеччині.

Агенція ots, цитуючи це опитування, зазначає, що 21%, тобто кожному п'ятому респонденту, взагалі не вдається по-справжньому "відключитися" у літній відпустці.

37% опитаних заявили, що вони можуть повністю відволіктися від трудових буднів, але не відразу, а лише після декількох днів відпустки. Ще 42% - справжні щасливці, здатні зануритися у відпочинок від самого першого дня. Одним словом, відразу перейти з робочого режиму на режим відпустки можуть не всі: комусь для цього потрібен певний час, а комусь, можливо, навіть треба докласти зусиль.

Відпустка стартує вчора

Дуже важливо правильно розпланувати останні кілька днів перед виходом у відпустку, радять експерти німецького сайту Stepstone.de. У цей час відпочивальники передають справи колегам, які будуть їх заміщувати впродовж кількох тижнів.

Роботи виникає тоді більше, ніж зазвичай, і останній день перед відпусткою нерідко перетворюється на справжні перегони з перешкодами, які вимотують фізично і емоційно і позбавляють можливості насолоджуватися заслуженим відпочинком від самої першої хвилини. Тож до останнього робочого дня треба готуватися заздалегідь, ретельно все обміркувавши і намітивши часові орієнтири.

Прийти з роботи після десяти- або 12-годинного робочого дня, а потім ще й збирати поспіхом валізи? Ні! Такий перехід на відпустку може абсолютно зіпсувати початок жаданого відпочинку. Тут недалеко і, як кажуть, до гострих відчуттів, коли, наприклад, відпочивальник в останні хвилини перед реєстрацією на авіарейс з жахом виявляє, що забув удома квитки на літак.

Щоб цього уникнути, не слід планувати початок поїздки на перший день відпочинку, а залишити пару зайвих днів, щоб зібрати без цейтноту валізи і по-справжньому налаштуватися на відпочинок.

Та й у кінці відпустки непогано мати зайвий вихідний, щоб підготуватися до трудових буднів. Якщо ви заплануєте такий часовий місток для переходу у робоче повсякдення, це допоможе вам продовжити позитивний ефект від відпочинку, стверджують експерти німецького видання Wirtschaftswoche. І навпаки, якщо ви почнете з роботи безпосередньо наступного дня після приїзду з відпустки, ваші накопичені запаси енергії швидко вичерпаються.

Щоб відпочинок не перетворився на стрес

Ще одна з частих помилок - перевантажувати відпустку екскурсіями, походами тощо. Звичайно, відпустка має бути активною, і помиляється той, хто прописує собі виключно відлежування в гамаку або на пляжі як єдиний вірний засіб проти стресу. Утім, не слід перегинати палицю, не даючи собі відпочити і примушуючи "відпрацювати" всі пункти насиченої програми подорожі. А трапляється це нерідко.

У Німеччині, наприклад, такий підхід до планування вільного часу настільки поширений, що існує навіть спеціальний термін – "стрес вільного часу" (Freizeitstress).

Необхідність поспішати від одного запланованого заходу до іншого - це справжній ворог хорошого відпочинку, стверджують автори жіночого журналу Brigitte. Вони дають такі поради: не стежте за часом, залишайте наручні годинники у валізі, а мобільні телефони - вдома, беріть з собою у відпустку мінімум одягу і перестаньте рахувати калорії!

Напевно, деяким діловим жінкам ці поради можуть здатися нездійсненними, але ефект від такої радикальної відмови від звичного життя може перевершити всі очікування. Варто тільки спробувати!

Чи є життя поза інтернетом?

Що найбільше заважає розслабитися відпочивальникам? Звичайно, мобільні телефони, смартфони, інтернет, загалом – наше бажання не втрачати зв'язку із зовнішнім світом. Крім того, не кожен може дозволити собі бути недосяжним для роботодавця. Але і в цьому випадку можна вжити деяких заходів: по-перше, поговорити з шефом і запитати його, чи дійсно ви повинні бути на зв'язку день і ніч.

Може, це не так вже й необхідно, а ви про це не здогадувалися через надто розвинене почуття відповідальності. Може, варто домовитися, щоб вас турбували лише в екстрених випадках? Якщо ви ніяк не можете - навіть на пару тижнів - вивільнитися з інформаційної павутини, то заплануйте собі певний, чітко обмежений час для виходу в інтернет.

Важко? Звичайно. Але спробувати варто. Адже гарний відпочинок - це фундамент успішної та ефективної роботи.

Фото lysianskaja.com, clavistour.ru, gooddays.ru.

Реклама:

Головне сьогодні