КНУ ім. Шевченка потрапив до топ-500 кращих вишів світу

Британська міжнародна компанія "Quacquarelli Symonds" (QS) представила щорічний рейтинг 600 найкращих вишів світу "QS World University Rankings" у 2014-ому оці.

Метою даного рейтингу є визнання університетів, як багатогранних організацій, які б могли задовольнити потреби кола зацікавлених: студентів, батьків, вчених, співробітників вишів та роботодавців.

Цей рейтинг вважається порівняльним інструментом, який покликаний допомогти потенційним іноземним студентам оцінити університети у глобальному масштабі.

Рейтинг заснований на чотирьох основних принципах: дослідження, навчання, працевлаштування, а також інтернаціоналізація.

Основними методологічними показниками, при оцінці вишів стали: академічна репутація вишу, репутація серед роботодавців, кількість студентів на факультеті, міжнародні студенти та факультети, кількість цитувань.

Національний університет ім. Т.Г.Шевченка опинився у групі вишів "441-450". У порівнянні з минулом роком, КНУ ім. Шевченко піднявся у рейтингу. Зазначимо, минулого року український виш був розташований у групі "501-550".

Крім того, у групі "601-650" опинився Київський політехнічний інститут, у групі "701+" - Донецький національний університет та Харківський технічний університет "Харківська політехніка".

Традиційно сильними і такими, що, як правило, посідають перші сходинки світових рейтингів, виявилися виші США та Великобританії. Так, першу сходинку посів Массачусетський інститут технологій (США), посунувши легендарний Гарвард (2 місце) та Кембрідж (3 місце), Великобританія.

Массачусетський інститут технологій. Фото alltop10.org

До першої десятки не вдалося потрапити іншим країнам, окрім вищеназваних. Лише на 12-ій сходинці опинився Швейцарський вуз - Швейцарський федеральний інститут технологій.

Так, на четвертій сходинці - Університецький Коледж Лондона (Великобританія), на п'ятій - Імперський Коледж Лондона (Великобританія), на шостій - Оксфордський університет (Великобританія), Стенфордський університет(США) посів сьоме місце, Єльський університет (США) став восьмим, Університет Чикаго (США) - дев'ятим, а Каліфорнійський інститут технологій (США) та Прінстонський університет (США) поділили десяту сходинку.

Університет Торонто. Фото bec-dnepr.com

Другу двадцяку рейтингу "розбавили" своєю присутністю виші Швейцарії та Канади. Зокрема, Швейцарський федеральний інститут технологій посів 12-ту позицію, а Університет Торонто (Канада) розділив 17-ту сходинку з Університетом Единбурга (Великобританія). Всі інші позиції - Великобританія та США.

Швейцарський федеральний інститут технологій. Фото wonderfulengineering.com

У "тридцятці", на 24-ій позиції - Національний університет Сінгапуру, на 26-ій розташувався Університет Гонконгу (Гонконг), на 27-ій - Австралійський Національний університет (Австралія), на 28-ій - Вища школа Парижу (Франція). Всі інші позиції 30-ки - Великобританія та США.

З 30-го по 40-ве місце посіли виші з Гонконга, Японії, Австралії, Південної Кореї та США. До топ-50, потрапили виші США, Канади, Франції, Китаю, Данії та Німеччини.

На 120-ій позиції розташувався російський виш - Московський інститут ім. Ломоносова.

Топ-20 кращих вузів світу

Місце

Назва вишу

Країна

Загальна кількість балів

1

Массачусетський інститут технологій

США

100

2

Гарвардський університет

США

99,2

3

Університет Кембриджа

Великобританія

99,0

4

Університетський коледж Лондона

Великобританія

98,9

5

Імперський Коледж Лондона

Великобританія

98,8

6

Оксфордський університет

Великобританія

98,7

7

Стенфордський університет

США

96,8

8

Єльський університет

США

96,5

9

Університет Чикаго

США

96,2

10

Каліфорнійський інститут технологій/Прінстонський університет

США

96,1

12

Швейцарський федеральний інститут технологій

Швейцарія

94,3

13

Університет Пенсільванії

США

93,8

14

Колумбійський університет

США

93,6

15

Корнельський університет

США

92,5

16

Університет Джона Гопкінса

США

92,1

17

Університет Единбурга

Великобританія

91,3

17

Університет Торонто

Канада

91,3

19

Федеральна політехнічна школа Лозанни

Швейцарія

90,9

19

Королівський коледж Лондона

Великобританія

90,9

21

Університет Макгілла

Канада

90,6

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні