Тест

"Я тобі шо, банкомат?". Як київські таксисти знущаються з пасажирів і як з цим боротися

У четвер, 5-го вересня, куратор незалежної арт-платформи для сучасного мистецтва у Києві Founder at Kadygrob&Taylor art projects Катерина Тейлор стала жертвою таксиста.

Про це вона повідомила на своїй сторінці у Facebook.

За словами Катерини, таксист, не маючи змогу дати їй решту із купюри номіналом 200 грн., почав ображати жінку та погрожувати їй. Мало того, він зачинив її у своєму авто та повіз від місця призначення зі словами:

"Ти, с...ка, ще подивишся в мене. Я тобі шо, банкомат? І не вказуй мені, куди їхати. Х.. ти звідси вийдеш. Я тебе висаджу там, де сам захочу. Теж мені! Налякала міліцією".

За словами Катерини, водій почав дратуватися ще раніше, кола вона попросила його об'їхати будівлю з іншої сторони, де був вхід до неї. "Ви що, не могли мене раніше попередити?", - запитував він.

Фото "ввічливого" таксиста зі сторінки Катерини Тейлор у Facebook

Пізніше, жінка хотіла розрахуватися і простягнула йому 200 грн., водій сказав: "Ідіть міняйте". Коли ж вона відмовилася, він виголосив "промову", зачинив машину та ще 1,5 кілометри віз її.

Виклик служби таксі "Арена-таксі" (044 502 1111), якій належить автівка, результату не дали. Пообіцявши з'ясувати, звідти ніхто так і не зателефонував.

"Мені було реально страшно. Я не думаю, що це саме ті відчуття, які я маю відчувати у таксі", - каже Катерина Тейлор.

Українська правда. Життя звернулася до таксі. Жінка, яка не забажала називати свого імені повідомила, що пассажирка сама не хотіла виходити із машини.

"Чесно, я не знаю, дівчина зателефонувала, почала верещати і нічого не було зрозуміло", - сказала вона.

На запитання чому, не зважаючи на обіцянку служби таксі зателефонувати пасажирці, їй ніхто не заталефонував, жінка сказала, що коли вона зв'язалася з водієм, пасажирка вже пішла. Мовляв, то чого ж їй потрібно було телефонувати?

У свою чергу, старший юрист юридичної групи LCF Олена Волянська повідомила, що дана ситуація - яскравий приклад того, як працює система таксі в Україні.

Так, за словами юриста, стосунки між таксистом і пасажиром регулюються Правилами надання послуг пасажирського автомобільного транспорту та законодавством у сфері захисту прав споживача.

За даними документами, в обов'язки пасажира входить розрахунок з водієм у повному обсязі по закінченні поїздки, а таксист у свою чергу зобов'язаний видати на вимогу пасажира розрахунковий чек.

При цьому Правилами передбачено, що водій таксі зобов'язаний повідомляти пасажирам про розмір плати за проїзд, дані таксометра на початку і в кінці поїздки, а також роз'яснювати порядок користування таксі.

Як саме повинен проводитися розрахунок між пасажиром та водієм таксі, детально описано у Постанові Кабміну № 833 від 15.06.2006 (із змінами) "Про затвердження Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів".

Пунктом 23 даного документа передбачено, що касир та інший працівник, з якими споживач розраховується за товар, під час проведення розрахунку, повинен чітко назвати суму, що підлягає сплаті, суму, одержану від споживача, а також суму здачі, після чого видати її разом з розрахунковим документом.

"Таким чином, відмовившись видати пасажиру здачу, з нашої точки зору, таксист грубо порушив як правила пасажирських перевезень, так і законодавство у сфері захисту споживачів", - каже правознавець.

Олена Волянська зазначає, що відмову водія у видачі здачі можна трактувати як порушення зобов'язань перевізника за договором про перевезення. Тому до такого таксиста можна пред'являти вимоги щодо відшкодування шкоди на підставі норм цивільного законодавства та закону про захист прав споживачів.

Подальші ж дії таксиста, який відмовився висадити пасажирку і погрожував їй, містять ознаки кримінально-карних діянь.

За словами юриста, такі дії можуть бути кваліфіковані за ст. 146 КК як незаконне позбавлення волі або викрадення людини. Такі дії караються обмеженням або позбавленням волі до 3 років. У разі, якщо буде доведено, що такі дії були вчинені з корисливих міркувань, вони каратимуться строком до 5 років.

Крім того, постраждалий пасажир може заявити до суду про відшкодування моральної шкоди, яка була заподіяна всіма діями таксиста в сукупності.

Юрист також зазначає, що служба таксі, в якій працює водій-порушник, несе відповідальність за неналежне виконання договору перевезення.

"Потерпілому пасажиру ми б рекомендували звернутися в міліцію із заявою про скоєння злочину, а також зібравши необхідні докази заподіяння шкоди, звернутися з позовом до суду до самого водія, або його роботодавця", - каже Олена Волянська.

Незважаючи на досить пристойне законодавче регулювання цієї сфери, жоден таксист про такі Правила не знає, а працює за своїм розсудом, каже юрист.

А подібним випадкам сприяє відсутність механізму перевірки дотримання таксистами всіх вимог законодавства, і, по суті, повна безконтрольність такої діяльності і одержуваних від неї доходів.

Що робити, якщо ви опинилися у такій ситуації:

  1. По можливості, дізнайтеся всі дані про водія. Його номер телефону ви вже маєте у смс-повідмоленні, яке вам надіслала служба таксі. Сфотографуйте його та номер його машини, якщо він відмовляється називати ім'я та прізвище.
  2. Спробуйте телефоном повідомити про ваше місцезнаходження родичам. Обов'язково назвіть номер авто. Якщо ви не встигли побачити номер автомобіля та не отримали його в смс-повідомленні від служби, його можна роздивитися на талоні про обов'язкове страхування, який приклеєний на лобовому склі праворуч. Якраз навпроти пасажирського сидіння.
  3. Якщо автомобіль не зупиняється на світлофорах і не потрапляє у затори, та немає можливості вийти з нього, спробуйте привернути до себе увагу. Відкрийте вікна та всіляко демонструйте, що з вами сталася біда.
  4. Зателефонуйте до міліції, детально опишіть їм ситуацію та ваше місцезнаходження. Назвіть службу таксі, яка надала вам таксі та його номер.
  5. Якщо така ситуація трапилася і вам вдалося швидко залишити автомобіль, напишіть заяву до правоохоронних органів. Маючи на руках фото водія та назву служби таксі, в якій він працює, його можна буде легко знайти і притягнути до відповідальності.

Українська правда. Життя