Тест

Сам собі журналіст. Як хлопець зробив онлайн-трансляцію Майдану-2013

"О, там с бородой я его онлайн трансляцию смотрел", - пише один з коментаторів УП під публікацією облич "Майдану 2013".

"Хлопець з бородою" за одну ніч став відомий тисячам користувачів соцмереж. Його "треш-трансляцію" з Майдану, де в ніч на п’ятницю зібралися люди, які виступали проти дій уряду щодо зупинки євроінтеграції, на платформі Ustream дивилось приблизно 4 тисячі людей.

Станом на обід п’ятниці кількість переглядів запису трансляції перейшла відмітку у 84 тисячі. "Хлопець з бородою" показав, що кожен, маючи смартфон і доступ до хорошого інтернету, може вести трансляцію "наживо".

23-річний випускник КПІ Саша Барабошко (відомий у соцмережах як "Крус Крус") вів трансляцію разом з кількома друзями. Взявши айфон і модем, він просто ходив по Майдану і спілкувався з людьми, розпитуючи, чому вони сюди прийшли. Усе це "наживо" з’являлось на Ustream і активно розшарювалось у соціальних мережах.

Ще один його друг просто давав підсвітку з айфону, інші – привезли зарядні пристрої, коли батарея модему розрядилась.

Крус Крус під час трансляції на Ustream з Майдану-2013

"У нас купа журналістів, але вони не можуть купити собі модемчик за 800 грн, аби оперативно викладати фоточки в інтсаграм. Люди, у яких це професія, навіть не паряться, аби забезпечити себе якимсь інструментарієм. Мене це бісить", - каже емоційно Саша.

Він не виглядає сонним і втомленим після активної роботи "громадянським журналістом" – каже, що завжди спить з 4 ранку, просто сьогодні ліг трохи пізніше – о 6.

Саша досить різкий в своїх оцінках – журналісти у нього "слоупоки", бо надто повільно реагують на новинки і бездумно передруковують тексти, навіть фейки, політики теж "дно" (така у Круса оцінка непрофесійності) – запросто зіпсують будь-яку гарну ідею. А от люди, які прийшли на Майдан – класні. І тут з ним не посперечаєшся.

"Люди, які там були – максимально круті. Я раніше працював арт-директором нічного клубу. Так-от, на Майдані зустрів діджеїв, які ніколи не парились політикою. Підтягнулись туди і smm-щики, керівники агентств", - пригадує Саша.

"У ТЕБЕ Є АЙФОН НА РУКАХ? ТО ЗНІМАЙ ВСЕ І ВИКЛАДАЙ, І НЕ КАЖИ, ЩО НІЧОГО НЕ МОЖЕШ"

До всіх учасників Майдану-2013 він підходив досить впевнено, іноді навіть нахабно, і відверто коментував, що бачив, звісно, з молодіжним сленгом.

"Уроки політичної камасутри", - сказав Крус після чергового виступу політика.

"Дівчата, у вас хлопці є?", "Диви плакат "Юлі волю!", "Ого, глянь, які штани!", - озвучував побачене Саша.

Такий підхід подобався не всім: "Я досить нахабно себе поводив, приставав до людей. Адекватна реакція була б, якби хтось сказав "пацани, не знімайте". Я підійшов до хлопців з "Дорожнього контролю", один з них видер у мене з рук телефон і ледь не кинув його на землю".

Сам запис трансляції теж не всім сподобався, але хлопці й не намагались надати йому супер-ваги, а так і назвали – "треш-трансляція".

"Коли ми починали це робити, у нас не було взагалі якихось задач, ми це робили for fun. Я кинув посилання трьом друзям, "аби ви не парились, не їхали, а могли дивитись з дому", та кількість глядачів почала дуже активно збільшуватись", - каже Саша.

Зараз Саша фрілансом займається маркетингом у соціальних мережах (SMM), тому насправді знав, що на Ustream його дивитимуться не лише друзі.

"Будь-який контент, якщо він унікальний, розходиться швидко", - каже Крус.

Після його четвергової трансляції, активістів, які пробуватимуть таке робити, може побільшати, впевнений хлопець. Але це лише на краще – бо можливостей побачити і відчути атмосферу Майдану теж буде більше.

Сам він уважно відстежує новинки подачі інформації у ЗМІ: "Достатньо просто дивитись на те, що роблять росіяни – у них все з’являється раніше. Адже нам ніхто не заважає викидати старі текстовки, брати нові механізми і працювати з ними".

Наприклад, росіяни активно використовували Ustream під час протестів на Болотній площі в Москві, активіти руху Occupy теж робили такі онлайн трансляції, як і учасники заворушень у Туреччині. В Україні цей спосіб подачі інформації ще не прижився, і досвід "майданного онлайнового ефіру" може ситуацію змінити.


Video streaming by Ustream

Втім, дивитись трансляцію треба таки наживо, а не у записі, каже Крус.

"Якби я дивився аналогічну трансляцію, я б писав те саме, що й ті бабусі, які коментували: "Заберіть цього неадеквата від камери, що він там питає їх?!". Такий лексикон не всіх влаштовує, і мова моя не найчистіша", - каже посміхаючись Саша.

Втім, з деякими зауваженнями і коментарями важко не погодитись: спосіб подачі інформації у Круса відверто персоналізований і молодіжний, зрештою, як визнає Крус, "нахабний".

Саша і раніше використовував соцмережі для своїх протестів. Він пригадує, як разом з друзями записував на Айфон якісь порушення, що виникали у КПІ й одразу публікував на сторінці ректора у "ВКонтакте". Після цього зазвичай проблема вирішувалась.

"У тебе є айфон на руках? То знімай все і викладай, і не кажи, що нічого не можеш", - каже рецепт такого громадського активізму.

- Ти сьогодні підеш на Майдан? Зніматимеш знову? - питаю.

- Піду, але не впевнений, що зніматиму. Апаратуру теж прихоплю, - додає він посміхаючись.

А потім каже: "Треба адекватно себе оцінювати. Слава одного дня мене не цікавить".